Háborognak a polgármesterek

A falvakat irányító politikusok visszakérik a korábbi bérüket.

2014. 12. 19. 4:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Várják a kedvező változást a kistelepülési polgármesterek a fizetési bértáblában, mert az októberi választás óta előfordulhat, hogy egy-egy falu első embere kevesebbet keres, mint egy közmunkás – mondta lapunknak a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) elnöke. Schmidt Jenő attól tart, hogy emiatt többen felállnak a polgármesteri székből, míg mások nem fognak a közmunkaprogramban részt venni. „Nem jó az október 12. óta hatályos rendszer azért sem, mert nem tesz különbséget egy 1500 fős és egy 10 ezer fős település polgármesterének fizetése között. Mindegy, hogy egy faluról van szó vagy egy kisvárosról, amely adott esetben járásszékhely, mindkét település első emberének ugyanannyi a fizetése” – mutatott rá a TÖOSZ elnöke.

Hozzátette: gondot jelent az is, hogy a feladatfinanszírozásban nincs benne a polgármesteri bér, így ezt több mint kétezer településen nehezen vagy egyáltalán nem tudják kigazdálkodni. „Ezekről a problémákról tud mindenki, de egyelőre a kormány merev ezekben a kérdésekben” – véli Schmidt Jenő. A politikus szerint az lenne a megoldás, ha visszaállna az október 12. előtti állapot. Hangsúlyozta, hogy ez nem jelentene béremelést, csak a régi fizetésüket szeretnék visszakapni, ami korábban nyolc évig amúgy sem növekedett.

Egyetértett a TÖOSZ elnökével a Magyar Faluszövetség vezetője is. Szabó Gellért kiemelte, hogy miközben jogszabály írja elő, hogy egy polgármesternek mennyi fizetést kell adni, vagyis kötelező feladat, a feladatfinanszírozásban ezt nem ismerik el. A kistelepülési polgármesterek fizetését szerinte is mindenképpen rendezni kell.

„Jelzésértékű azonban, hogy a miniszterelnök egy e témában feltett azonnali kérdésre a parlamentben november 17-én azt mondta: az ügyben már 2011 végén döntés született, így az új rendszer senkit nem érhetett váratlanul\" – mondta Szabó Gellért, aki szerint a kormányfő nem ismeri a kétezer lélekszám alatti települések mindennapjait. „Úgy tűnik, a miniszterelnököt kellene meggyőzni arról, hogy ebben a kérdésben változás jöhessen\" – fűzte hozzá.

Pogácsás Tibor önkormányzati államtitkár elmondta, hogy a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló törvény elfogadása óta mindenki előtt ismert a polgármesterek illetményére irányadó szabályozás. „A fizetésre vonatkozó szabályok az önkormányzati választásokkal léptek hatályba, így volt idő felkészülni rá. A Belügyminisztériumhoz is folyamatosan érkeztek és érkeznek a szabályozás megváltoztatására irányuló kezdeményezések, amelyeket minden egyes esetben megvizsgáltunk. A kormány foglalkozott a kérésekkel, jelzésekkel, de a hatályos szabályozás megváltoztatása nincs napirenden\" – tette hozzá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.