Szokurové lett az Arany Oroszlán

Az orosz Alekszandr Szokurov nyerte Faust című filmjéért a szombat este véget érő 68. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál fődíját, az Arany Oroszlánt. A zsűri nagydíját olasz alkotásnak ítélték oda, a legjobb rendező kínai filmes lett, az életműdíjat Marco Bellocchio rendező érdemelte ki.

Kárpáti György
2011. 09. 21. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár széles körben a brit Steve McQueen Shame című alkotásának diadalát várta a szakma, a szombat esti zárógála az orosz Alekszandr Szokurov győzelmét hozta Velencében. A nagy fesztiválokon eddig még nem díjazott hatvanéves, szibériai születésű direktor vérbeli szerzői filmet készített, ennek ellenére a két és fél órás Faust a kivívta a zsűri egyöntetű tetszését. A zsűrielnök Darren Aronofsky elmondása szerint valamennyi zsűritag egységesen dicsérte az alkotást. „Vannak filmek, amelyek megríkatnak, mások megnevettetnek, és vannak olyan mozik, amelyek örökre megváltoztatják nézőjét, és ez az utóbbiak közé tartozik” – lelkesedett a filmért Aronofsky. Köszönőbeszédében Szokurov hangsúlyozta, hogy mennyire nehéz volt szerzői alkotásának költségvetését összeszedni, amely mögött 38 ország pénze áll. A hatalom erejének ábrázolása ezzel lezárult a Szokurov-életműben, és az 1999-ben a Moloch című filmmel kezdődött tematika a Fausttal tetralógiává bővült. A vitathatatlanul összetett és bonyolult alkotás megosztotta a szakmát. A Variety kritikusa szerint az alkotás Goethe tragédiájának szenvedélyes és személyes újramesélése. A brit Guardian napilap hangsúlyozta, hogy bár a Faust győzelme meglepetés, de egyúttal a fesztivál visszatérést is jelenti a művészibb értékek felé Sofia Coppola Somewhere-jének tavalyi, széles körben kritizált győzelme után, amit volt barátja, az akkori zsűrielnök Quentin Tarantino lobbizott ki neki. Csütörtöki világpremierje óta mindenesetre fokozott érdeklődést tapasztal a mozi nemzetközi értékesítője, a Films Boutique a Faust iránt, amelyet Velence után a csütörtökön elkezdődött torontói nemzetközi filmfesztiválon láthat a közönség.
Az Arany Oroszlán mellett a többi kategóriában sem a nagy neveket díjazták, így Roman Polanski, David Cronenberg, George Clooney, Todd Solondz is díj nélkül maradt Velencében. Velük szemben a legjobb rendező díját általános meglepetésre a kínai Shanjun Cai kapta a People Mountain, People Sea című filmért, amely egyben az idei program legnagyobb meglepetésfilmjének is nevezhető. A sokak szerint a legnagyobb esélyes Shame, Steve McQueen második játékfilmje végül a nemzetközi kritikusok Fipresci-díja mellett mindössze a legjobb színész díját nyerte el, Michael Fassbender ünnepelt alakításának köszönhetően. A zsűri nagydíját az olasz Terrafermának ítélték; s egy itáliai művész, Marco Bellocchio kapta az idei fesztivál életműdíját is. A hetvenegy éves Bellocchiót az elmúlt évtizedek egyik legjobb és legnagyobb hatású alkotójaként tartják számon hazájában, és Marco Müller fesztiváligazgató méltatásában úgy fogalmazott, a fáradhatatlan rendező minden filmje újabb váratlan állomás, s mindig eltér azoktól, amelyeket addig elért és felfedezett.
S ha már Müllert említjük: a fesztiváligazgató nyolcéves vezetői érája a 68. Mostrával véget ért, s bár a teljes körben elismert menedzser azt tervezi, hogy visszatér a filmgyártáshoz, a szakma a maradására számít. Az idei fesztivál pompájával, sztárjaival, erős mezőnyével már Velence régi csillogására emlékeztet, s ismét Cannes méltó riválisává vált, így egyáltalán nem lenne meglepő a sikergyáros újbóli szerződtetése.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.