Bizakodó települések

Vidéken nagyon várják az európai uniós fejlesztési pénzeket.

2015. 01. 03. 8:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minden megyei jogú város azt szeretné, ha a teljes foglalkoztatottság terén jelentős előrelépést tudnánk elérni, e tekintetben a kormány és az önkormányzatok szándéka megegyezik – jelentette ki ez évi várakozásaival kapcsolatban Szita Károly, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke. – A cél az, hogy az évtized végére mindazok, akik munkával akarják megkeresni a kenyerüket, megtehessék. Abban bízunk, hogy a 2015-ös esztendő ebben jelentős előrelépést hoz majd – tette hozzá a politikus. Szita Károly kiemelte, minden, ami a megyei jogú városokban történik, kihat a környező településeken lakók életére is. Épp ezért abban bízik, hogy 2016-tól kezdve jól használják majd fel az uniós forrásokat, amelyeket gazdaságfejlesztésre költenek. – 2015 az ezekről szóló pályázatok elkészítésének az éve lesz – jelezte Szita. Reménykednek továbbá a megyei jogú városok abban is, hogy az útfejlesztések területén további beruházások kezdődnek, megépülnek a szükséges gyorsforgalmi és elkerülő utak.

Fehérvári Tamás, a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke a megyék gazdaságának élénkítését tartja a legfontosabbnak. – Bizakodó vagyok, úgy gondolom, az új ciklusban lehetőségünk lesz a megyék fejlesztésére, az erre szolgáló alapok elegendő pénzt tartalmaznak. Azt várom, hogy a pénzek elosztásában a megyei önkormányzatok mindenütt helytállnak majd – jegyezte meg Fehérvári Tamás. A politikus hozzátette: szeretnék megvalósítani a területi operatív programokat, amelyek készen vannak; most azt várják, hogy a kormány és az Európai Unió áldását adja rájuk.

– Semmi pozitívumot nem várok ettől az évtől, arra számítok, hogy 2014-hez képest nem lesz lényegi változás – jegyezte meg lapunknak a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke. Schmidt Jenő szerint folytatódik a feladatfinanszírozás finomhangolása, amelyet év közbeni korrekciók kísérnek majd.

– Reményeim szerint idén megbizonyosodhatunk a felől a politikai vezetői szándék felől, hogy a vidék fejlesztése a kormánypártok számára elsőrangú cél és stratégiai törekvés – hangsúlyozta Szabó Gellért, a Magyar Faluszövetség elnöke. – Erről a pályázati kiírások, az eljárási rend és a forráselosztás technikája, decentralizálása kapcsán győződhetünk meg. Abban reménykedem, hogy ezek úgy alakulnak, hogy az kedvező lesz a kistelepülések számára – fűzte hozzá a politikus.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.