A főváros és az Emmi saját halottjának tekinti Hankiss Elemért

A szombaton elhunyt szociológus Budapest díszpolgári címét is viselte.

GB
2015. 01. 12. 11:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hankiss Elemér, a Magyar Televízió korábbi elnöke rövid, súlyos betegség után, 86 éves korában, szombat délután hunyt el.

Az Emmi Hankiss Elemért a magyar közélet egyik legsokoldalúbb, filozófiai alapozottságú gondolkodójának nevezte a közleményben. „Hankiss Elemér mindig közössége, Magyarország viszonyrendszerében élte meg a gondolkodás szabadságát” – írták. Ez a cselekvő szabadság motiválta akkor is, amikor egyik elindítója lett a Találjuk ki Magyarországot, valamint a Találjuk ki Közép-Európát kezdeményezésnek, és egyik alapító tagja a Szeretem Magyarországot Klubnak – tették hozzá.

A minisztérium utalt arra is, hogy Hankiss Elemért az elmúlt években főleg a filozófiai antropológia érdekelte, az emberi létezés koordinátáit kutatta, és bár tudta, hogy az emberlét vonalait társadalmi szerveződések jelölik ki, abban is biztos volt, hogy ennek a rendszernek a mértani középpontjában a szabad akarattal rendelkező ember áll. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma osztozik a család gyászában – olvasható a tárca közleményében.

A Főpolgármesteri Hivatal közleményében felidézte: Hankiss Elemér 1928-ban született Debrecenben, édesapja Hankiss János irodalomtörténész volt. Egyetemi tanulmányait Eötvös-kollégistaként az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) angol–francia szakán végezte 1950-ben. Az 1956-os forradalom után hűtlenség és államellenes összeesküvés vádjával tíz hónapot töltött vizsgálati fogságban, végül bizonyítékok hiányában felmentették.

Kutatási területe az 1960-as években elsősorban az irodalomelmélet, az 1970-es évek eleje óta a szociológia, főként az értékszociológia, majd az 1980-as években a politikai szociológia.

Hankiss Elemér munkásságáért több elismerést is kapott: 1987-ben Az Év Könyve jutalom díjat kapta, 1994-ben átvehette a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje a csillaggal (polgári tagozat) kitüntetést, 2006-ban Budapest díszpolgára lett és Széchenyi-díjat kapott. 2007-ben a Prima Primissima Díj egyik kitüntetettje volt, 2008-ban Hazám-, 2012-ben Bibó-díjjal ismerték el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.