Intő az ügyészségtől: szabálytalanul utalta át a milliókat az MSZP-s

Szabálytalannak minősítette a Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség Horváth Klára, Bábolna polgármestere, szocialista országgyűlési képviselő egyik tavaly nyári ügyletét. A politikus az általa vezetett kuratórium jóváhagyása nélkül utalt át 9,6 millió forintot.

Magyar Nemzet
2010. 04. 02. 10:40
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ügyészi intézkedéssel ért véget a vizsgálat Horváth Klára, Bábolna polgármestere, szocialista országgyűlési képviselő egyik ügyében. A Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség megállapította, hogy Horváth Klára mint a Bábolna Shagya Közhasznú Alapítvány elnöke tavaly jóváhagyás nélkül utalt át 9,6 millió forintot egy magáncégnek – közölte Miskolczi Ivett, a megyei ügyészség szóvivője. A lépést a kuratórium utólag hagyta jóvá. Az ügyészség szerint Horváth Klára csak a kuratórium jóváhagyásával utalhatott volna, ezért a képviselőt felszólították, hogy a továbbiakban így járjon el.

Lapunk tavaly szeptemberben értesült arról, hogy a szocialista országgyűlési képviselő 2009 nyarán mint az alapítvány kuratóriumának elnöke, a Magyar Villamos Művek (MVM) Zrt. által a lovas hagyományok ápolása céljából az alapítványnak átutalt 9,6 millió forintot szinte azonnal továbbküldte egy magáncégnek. A Bábolna Nemzeti Ménesbirtok Kft. által létrehozott alapítvány szabályai szerint Horváth Klára legfeljebb 300 ezer forintról dönthet egymaga, más esetekben a kuratórium hozzájárulása szükséges. Az ügy véleményezésére általunk felkért jogász szerint még akkor is jogszerűtlennek kellene tekinteni az átutalást, ha megszületett volna róla a kuratóriumi döntés, mert a szervezet pénzét ez esetben az alapítvány céljaitól eltérően használták fel, amit az alapító okirat nem tesz lehetővé. Ez a támogatóktól érkező vagyonjuttatásokra is vonatkozik – közölte a névtelenséget kérő szakértő. Az alapítvány a bábolnai székhelyű lovaskollégium és szakiskola, valamint a helyi szellemi-kulturális élet, turisztikai programok és hagyományőrzés támogatását fogalmazta meg a szervezet vagyonának jogszerű felhasználásaként. Márpedig Horváth Klára – mint a kuratórium elnöke – egy Bábolnához nem kötődő magáncégnek utalta át a kérdéses öszszeget.

Megkerestük a MVM Zrt.-t is. Tringer Ágoston, a szervezet szóvivője leszögezte: az adomány odaítélésekor a társaság részére iránymutató volt, hogy a támogatás fő célja a hazai lovaskultúra fenntartása, a nemzeti örökségvédelmi misszió támogatása volt, ami az alapítvány alapító okiratában is szerepel. Azt, hogy jogszerűen cselekedett-e az alapítvány, majd a szervezet közhasznúsági jelentéséből derül ki. Tringer szerint ha az alapítvány nem az alapító okiratában foglaltak szerint használta fel a pénzt, úgy még az összeg visszakérésére is sor kerülhet.

(Dénes Zoltán)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.