Túlfutott a 4-es metró, de van még ideje javítani

Az M4-es vonalnak 2017-ig van ideje, hogy 99,96 százalékot produkáljon komoly probléma nélkül. Az utasszámot ennél jóval hamarabb kéne dupláznia, különben fújhatunk 180 milliárdot.

Gabay Balázs
2015. 02. 15. 9:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az MNO-n korábban is írtunk a budapesti metrók áldatlan állapotáról, és több cikkben is taglaltuk az M2-es és M4-es vonalakon a Siemens vonatvezérlő rendszer (CBTC) és az Alstom szerelvények közti kommunikációs problémákat. Ezekből eredően a vonatok olykor hosszú másodpercekig csukott ajtókkal állnak az állomásra befutva, de a pontos megállás sem sikerül mindig. A tesztüzem alatt rendszeresen visszatérő hiba volt, hogy a peronnal ellentétes oldalon nyílt az ajtó vagy a CBTC nem fékezte be időben a metrót.

A hibák kapcsán megkerestük a BKV-t, ahonnan azt a választ kaptuk, hogy a 4-es metróban számottevő fennakadás nem volt az elmúlt közel egy évben, úgynevezett biztonságkritikus hiba legalábbis biztosan nem akadt. A vállalat legfeljebb apróbb hiányosságokról tud, mint például a mozgólépcsők, illetve liftek javítási munkái, kisebb menetrendi fennakadások és kommunikációs problémák. A BKV az „átmeneti és semmiképpen sem jelentős” gondok közé sorolja azokat az eseteket is, amikor az automata vonatvezető rendszer valamilyen kommunikációs hiba folytán leállítja a szerelvényt.

Az utasforgalmi próbaüzem a 4-es metró tavaly márciusi átadása óta, vagyis közel egy éve zajlik, és amíg sikerrel le nem zárul, a vonal csak ideiglenes használatba vételi engedéllyel rendelkezik. A Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) már korábban leszögezte, hogy a végleges engedélyhez a rendszernek hat hónapos hibamentes üzemeltetést kell teljesítenie. A hatóság kérdésünkre részletezte a hibamentes működés mikéntjét: a menetrendszerű közlekedtetés mellett biztosítani kell a teljes vonalszakasz állomásainak, a biztonsággal közvetlen kapcsolatban lévő berendezéseinek, valamint a járműtelep vágányainak automatikus üzemeltetését.

Az automata működés igazi újdonság lenne a hazai föld alatti közlekedésben. Az ígéretek szerint idővel a járműkísérőt is kiiktatják a rendszerből (segédvezetők már nincsenek a vezetőállásban). A vonatot egyébként már most sem ő vezeti, hanem az automata vonatvezető. Mint az NKH portálunkkal közölte, a járműveknek teljesen automata, vezető nélküli üzemre alkalmas típusengedélyük és üzembehelyezési engedélyük már van. Így, ha kiadják a végleges használatbavételi engedélyt, a vezetőállás és az utastér közötti válaszfalakat is elbontják, és gyakorlatilag a vonat elejéről, „páholyból” figyelhetjük majd, hogyan robogunk a következő állomás felé. Ezt a típusú Alstomot természetesen nem Budapesten használnák elsőként: Párizsban például a 14-es vonalon ugyanilyen vonatok futnak.

Mielőtt elmerülnénk az új típusú metrózás élményében, nem árt megjegyezni, hogy a rendszer még messze van a tökéletestől. Információink szerint tavaly ősszel például egy szerelvény megállás nélkül áthaladt a Rákóczi téri állomáson, és az utasok csak a II. János Pál pápa téren szállhattak ki. A hírek szerint a BKV az ajtónyitási és egyéb, a CBTC-vel összefüggő problémákat sok esetben a nem biztonságkritikus gondok közé sorolja. A túlfutásos eset ebbe azért már nem fért be: bizonyosan ez az eset is hozzájárult ahhoz, hogy újra kellett kezdeni a próbaüzemet, ami ugye újabb féléves csúszást jelent.

Az NKH a hat hónapos hibamentes próbaüzem mellett több igen szigorú kritériumot is megkövetel a végleges engedély kiadásához. Az M4-es vonalnak 99,96 százalékot kell teljesítenie a rendelkezésre állás tekintetében. Ez azt jelenti, hogy egy hónapon belül, 12-15 szerelvénnyel számolva, napi 20 órás üzemelés mellett mindössze egyetlen, hozzávetőleg negyedórás kiállásra van lehetőség, ha valamilyen probléma felmerül. A BKV közlése szerint szakembereik jelenleg is azon dolgoznak, hogy a rendszerépítő Siemens ennek megfeleljen. A lényeg, hogy a teljes üzemidőnek mindössze 0,04 százalékában fordulhat elő kisebb hiba, de semmiféleképpen sem biztonságkritikus. Mint a BKV-tól megtudtuk, ezt a szintet a rendszer decemberben és januárban elérte, és bíznak benne, hogy tartani is tudja. A nemzetközi tapasztalatok alapján az utasforgalmi próbaüzem hasonló rendszerek esetében egy-másfél évet szokott igénybe venni. A vonatkozó jogszabály alapján egyébként az M4-es vonalnak 2017 márciusáig van ideje arra, hogy „kivessen” magából minden komolyabb problémát.

A közlekedési vállalat eredeti tervei között egyébként az is szerepelt, hogy az utasok manuálisan nyissák a kocsik ajtaját, azok ugyanis a régi orosz szerelvényekhez hasonlóan jelenleg automatán működnek. A közlekedési vállalat érdeklődésünkre azt írta, hogy a rendszer már ma is alkalmas a nyomógombos nyitásra, de ez a funkció még nem aktív. A BKK vizsgálja, hogyan lehetne azzá tenni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.