Farkas Flórián még a tiszteletdíját sem vette fel

Tanúként hallgatták meg Farkas Flóriánt, az Országos Roma Önkormányzat elnökét hétfőn a Kecskeméti Városi Bíróságon a Kolompár Orbán és nyolc társa ellen folyó perben.

tt
2012. 04. 02. 17:17
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Farkas Flórián nem tudott érdemi információt adni annak az időszaknak az ügyeiről, amikor az elsőrendű vádlott volt a szervezet elnöke. Ügyészi kérdésre válaszolva azt mondta: 2003-ig volt az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke, majd a vezetőváltás utáni közgyűléseken csak addig vett részt, amíg a jegyzőkönyveket aláírta, így nem tud semmit az önkormányzat pénzügyeiről, pályázatairól. Mint hozzátette, a tiszteletdíjat sem vette fel.

„Egyszer próbáltam felszólalni, de nem kaptam szót, így nem láttam értelmét annak, hogy részt vegyek a közgyűlések munkájában” – indokolta a közgyűlésekről való távolmaradását a fideszes országgyűlési képviselő, akit 2011-ben ismét az OCÖ elnökévé választottak, majd a szervezet Országos Roma Önkormányzatra változtatta a nevét.

Farkas Flórián elmondta: az átvétel után átláthatatlan pénzügyeket örökölt Kolompár Orbántól, ezeket egy jogászokból is álló munkacsoport próbálja rendbe tenni. A hatóságok a mai napig is hozzák–viszik az iratokat, a Nemzeti Adó-és Vámhivatal vizsgálatai is folyamatban vannak.

Mátyásné Polereczki Éva tanácsvezető bíró kérdésére Farkas Flórián elmondta: az önkormányzatnak lesz polgári jogi igénye, de még nem tudták összesíteni, hogy mekkora összegű.

A tanácsvezető bíró a tárgyalási nap végén bejelentette: a tanúkihallgatások végéhez ért, május 21-én iratismertetéssel folytatja a pert, majd május 22-én Steigler Lászlóné Rédei Rita ügyész mondja el perbeszédét. A védők védőbeszédeire nyolc tárgyalási napot tűzött ki júniusban a bíróság, majd még a nyári ítélkezési szünet előtt ítélet is születhet a 2009-ben indult büntetőperben.

Kolompár Orbánt és nyolc társát a perben egyebek mellett jelentős értékre elkövetett sikkasztással, számviteli fegyelem megsértésével, illetve jogosulatlan gazdasági előny megszerzésével vádolják.

Az első vádpont szerint Kolompár Orbán az OCÖ elnökeként a szervezet pénztárából csaknem 10 millió forintot vett fel 2004-ben, amellyel sajátjaként rendelkezett. Jelentős értékre elkövetett sikkasztás és számviteli fegyelem bűntettével tettesként, két alkalmazottat társtettesként vádol az ügyészség.

A második vádpont szerint a Kolompár Orbán vezetésével működő Kiskunmajsai Cigány Érdekképviseleti Szervezet az Országos Foglalkoztatási Közalapítványtól roma munkaerő-piaci szolgáltatóhálózat kialakítására elnyert 13 millió forintos összegből folyósított 7,2 millió forint egy részével valótlan tartalmú számlákkal számolt el. Emiatt a vád jogosulatlan gazdasági előny megszerzése.

A harmadik vádpontban Kolompár Orbánt és társait jogosulatlan gazdasági előny megszerzésével, valamint az Európai Közösségek pénzügyi érdekeinek megsértésével vádolja az ügyészség. A vádlottak az Európai Unió foglalkoztatási programját segítő pályázat révén a közösségi költségvetésből 109,1 millió forintot, a magyar költségvetésből 36,4 millió forintot, összesen 145,5 millió forintot szereztek meg jogosulatlanul, és további 76,5 millió forintot kíséreltek megszerezni.

Kolompár Orbán a bíróság előtt tett vallomásában nem ismerte el büntetőjogi felelősségét, és hangsúlyozta, hogy bűncselekményt sem követett el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.