Élő közvetítés
Ausztria
ÉLŐ
Franciaország

Ötéves a debreceni Modem

Neonparádéval, a hibriditás jegyében fogant Irokéz gyűjtemény kiállításával, újrahasznosított páncél néven futó múzeumpedagógiai foglalkozással, rendhagyó tárlatvezetéssel és még tucatnyi programmal ünnepli ötödik születésnapját a hét végén a debreceni Modern és Kortárs Művészeti Központ (Modem). Szombaton és vasárnap kedvezményes jegyárakkal és meghosszabbított nyitva tartással várja a múzeum a látogatókat.

2011. 10. 01. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Öt évvel ezelőtt a debreceni Modem az Antal–Lusztig- gyűjteménnyel debütált, ám rövid fél évtized alatt nemzetközileg is jegyzett kortárs galériává nőtte ki magát, amiben évente tucatnyi figyelemre méltó tárlatot rendeznek. A magyar modernekre építő Antal–Lusztig-kollekció ugyan folyamatosan látható, ám a második évtől a hagyományos képzőművészeti kifejezési formák egyre inkább háttérbe szorultak, átadva helyüket a világ mérvadó kortárs galériáit már évtizedek óta uraló újszerű megfogalmazásoknak. A Modemben a terek jó részét ma már multimédiás alkotásokkal töltik meg, olyan alkotók munkáival, akiknek művészi látásmódja nemcsak hogy rokon a hatvanas–hetvenes évek fordulójának konceptualistáinak szemléletével, de teljesen azonosul a minimal artból kinövő Joseph Kosuth-i irányvonallal.
Az intézmény első éveit jegyző Gulyás Gábor a Műcsarnok élére történt kinevezését követően idén májusban Kukla Krisztián művészettörténész vette át az intézet irányítását, aki az ötödik évforduló ürügyén elmondta: semmiképpen nem akarnak visszalépni a hagyományos kifejezési formákhoz, sőt még merészebbek kívánnak lenni. Kukla szerint különösen a mimézis – a színház – kínál jól kihasználható lehetőségeket: egy-egy kiállítás kurátori munkáit már most is szívesen bízzák színházi emberekre.
A konkrétumokról szólva az új igazgató közölte, hogy a jövőben is nyitott intézményként látja a Modemet, és tervezi, hogy gyakornoki helyszínné alakítja. A programokra vonatkozóan elmondta, 2012-ben Tóth Endrének, a legismertebb élő magyar konceptualistának kívánnak retrospektív kiállítást rendezni, de terveznek Drozdik Orsolya-tárlatot is. A múzeumpedagógia jegyében újraindítják A hónap műtárgya című rendezvénysorozatot a Modem saját gyűjteményes anyagára építve, és nyitni akarnak az izgalmas törekvések helyszínéül szolgáló Balkán, illetve Törökország felé is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.