Vizsgálják a katonai hulladéküzleteket

A Magyar Honvédség hadrendből kivont technikai eszközeinek gyanús értékesítése lesz a honvédelmi tárcát érintő következő ügy, amely vélhetőleg hamarosan a parlament korrupciós eseteket vizsgáló bizottsága és az elszámoltatási kormánybiztos elé kerülhet – tudta meg lapunk. Az erről szóló iratokat már be is kérték a kormánytestületek a Honvédelmi Minisztériumtól.

2011. 09. 25. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Számos visszaélés történhetett az előző választási ciklusokban a honvédség hadrendből kivont technikai eszközeinek értékesítése során. Nem véletlen, hogy ez lehet a következő honvédségi terület, amelyet megvizsgálnak a korrupcióellenes parlamenti és kormánytestületek. Az egyik legfurcsább értékesítés az volt, amikor alig több mint félmilliárdért adtak el 522 gyalogsági harcjárművet a honvédség hadrendből kivont eszközeiből a honvédelmi tárca egyik cégén, a HM Currus Zrt.-n keresztül. A vállalkozók ráadásul különösebb versenyeztetés nélkül juthattak hozzá az ócskavasként is értékes „inkurrens anyagokhoz”. Pontosabban „az árut” eladták a cégnek, amely ezután már szabadabban értékesíthette azt a piacon, magánvagyont varázsolva a honvédség eszközeiből.
A HM Currus Zrt. 2007-ben 402 darab, a rendszerből kivont BMP–1 harcjárművet vett csaknem 130 millióért. Az eszközöket hatástalanították, szétbontották, és tízszázalékos haszonnal fémkereskedőknek adták tovább, akik az eszközök súlyát figyelembe véve nagy összegeket kaszálhattak a bontás utáni hasznosítással a kohóktól.
A honvédelmi tárca tájékoztatása szerint szintén a HM Currus Zrt. vásárolt a minisztériumtól 2008 februárjában 120 BMP-t, mintegy 341 millióért. Ezek működőképes harcjárművek voltak, így fegyvernek minősültek az eladásuk idején. A bontott eszközöket magyar és külföldi vállalkozók vették meg, a működő járművekből pedig értékesítettek Ukrajnába és Csehországba is fegyverforgalmazási engedéllyel rendelkező vállalkozóknak.
A fegyvereladási ügy azért sem szokványos, mert a bontott harcjárműveket darabonként mintegy 400 ezer forintért értékesíthették, ami gyakorlatilag még ócskavasárnak sem tekinthető. A BMP-kből körülbelül tíz tonna fém nyerhető ki a bontás után, ennek nyolcvan százaléka vas és acél, tíz százaléka könnyűfém, például jól értékesíthető alumínium és réz. Egy bontott harcjármű ez alapján a fémkereskedelmi adatok szerint közel másfél millió forintért adható el a piacon. A még működő BMP-ket pedig közel hárommillióért, vagyis egy alsó kategóriás gépkocsi értékén adhatták el ismeretlen kereskedőknek, miközben eredetileg több mint húszmillió forintot fizettünk a nyolcvanas évek végén ezekért.
Az inkurrencia hulladékként történő eladásában a legnagyobb port Kabai Károly vállalkozó ügye kavarta. Az MSZP-s polgármesterjelöltet három és fél év letöltendő börtönbüntetésre ítélték adócsalásért. A nyírségi cigányokkal törvényellenesen számlázgató fémkereskedő az ellene indított eljárás idején aktívan részt vett a szocialisták kampányában, miután 292 milliós állami megbízást kapott a Juhász Ferenc vezette honvédelmi tárcától a hadrendből kivont tanklőszerek megsemmisítésére. A volt nyírbogáti alpolgármester érdekeltsége ugyanakkor a katonai elfekvő készletek lőszereiből származó acélhulladékot adott el az Ózdi Acélművek Kft.-nek. A vállalkozás az előző választási ciklusokban mintegy 300 tonna acélhulladékot vehetett a HM Currus Rt.-től, ahol a hadrendből kivont eszközök értékesítésének felgyorsítása céljából Kabai volt alkalmazottja, Tácej Zoltán lett a vezérigazgató-helyettes 2004 elején.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.