A középiskolásoknak könyvesboltban kellene átvenniük a tankönyveket

Az MKKE szerint mindez a magyar kultúra és az oktatás színvonalának megőrzése miatt is ésszerű.

MA
2015. 01. 16. 17:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az MKKE elnöksége közleményében azt írta: a könyvszakma számára jelentős bevételkiesést okozott a tankönyvkiadás és a tankönyvellátás államosítása. Álláspontjuk szerint nyilvánvalónak tűnik, hogy két év tapasztalata alapján a kormányzat is időszerűnek látja a tankönyvforgalmazás ésszerűsítését. Az MKKE elnöksége – tekintettel a tanulók életkorára és az egyre szélesedő ingyenes tankönyvellátásra – „tudomásul veszi, hogy az általános iskolai tankönyvforgalmazás a központosított iskolai elosztás bázisán történik”.

A közleményben kiemelték: „a magyar kultúra és oktatás színvonalának megőrzése és fejlesztése érdekében” azt tartanák ésszerűnek, ha a középiskolásoknak és a középfokú oktatásban részesülő diákoknak könyvesboltokban kellene átvenniük a tankönyveket.

Rossz üzenetként értékelték, hogy a 14–18 éves fiatalokat iskolakezdéskor „gyakorlatilag távol tartják” a könyvesboltoktól, ugyanis véleményük szerint a könyvesbolt a kulturált életforma, az olvasásra nevelés fontos színtere.

Hozzátették: a középiskolai tankönyvek sokfélesége nagyon nagy, „szinte megoldhatatlan” logisztikai feladatot jelent a központi tankönyvellátásban. Hangsúlyozták továbbá, hogy a tankönyvek könyvesbolti megvásárlásával egy időben lehetőség nyílna szótárak, térképek, kiegészítő könyvek, kötelező olvasmányok megvásárlására is.

A MKKE elnöksége és szakértői ezzel kapcsolatos álláspontjukat szívesen kifejtenék személyesen is az oktatási kormányzat illetékeseinek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.