Allergiát okozó illatanyagok

A kozmetikai és tisztítószerek bizonyos összetevői súlyos bőrgyulladást és kiütést is okozhatnak.

2015. 03. 04. 16:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Súlyos bőrgyulladást, csalánkiütéseket is okozhatnak a szappanokban, samponokban, dezodorokban, mosó- és mosogatószerekben, öblítőkben, vécépapírokban, papír zsebkendőkben és törlőkendőkben lévő illatanyagok – figyelmeztet a Tudatos Vásárlók Egyesületének felmérése. Az allergén illatanyagok kiszűrését nem mindig tudja elvégezni a fogyasztó a kozmetikai termékek és tisztítószerek esetében, mert sok esetben nem tájékoztatnak ezekről a csomagolásokon. A zöldszervezet tájékoztatása szerint a termékek csomagolásán a számos módon bizonyított allergén illatanyagok nevét kell keresni: ilyenek az amyl cinnamal, az amylcinnamyl alcohol, a benzyl alcohol, a benzyl salicylate, a cinnamyl alcohol, a cinnamal, a citral, a coumarin, az eugenol, a geraniol, az isoeugenol és a meglehetősen bonyolult nevű hydroxycitronellal, valamint hydroxymethylpentyl-cyclohexenecarboxaldehyde.

Az allergén illatanyagok kizárása az életünkből azért is fontos lehet, mert ha egy érzékeny ember bőre ilyennel érintkezik, kontakt allergiás bőrgyulladás alakulhat ki. A kontakt allergiás bőrgyulladás tünetei az allergén illatanyagok bőrre kerülése esetén újra és újra megjelenhetnek. A kontakt allergiás bőrgyulladás kialakulása két fő fázisban történik. A szervezet először találkozva az allergénnel érzékenyítődik (szenzibilizálódás), majd ismételt kitettség esetén az immunreakció hatására létrejöhet a bőr gyulladása. A tünetek legtöbbször az arcon és a kézen figyelhetők meg.

A parfümökben és kozmetikumokban használt illatanyagok a kontakt allergiás bőrgyulladás mellett bőrirritációt, csalánkiütést, hiperpigmentációt (sötétebb foltok a bőrön, jellemzően az arcon és a nyakon) vagy fényérzékenységet is okozhatnak. Egyes illatanyagok nagyobb mennyiségének a bőrre kerülése esetén irritáció alakul ki. Az illatanyagok dózisfüggő csalánkiütést is kiválthatnak.

A TVE tanulmánya szerint az illatanyagok illékony vegyületek, ezért a bőr mellett a szemet és a légzési szervrendszert is károsíthatják. Becslések szerint ezek a tünetek a lakosság két–négy százalékát érintik. A légutak irritációja mellett az illatanyagok az asztmás tüneteket is súlyosbíthatják – közölték a környezetvédők.

A zöldek többek között azt szorgalmazzák, hogy a döntéshozók tiltsák be az allergén hatású vegyületek felhasználását, határozzák meg az allergén összetevők maximális koncentrációját a termékekben, és rendeljék el azok feltüntetését a címkéken.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.