Folytatódó nyomozások

Százmilliós kárt hagyott hátra a szocialista vezetés Újbudán.

2014. 12. 04. 6:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A több mint három éve ismeretlen tettes ellen a kerület fideszes vezetése által tett feljelentés alapján, hűtlen kezelés gyanújával indult büntetőeljárás határidejét már többször is meghosszabbították. Gyanúsítotti kihallgatás még nem történt, de az ügy főszereplője októberben a polgármesteri székért újra induló, ám végül elbukó Molnár Gyula volt. A szocialista politikus még 2005-ben kötött 15 éves bérleti szerződést a XI. kerületi Bikás park egy része, a hangzatos nevű Újbudai Sportcentrum hasznosítására. Az alig százmilliósra tervezett beruházást az időközben csődbe ment Uniker-Coop Kft. a háromszorosára duzzasztotta.

Molnár Gyula a XI. kerületi önkormányzat 2011-es feljelentése szerint képviselő-testületi felhatalmazás nélkül, a megemelt beruházási érték száz százalékára vállalt garanciát úgy, hogy az önkormányzati ingatlanra 300 milliós jelzálogot jegyeztek be. A fideszes vezetés végül 120 millió forintért kivásárolta a cég 240 milliós tartozását, a tényleges kár azonban elérheti a teljes összeget.

Molnár Gyula egy másik eljárásban szintén érintett lehet. Nemrég a lap megírta: 2015. február 15-ig hosszabbították meg az Újbuda Torna Club (ÚTC) gazdálkodásával kapcsolatban hűtlen kezelés miatt zajló nyomozás határidejét. A 2011-re csődbe vitt sportegyesület elnöke Molnár volt, és szintén több száz milliós kár érhette az önkormányzatot. Gyanúsított még nincs, de bizonyító erejű lehet az a 2010. július 7-én, polgármesteri fejléces papírra írt, lapunkban nyilvánosságra hozott levél, amelyben Molnár Gyula utasította a XI. kerületi önkormányzat akkori pénzügyi és költségvetési igazgatóját, hogy – akár jogsértés árán is – ötvenmillió forintot utaljon át az ÚTC részére.

A Fővárosi Főügyészség tájékoztatása szerint Erzsébetváros 2010 előtti ingatlanértékesítési ügyeiben a napokban szintén meghosszabbították a nyomozást, 2015. április elsejéig. Az eredeti Hunvald-ügy kirobbanása után évekkel a VII. kerület fideszes vezetői tettek feljelentést kéttucatnyi ingatlan, köztük az Almássy téri szabadidőközpont áron aluli eladása miatt.

Huszonhat ingatlanügyletből csak két eladásnál volt szerződésszerű teljesítés – derült ki az ingatlanügyletek utólagos önkormányzati ellenőrzéséből. A dokumentum szerint lebontott házak, üres telkek, megszüntetett lakások sora bizonyítja, hogy Hunvald György jogerősen eddig egy évre elítélt volt szocialista polgármester, az MSZP–SZDSZ-es vezetés idején összesen 24 lakóépület és két másik ingatlan áron aluli eladásával 337 lakás és 69 üzlethelyiség „veszett el” a VII. kerületben 2002 és 2006 között.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.