Nem oltatnak, inkább beperelik az államot

Bepereli az államot az az ópusztaszeri család, amely egyetlen kötelező védőoltással sem volt hajlandó beoltatni tizenhárom hónapos kislányát. Azt szeretnék elérni, hogy hazánkban a szülők – több más európai országhoz hasonlóan – szabadon dönthessenek gyermekük beoltatásáról, és a bíróság kimondja: döntésük miatt nem érheti gyermeküket hátrányos megkülönböztetés.

Mizsei Bernadett
2011. 09. 21. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sokan azonnal ítélkeznek azokról az emberekről, akik nem adatják be gyermeküknek a kötelező védőoltásokat, amelyekről – valljuk be – tényleg vajmi keveset tudunk. Vajon valóban szükségesek? Nem okoz egészségkárosodást a babáknak? Ha ritka is a védőoltások szövődménye, mi lesz, ha éppen a mi gyermekünk lesz a százezerből vagy egymillióból az az egy, akinél komplikáció lép fel? Nehéz eldönteni, hogy az oltás valóban elengedhetetlen-e az egészséges élethez, vagy az egyre intenzívebb gyógyszerlobbi áldozataivá válunk, ha élünk vele, netán az eredeti céllal ellentétben éppen veszélyeztetjük gyermekünk egészségét a vakcinákkal.
Az Ópusztaszer melletti tanyán élő Magyar család – számos szakkönyv elolvasása után – úgy döntött, egyetlen védőoltást sem adat be kislányának, mert egyes szakirodalmak szerint komoly szövődményekkel, legszélsőségesebb esetben pedig halállal is járhat a védőoltás. Ahogy ők fogalmaznak, természet közeli életfilozófiájukba nem fér bele a vakcinák világa. Kislányuk, a 13 hónapos Csermely egyetlen oltást sem kapott, és csupán egyszer volt lázas születése óta. Ellátogattunk a családhoz, hogy megtudjuk, milyen érvekre hivatkozva döntöttek így, és járják ezt a könnyűnek egyáltalán nem mondható utat.
Megérkezésünkkor már a ház előtt vár minket a család, amikor befordulunk a csinos, hatalmas udvarú tanyára. Az asztalon gőzölgő hársfatea és az amerikai töklepény illata barátságos légkört teremt beszélgetésünkhöz. De talán még vidámabb hangulatot hoz Csermely mosolya, aki ragyogó kék szemével figyeli minden mozdulatunkat, és jól láthatóan majd kicsattan az egészségtől. Magyar Roland, az édesapa mesél döntésük hátteréről. Cheryl, a chicagói származású édesanya érti a magyar nyelvet, de a beszéddel akadnak még nehézségei. – Bár sokan elítélnek minket, szerintünk akkor követnénk el bűnt, ha mesterségesen megfertőznénk a gyermekünket – magyarázza döntésüket az édesapa. Úgy látják, egy erős immunrendszer képes maga is védekezni a betegségek ellen, ráadásul a védőoltások mesterségesen kitolják a megbetegedés kockázatát a serdülő-, illetve a fiatal felnőtt korra, hisz nem egész életünkön át maradunk védettek. A húszas éveinkben pedig sokkal több komplikációval járhatnak egyes betegségek. Ráadásul a vakcinák nehézfémeket, formaldehidet is tartalmaznak. – Mi nem próbálunk összeesküvés-elméleteket gyártani, nem érezzük úgy, hogy a védőoltások kötelezővé tétele a magyar nép elleni mészárlási kísérlet burkolt formában. Viszont látjuk azt, hogy ez egy hatalmas üzlet. Egy olyan üzlet, ahol folyamatos a megrendelés, és mindig elfogy az áru – véli Magyar Roland.
Környezetük elfogadó, nem így az illetékes hatóságok. A védőnői szolgálat kezdeményezésére a kistelki rendőrkapitányság eljárást indított ellenük, de azt később megszüntették a Legfelsőbb Bíróság (LB) egy korábbi döntésére hivatkozva, amely szerint a nemoltottság puszta ténye nem meríti ki a bűncselekmény tényállását. A Csongrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve több ízben felszólította a családot, hogy pótolják az elmaradt oltásokat. Mivel ezt a család nem szeretné megtenni, úgy döntött, bepereli a magyar államot. Úgy vélik ugyanis, hogy a hatóság csak a dolgát végzi, ők pedig a rendszer ellen tiltakoznak, és annak megváltoztatását szeretnék elérni. Mivel előfordulhat, hogy az oltásmegtagadás miatt Csermely nem járhat óvodába és iskolába, azt is belefoglalták perbeadványukba, hogy a bíróság mondja ki: a gyermeket a jövőben nem érheti semmilyen hátrányos megkülönböztetés. – Annak ellenére, hogy egyetlen törvény vagy rendelet sem rendelkezik arról, hogy az oltásban nem részesülő gyermekeket nem vehetik fel az oktatási intézményekbe, mégis előfordulhat, hogy ezt megteszik Csermellyel. Úgy tűnik, még egyetlen kormány sem merte magára vállalni, hogy azért fosszon meg egy gyermeket az oktatáshoz való alkotmányos jogától, mert nincs beoltva – jegyzi meg az édesapa.
Roland szerint az is elgondolkodtató, hogy a Magyarországon élő külföldi állampolgároknak nem kötelező az oltások beadása, miközben, hasonlóan a magyar gyermekekhez, közösségbe, oktatási intézménybe járnak, vagyis megfertőződhetnek és megfertőzhetnek másokat. – Például Németországban vagy Svájcban a szülők szabadon dönthetnek arról, hogy beoltatják-e gyermeküket. Ráadásul új-zélandi, németországi és ausztriai vizsgálatok alapján az oltatlan gyerekekről megállapították, hogy egészségesebbek, mint az oltottak – meséli Roland. Az édesapa hozzáfűzi, Csermely személyes ügyén túl az is a céljuk az állam elleni perrel, hogy önállóan dönthessenek gyermekük beoltatásáról a magyar szülők. Roland szerint már az is sérti egy ember méltóságát, ha ráerőszakolnak egy ételt, „hát ha még egy gyógyszert erőszakosan és több ízben juttatnak a szervezetébe”.
Lapunk felkereste Ócsai Lajost, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal járványügyi főosztályvezetőjét, hogy megtudjuk a hatóság álláspontját a család döntéséről. A szakember az 1997-es, egészségügyről szóló törvényre hivatkozott, amely szerint a járványügyi tevékenység célja a fertőző megbetegedések, a járványok megelőzése és leküzdése, valamint az emberi szervezet fertőző betegségekkel szembeni ellenálló képességének fokozása. A törvény kimondja azt is, hogy az egészségügyi hatóság az egyén személyes szabadságához való jogainak gyakorlását a törvényben foglaltak szerint korlátozhatja. Mint mondta, hazánkban kiváló minőségű és hatékonyságú oltóanyagokkal dolgoznak, és az oltás optimális életkorban történik. – Senkinek nincs joga a hatályos törvények önkéntes félretételére, illetve az egyéni véleménynyilvánítás szabadságával összefüggésben a személyes önrendelkezési jog olyan kiterjesztésére, amely a hatályos törvényekkel való szembeszegülést célozza – tette hozzá Ócsai Lajos. A főosztályvezető emlékeztetett arra a 2003-as ombudsmani állásfoglalásra, amely szerint a szülők egyéni meggyőződése miatt nem tehetők félre a gyermekük egészségét védő törvényi normák.
Felkerestük a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezetet is, amely nem ismerve a konkrét ügyet, nem akart nyilatkozni az esetről. Korábban azonban egy hasonló döntés kapcsán már állást foglaltak. Két éve egy oltást megtagadó apát és feleségét első és másodfokon is bűnösnek nyilvánította a bíróság kiskorú veszélyeztetése bűncselekmény miatt. A Legfelsőbb Bíróság tanácsa azonban a bűncselekménnyel megvádolt szülőket a korábbi ítéleteket megváltoztatva felmentette. Indoklásában az LB arra a 2007-es alkotmánybírósági határozatra utalt, amely szerint „a kötelező védőoltásokat intézményesítő és annak feltételeit meghatározó jogi szabályozás a testi integritáshoz való jog korlátozását jelenti”. A TASZ ügyvédjei az eljárás során a cselekmény társadalomra veszélyességének hiányával s így bűncselekmény hiányával érveltek. A Legfelsőbb Bíróság a felmentő ítélet indoklásában kifejtette, hogy a szülők cselekménye ugyan kimerítette a fertőző betegségek elleni védekezés elmulasztása elnevezésű szabálysértési tényállást, azonban a bűncselekmény megvalósulásához „többletelemek” szükségesek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.