Tanácskoztak az európai katolikus hittani bizottságok vezetői

Az evangélium hirdetése, a keresztény antropológia és a vallásszabadság is terítékre került.

2015. 01. 15. 18:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Véget ért az Apostoli Szentszék Hittani Kongregációja vezetőinek és az európai püspöki konferenciák hittani bizottságai elnökeinek találkozója csütörtökön Esztergomban. A háromnapos rendezvényen a résztvevők olyan témákat vitattak meg, mint az evangélium hirdetése, a keresztény antropológia vagy a vallásszabadság kérdésköre – közölte a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) Sajtószolgálata az MTI-vel.

A találkozó házigazdája Erdő Péter bíboros, esztergom–budapesti érsek, az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának (CCEE) elnöke volt. A közlemény szerint a találkozó kezdetén Gerhard L. Müller bíboros, a Hittani Kongregáció prefektusa felolvasta Ferenc pápa levelét. A katolikus egyházfő ebben azt írta, a kezdeményezés célja, hogy értékelje a helyi püspöki konferenciák, ezen belül is a hittani bizottságok szerepét a hit egységének és teljességének megőrzésében, és a fiataloknak történő továbbadásában. Gerhard L. Müller kedden a hittani bizottságok teológiai természetéről és a püspökökre mint a hit tanítómestereire váró feladatokról tartott bevezető előadást.

Az MKPK hozzátette, ezután olyan témákat beszéltek meg a résztvevők, mint Jézus Krisztus megváltói mivoltának egyedisége és egyetemessége, valamint az evangélium hirdetése mint az európai egyház elsőrendű feladata. A második nap főbb témái között voltak a genderelmélet (a nemek társadalmi vetületeivel foglalkozó elmélet), a keresztény antropológia és a vallásszabadság által felvetett kérdések. Az utolsó napon egyes gyakorlati felvetések kerültek terítékre az új evangelizáció, a bűnbánat szentsége és a hittani bizottságok működésével kapcsolatban – olvasható a közleményben.

Minden témát egy-egy előadás vezetett be, amelyeket vita követett. Minden nap programja egy bíboros által bemutatott szentmisével kezdődött. Az esték arra is szolgáltak, hogy a jelen lévők eszmét cseréljenek a hit általános európai helyzetéről. A Hittani Kongregáció képviseletében a találkozón részt vett Gerhard L. Müller bíboros mellett Luis F. Ladaria érsek, titkár, P. Hermann Geissler, a hittani szekció irodavezetője és Christophe J. Kruijen, a kongregáció munkatársa.

Az európai püspöki konferenciák hittani bizottságai részéről a találkozón harmincan voltak jelen szerte Európából. A szomszédos országokon kívül érkezett résztvevő Albániából, Belgiumból, Franciaországból, Hollandiából, Írországból, Lengyelországból, Nagy-Britanniából, Máltáról, Németországból, Olaszországból, Oroszországból, Portugáliából, Spanyolországból, valamint Észak-Európából is.

A közlemény szerint a találkozó „kiváló alkalmat jelentett az európai országok püspöki konferenciái hittani bizottságai és a Hittani Kongregáció közötti együttműködés megszilárdítására”, azzal a céllal, hogy mind hatékonyabban nézhessenek szembe az európai kontinensen jelentkező hittani kihívásokkal.

A Hittani Kongregáció boldog VI. Pál pápa megbízásából 1967-ben kérte a püspöki konferenciáktól, hogy hozzanak létre tagjaik közül hittani bizottságot, amely támogatja a püspöki konferenciákat és az egyes püspököket hittani kérdésekben. Tizenöt évvel később született döntés arról, hogy az említett bizottságok elnökeivel földrészenként rendszeres találkozókat szervezzenek. Az első találkozót – Joseph Ratzinger bíboros, a későbbi XVI. Benedek pápa vezetésével – Kolumbiában, Bogotában tartották, 1984-ben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.