Tábornokper: előre súgott a KBH?

Egy vallomás szerint a tábornokper hetedrendű vádlottját figyelmeztették, fejek fognak hullani a HM-ben.

2015. 01. 20. 5:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismét érdekes információkkal szolgált a tábornokper vádlottjainak meghallgatása. A Debreceni Törvényszéken megjelent például a bíróság előtt a bűnszervezetben elkövetett vesztegetés ügyében korábban beismerő vallomást tett L. András Szilárd volt ezredes, a per tizenegyedrendű vádlottja. A tiszt ügyét előzőleg többek között azért különítették el az eljárástól, mert jelenleg pszichiátriai kezelés alatt áll. A vád szerint az ezredes, B. Zsolt tizenkettedrendű vádlott közreműködésével általában 8-10 százalékot kért vissza a különböző magántársaságoktól, a cégek állami megbízásai után fizetett összegekből a Honvédelmi Minisztérium (HM) térképészeti társaságának volt vezetőjeként. Ezek egy részét összegyűjtötte, és egy irattartó mappában átadta az elsőrendű vádlott, L. István Attila dandártábornoknak, a HM egykori védelemgazdasági főosztályvezetőjének.

A vádlott a tegnapi tárgyaláson közölte: nem tartja fenn korábbi beismerő vallomását. Ebben a bíróság ismertetése szerint többek között az szerepelt, hogy a vesztegetési hálózat egészen 2009-ig működött, még akkor is, amikor már új védelemgazdasági főosztályvezetője volt a szaktárcának, a bűnszervezet egyik irányítójának számító O. János dandártábornok személyében. O. János számára már V. Sándor volt ezredes, az ügy hetedrendű vádlottja közvetítette a kenőpénzeket, legalábbis L. András Szilárd vallomása és a vádirat szerint.

A bíróságon meghallgatták V. Sándort is, aki kijelentette, szintén nem tartja fenn korábbi vallomását, mivel csak azért ismerte el a bűncselekményeket, hogy minél előbb szabadulhasson az előzetes letartóztatásból. V. Sándor tegnapi vallomásában szerepelt egy eddig általa nem említett információ is. Állította: még az őrizetbe vétele előtt figyelmeztette őt a Katonai Biztonsági Hivatal (a katonai titkosszolgálat volt elhárítószervezete) egyik akkori alkalmazottja, hogy a „minisztériumban fejek fognak hullani”, és a nyomozókat „nem a kishalak érdeklik, hanem a tábornokokra utaznak”. V. Sándor közölte azt is, hogy a katonai ügyészség a kihallgatása során többször említette, hogy „Miszter Tíz Százalékra” kíváncsiak, aki alatt a HM egyik ingatlanfejlesztési vezetőjét kellett érteni.

Ismert, elsőként Kaposváron indult bírósági eljárás a tizenhét vádlottat, köztük volt honvédelmi minisztériumi tiszteket és polgári vezetőket a vádlottak padjára ültető ügyben. A Kaposvári Törvényszék 2013 februárjában felmentette a vádlottakat, de az elsőfokú döntést a Fővárosi Ítélőtábla katonai tanácsa 2014 februárjában hatályon kívül helyezte, és a Debreceni Törvényszéket jelölte ki a megismételt eljárás lefolytatására. Az ügyészség vádirata szerint a vádlottak bűncselekményeinek lényege az volt, hogy egy „visszaosztási rendszert” vezettek be, amely alapján a szerződött polgári vállalkozások a honvédségi megbízási díjak egy részét viszszaszolgáltatják. Az egyik beismerő vallomás szerint ezekből a pénzekből juthatott a legfelsőbb vezetőknek is, például Fapál Lászlónak vagy a szocialista Juhász Ferenc volt honvédelmi miniszternek is. A katonai ügyészség szerint a hivatali vesztegetéssel öszszesen 200 millió forinttal károsították meg az államot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.