Gyarapodó nagyvárosok

Sok megyeszékhelyen százmilliókkal vagy akár milliárdokkal nőtt a helyiadó-bevétel.

Munkatársainktól
2015. 01. 15. 6:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tizennyolc százalékkal, összesen 3,17 milliárd forinttal növekedett Győr helyiadó-bevétele tavaly az amúgy szintén nagyon jónak számító 2013-as évhez képest, 2014-ben az összeg meghaladta a 20,5 milliárd forintot – tájékoztatta lapunkat Borkai Zsolt, Győr polgármestere. – A minden eddiginél nagyobb adóbevételt ráadásul úgy értük el, hogy az önkormányzat 2014. januártól – gazdaságélénkítő szándékkal – tíz százalékkal csökkentette az iparűzési adó mértékét, ami úgy tűnik, bevált, hiszen ebből az adónemből összesen 17,1 milliárd forint folyt be tavaly, ami 2,7 milliárd forinttal több, mint 2013-ban – tette hozzá Borkai Zsolt. Az iparűzési adó mellett az építményadóból befolyt bevétel is jelentősen, csaknem 17 százalékkal növekedett 2013-hoz képest, ennek összege 2014-ben megközelítette a 3 milliárd forintot.

Debrecenben tavaly 1,4 százalékkal növekedtek a helyiadó-bevételek az előző évhez képest. Az önkormányzat arról tájékoztatott, hogy a növekedés majdnem minden adónemnél tapasztalható, csak a gépjárműadónál mutatkozik minimális csökkenés. A bevételben a legnagyobb tétel az iparűzési adó volt, ebből 2013-ban csaknem 9,97 milliárd forint, tavaly több mint 10 milliárd forint folyt be az önkormányzat kasszájába. Nagyobb arányban növekedett a város építményadó-bevétele, ami 2013-ban 2,24 milliárd, míg tavaly 2,56 milliárd forint volt. Az idegenforgalmi adó egy év alatt 67,3 millió forintról 80,5 millió forintra emelkedett.

Miskolcon szintén növekedett tavaly a helyiadó-bevétel 2013-hoz képest, míg 2014-ben csaknem 11,4 milliárd forint folyt be a kasszába, addig az előző évben alig 11 milliárd forint. Ez főként az iparűzésiadó-bevétel növekedésének köszönhető: hiszen ennek összege 2013-hoz képest 7,2 milliárd forintról csaknem 7,5 milliárd forintra emelkedett. Számottevően növekedett az idegenforgalmiadó-bevétel is, hiszen míg ennek összege 2013-ban nem érte el a 100 millió forintot, tavaly már csaknem 150 millió forint volt. – Miskolcon annak ellenére javultak a mutatók, hogy nem emelkedtek az adómértékek, sőt a közgyűlés többlépcsős adócsökkentést vezetett be a magánszemélyek tulajdonában álló különböző építménytípusoknál azáltal, hogy adómentessé tette azokat – tájékoztatott az önkormányzat.

Girán János, Pécs alpolgármestere szerint a városban az elmúlt években javult az adófizetési morál, immár évről évre szinte forintra pontosan tervezhetők ezek a bevételek. Az építményadóból 2014-ben csaknem 2,9 milliárd forint folyt be, míg telekadóból alig kevesebb mint 500 millió. Az idegenforgalmi adóból pedig csaknem 70 millió forintos bevétele lett a városnak, amely több mint amennyivel korábban kalkuláltak. A legnagyobb adóbevétele Pécsnek az iparűzési adóból van, ami 2014-ben 7,1 milliárd forintot tett ki. Ez utóbbi jelentős emelkedést mutat, hiszen a 2013-as pécsi költségvetés zárszámadása szerint tavalyelőtt 6,1 milliárd jött be ebből az adónemből, ugyanakkor építményadóból kicsivel több mint 3 milliárd forint származott akkor. Telekadóból két éve a tavalyihoz hasonló volt a bevétel, 524 millió forint. Idegenforgalmi adóból pedig 65 millió folyt be a város kasszájába 2013-ban.

Körülbelül 1,5 százalékkal emelkedtek Szegeden a helyiadó-bevételek 2013-hoz képest – közölte lapunk kérdésére Szentgyörgyi Pál (MSZP) alpolgármester. Az összes helyiadó-bevétel 10,7 milliárd forint volt 2014-ben, ebben benne vannak az átengedett adók, például a gépjárműadó is. Szentgyörgyi Pál szerint ráadásul a tervezetthez képest mindössze négymillió forinttal folyt be kevesebb, amit az alpolgármester elhanyagolhatónak nevezett. A helyi adókon belül a legtöbb bevétel az iparűzési adó, ennek összege hétmilliárd forint Szegeden. A tervezetthez képest ebből 52 millió forinttal kevesebb folyt be, az építményadóból viszont éppen ennyivel többet szedtek be. 2013-ban összesen 10,5 milliárd forintnyi helyi adót fizettek be a szegediek.

Több mint 770 millió forinttal nőtt a helyiadó-bevétel 2014-ben Nyíregyházán: 8,8 milliárd forintot meghaladó összeg érkezett az önkormányzat számlájára – közölte a város adóosztályának vezetője. Polgári András elmondta, hogy a legnagyobb összeget az iparűzési adóból szedték be, 6,284 milliárd forintot. Ennél az adónemnél 12 százalékos (674 millió forint) a növekedés az egy évvel korábbihoz képest. A nyíregyházi önkormányzatnál maradó második meghatározó adónem az építményadó, amelyből 2,067 milliárd forint folyt be 2014-ben. Ez az összeg 75 millió forinttal több az előző évben beszedettnél. Az adóosztály vezetője az idegenforgalmi adóval kapcsolatban kifejtette: az utóbbi időben történt nyíregyházi turisztikai fejlesztéseknek és a gazdag programkínálatnak köszönhetően jelentős lett az adónembevétel, 28 millió forinttal több volt a befizetés: 2013-ban 40,9 millió, 2014-ben 69,1 millió forint.

Megszűnő adónemek és változatlan adómértékek mellett is jelentősen növekedtek a 2014. évi adóbevételek Egerben, az előző évhez viszonyítva 347,6 millió forinttal nagyobb összeg, több mint 4 milliárd forint folyt be a város kasszájába. A növekedés elsősorban a gazdálkodók nagyobb teljesítményének, forgalmának, valamint a megnövekedett idegenforgalomnak volt köszönhető, hiszen az adók 86 százaléka tőlük folyt be. A helyi iparűzésiadó-bevételek növekedtek a legnagyobb összegben, 307 millió forinttal, az idegenforgalmiadó-bevételek is jelentősen, 30,2 millió forinttal emelkedtek.

Több mint tíz százalékkal nőtt a szekszárdi önkormányzat helyiadó-bevétele 2014-ben az előző évihez képest, döntően az iparűzésiadó-bevétel növekedésének köszönhetően. A polgármesteri hivatal adatai szerint a főbb adónemekből származó 2014-es bevétel 2,446 milliárd forint volt, míg 2013-ra 2,154 milliárd forint helyiadó-bevétele volt a városnak. Ács Rezső, a tolnai megyeszékhely polgármestere elmondta: iparűzési adóból a 2014-ben tervezett 1,750 milliárd forinttal szemben december 20-ig 1,882 milliárd forintot fizettek a vállalkozások, egy évvel korábban az adónemből származó bevétel 1,650 milliárd forint volt. Kovács Lászlóné, az önkormányzat adóosztályának vezetője elmondta: az iparűzésiadó-bevétel növekedése egyrészt az adóalap bővülésének, másrészt annak köszönhető, hogy nőtt az adóalanyok száma.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.