Tehetséggondozás Debrecenben

A jövő agykutatóit, focistáit, természeti összefüggéseket matematikai képletekbe álmodó szobatudósait, kreatív villanyszerelőit, ácsait egyaránt hivatott megtalálni az a négy éve működő debreceni tehetséggondozó program, amelynek koordinálására tehetségtanácsot alapítottak a napokban – közölte Pappné Gyulai Katalin, a debreceni önkormányzat oktatási főosztályának vezetője.

2011. 09. 21. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az önkormányzat, a pedagógusszakma, a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Kőr Dáma Egyesület képviselői által életre hívott, Kósa Lajos polgármester elnökletével működő tanács nem kevesebbet céloz meg, mint hogy a gazdaság és a társadalom igényeit összehangolva megtalálja és a megfelelő intézményekben kinevelje a jövő innovatív polgárait a szakmunkás szinttől a magasan kvalifikált, nemzetközileg is jegyzett tudósig, nem feledkezve meg közben a sportban tehetséges gyermekekről sem. A városhoz kötődő, gonddal felnevelt tehetségek ugyanis a prognózisok szerint várhatóan egyetemistaként, munkavállalóként is Debrecenben maradnak, és megfelelően képzett bázisai lesznek a közeljövő helyi gazdaságának és társadalmának.
A tanács létrehozása nem a kezdeti lépés, ugyanis tehetségkutató program a terület európai vezető tudásának, Mönck professzornak, illetve Csermely Péter professzornak a bábáskodása mellett már évek óta működik Debrecenben. Az önkormányzati fenntartású iskolák tízévesei közül évfolyamonként kikerülő „kétszázakat” szellemi és mentális képességeik feltérképezésére egyaránt alkalmas tesztek alapján válogatják be a fejlesztőprogramokba. A most középiskolás tehetségekkel is kiemelten foglalkoznak: ebben a Debreceni Egyetem Hatvani István Szakkollégiuma az irányító. A diákok számos más terület mellett az agykutatásban és a fizikai modellkísérletben is részt vesznek.
A komplex tehetséggondozó programot Kósa Lajos polgármester hirdette meg a cívisvárosban. A városvezetés ugyanis felismerte, a jövő érdekében fel kell karolni a tehetségeket, akár a csekély eredményt produkáló felzárkóztató oktatóprogramok rovására is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.