Minden programját lemondta Schmitt Pál + Videó + Képriport

Schmitt Pál köztársasági elnök lemondta részvételét meghirdetett programjain. A Sándor-palotánál LMP-s aktivistagárda várakozik – jelentette a Hír TV tudósítója a helyszínről.

KA
2012. 03. 30. 10:04
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Erősítést kaptak a rendőrök a Sándor Palota előtt, de nem igazoltatnak és nem kerültek kapcsolatba a demonstrálókkal – számolt be a Hír Televízió tudósítója a helyszínről. Közben a tiltakozók újabb sátrat állítottak fel a hivatalnál.


Az MNO tudósítója arról számolt be, hogy egy idősebb nő azt kiabálta a tüntetőknek a Sándor-palotánál: „inkább dolgozni kéne, honnan van pénze sátrakra?”, illetve „dolgozzanak, ne tüntessenek”. Az asszony azt is hozzátette: Schmitt Pálnak nem kell lemondania. Korábban egy idős úr is kifejtette véleményét a téren: szerinte rengeteg embertől el kellene venni a diplomáját, akik a 80-as, 90-es években szerezték diplomájukat.

Délelőtt 11 órakor őrségváltás volt a Sándor-palota előtt, a turistalátványosságnak is számító ceremóniát nem zavarták meg a téren tartózkodó tüntetők.

A Hír TV Sándor-palotánál tartózkodó tudósítója 10 óra után néhány perccel elmondta, turistacsoportok és egy LMP-s aktivistagárda várakozik a hivatal előtt; az ellenzéki párt részéről kis zöld sátrakkal és transzparensekkel települtek ki, és állításuk szerint addig maradnak, ameddig Schmitt Pál le nem mond. A körülbelül egy tucatnyi tiltakozó öt, egy mozdulattal kibontható sátrat állított fel a Sándor-palota bejárata előtti kövezeten, egy részük azokra ült. Mögöttük többen is állnak, kezükben mindannyian táblákat tartanak. Ezeken többek között a „következmények nélküli ország”, valamint a „Ha te maradsz, mi is” feliratok olvashatók. Közvetlenül az épület bejáratánál két aktivista egy három méter hosszú transzparenst feszített ki.

A tüntetésen olyanok is részt vesznek, akik – elmondásuk szerint – nem az LMP akciójának résztvevői. Mint arról az MNO tudósítója tájékoztatott: az LMP jelenleg frakcióülést tart, és valószínűleg újabb képviselőik csatlakoznak majd a tüntetéshez. Schmitt Pál egyébként délelőtt 9 órakor érkezett a Sándor-palotába.

10 óra 15 perckor a szlovén külügyminisztert fogadta volna az államfő, majd a Parlamentbe ment volna az innovációs díjak átadására, végül egy bécsi út szerepelt a pénteki programjában, de az egész napos programot törölte a Köztársasági Elnöki Hivatal reggel negyed 10 előtt néhány perccel.


Mint arról beszámoltunk, Orbán Viktor az MR1 – Kossuth Rádió reggeli műsorában kijelentette: ahhoz az alkotmányos rendelkezéshez tartja magát, amely szerint a köztársasági elnök személye sérthetetlen. A kormányfő szóvivője a TV2 Mokka című reggeli műsorában nyugalomra, türelemre és higgadtságra kért mindenkit az államfő visszavont kisdoktori címe ügyében.

Gyurcsány Ferenc szerint Schmitt Pálnak köztársasági elnökként már csak órái, legfeljebb napjai vannak hátra, ezért a parlamenti képviselettel rendelkező demokratikus pártoknak már az új államfő megválasztásán érdemes gondolkodniuk.


A Semmelweis Egyetem szenátusa csütörtök este döntött arról, hogy visszavonja Schmitt Pál 1992-ben megszerzett kisdoktori címét. Ismert, a SOTE doktori tanácsa indítványozta, hogy vonják vissza Schmitt Pál kisdoktori címét. Az államfő szerdán Szöulban azt mondta, nem mond le a köztársasági elnöki tisztségről. Mint közölte, számára a plágiumgyanút vizsgáló tényfeltáró bizottság végkövetkeztetése „egyfajta elégtétel”.

Az országnak a jelenlegi nehéz helyzetében olyan köztársasági elnökre van szüksége, aki köztiszteletben áll bel- és külföldön egyaránt – közölte korábban a Professzorok Batthyány Körének elnöksége.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.