Lemondott Schmitt Pál + Videó + Képek

Hétfőn a T. Házban bejelentette lemondását Schmitt Pál.

2012. 04. 02. 11:15
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerinte szinte semmi sem szent, betegség, rokonság, ifjúkori tettek, szülők bűne, és sok olyan dolog, aminek semmi köze a személyes cselekvéshez. „Nehéz ezt a méltánytalanságot elfogadni, még ha hibák is állnak a hátterében”, még ha megítélése nem is egyértelmű – folytatta a köztársasági elnök.

Mint idézte, egy internetes portál névtelen bloggere azzal vádolta, hogy túl sokat idézett mások munkáiból, s még ki sem adhatott egy közleményt, már megbélyegezték, felröppent, hogy mondjon le, sokan gondoskodtak arról is, hogy külföldön 20 éves MOB-elnöki munkáját is aláássák.

„Becsületében és emberségében meggyalázták az ország köztársasági elnökét” – folytatta Schmitt. Az elnök úr arról beszélt, hogy „kiollózott részletekkel” sikerült a közvéleményt félrevezetniük. „Az ártatlanság vélelme mindenkit megillet” – tette hozzá. Schmitt megismételte a péntek esti interjúban elhangzottakat, s kiemelte, hogy az 1985. évi szabályozásnak, a TF-en érvényben lévő szabályzatoknak megfelelt a kisdoktorija. „Summa cum laude” – összegezte a 1992-es diplomavédését Magyarország köztársasági elnöke, majd hozzátette: „az én lelkiismeretem tiszta”.

Orbán Viktor miniszterelnök a Parlamentben újságírói kérdésre elmondta: „kellő időben értesülni fognak az új köztársasági elnök személyéről”. A lemondás tényét érdemben nem kommentál

A tényfeltáró bizottság is szerinte arról hozott határozatot, hogy a kisdoktori dolgozat megfelelt a húsz évvel ezelőtti szabályozásnak. Sérelmezte, hogy ilyen rövid idő alatt megvonták tőle a doktori címet, még az érintett reagálását meg sem hallgatva.

Az államfő korábban bár azt mondta a köztévének, perelni nem fog, ezúttal azt mondta, bírósági úton is elégtételt fog venni, ugyanakkor azt megerősítette, hogy meg kívánja szerezni a doktori címet.

Schmitt Pál azt mondta: elnöki munkáját az alaptörvény rendelkezései és legjobb tudása szerint, alázattal végezte. „Isten akarata és az önök bizalma nagy feladat elé állított, amelynek maradéktalanul eleget tettem” – fogalmazott.

Majd úgy folytatta: az alaptörvény szerint az államfő kifejezi a nemzet egységét. „Ezen rendelkezés számomra azt jelenti, hogy ebben a helyzetben, amikor személyes ügyem szeretett nemzetemet inkább megosztja, mintsem egységesíti, kötelességemnek érzem, hogy szolgálatomat befejezzem, elnöki mandátumomról lemondjak” – jelentette be.

Schmitt Pál felszólalását úgy zárta: „Isten áldását kérem Magyarországra és az önök munkájára!” Beszéde végén a kormánypárti képviselők állva tapsolták meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.