Tőkét juttatnak a Malévnak

A jogszabályban szereplő határidő lejárta előtt utoljára ülésezik ma a Malév közgyűlése, hogy a tulajdonos állam rendezze a társaság tőkehelyzetét. A nemzeti légitársaság tőkéje tegnapig 18 milliárd forint mínuszt mutatott, ennek kiegyenlítéséről kell intézkednie a kormánynak.

2011. 09. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismét összehívta a Malév Zrt. közgyűlését a tulajdonost képviselő Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. – erősítette meg lapunk kérdésére Zichermann Zsolt szóvivő. A cél továbbra is a társaság tőkerendezése. A hónap elején hasonló céllal megtartott ülést felfüggesztették, mert nem született meg a kormány döntése a forrás előteremtéséről. Márpedig a légitársaságnak ismét pénz kell: a gazdasági társaságokról szóló törvény szerint a Malév beszámolójának elfogadását – 2011. május 27. – követő kilencven napon belül meg kell szüntetni azt a helyzetet, hogy a társaság saját tőkéje mínuszban van. A Malév a 2010-es mérlege szerint 24,5 milliárd forintos veszteséget termelt. A vagyonkezelő idén eddig két részletben hétmilliárd forintot juttatott a társaságnak, vagyis augusztus 25-ig nagyságrendileg további 18 milliárddal kell emelnie a Malév tőkéjét. Ennek úgy tesz eleget a tulajdonos magyar állam, hogy 8 milliárd forint készpénzt juttat a Malévnak, áll a tegnap megjelent rendeletben. A fennmaradó tízmilliárdot más formában adja – értesült a Napi.hu.
A Malév évek óta nehéz piaci helyzetben működik. Az elmúlt évben a nemzeti légitársaság menetrend szerinti járatain 2,984 millióan utaztak, 8 százalékkal kevesebben, mint 2009-ben, miközben a járatok száma 13 százalékkal csökkent.

Új üzemeltető. A Xanga cégcsoporthoz tartozó Airport Debreceni Holding Vagyonkezelő Kft. üzemeltetheti a jövőben a cívisváros nemzetközi repülőterét, miközben az továbbra is önkormányzati tulajdonban marad – jelentette be Papp László (Fidesz) vállalati vagyonért és városstratégiáért felelős alpolgármester. A pályázó ajánlatának kiemelten fontos eleme, hogy a repülőtér veszteségének teljes körű finanszírozását magára vállalja, ez tavaly 280 millió forint volt. A pályázó kötelezettséget vállal öt éven belül menetrend szerinti járat indítására, hatezer négyzetméteres csarnok építésére, valamint 200 millió forint értékű eszközfejlesztésre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.