Jobbikos városok elszámolása

Az ellenzék településenként eltérő véleménnyel van a radikális párt munkájáról.

2015. 03. 11. 5:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ózdon, a Jobbik „fővárosában”, ahol a radikális párt kisebbségben van a helyi képviselő-testületben, olyan keményen dolgozik a város új vezetése, hogy még a sajtót sincs idő tájékoztatni. Janiczak Dávid polgármester ugyanis azt üzente egy munkatársán keresztül, hogy egyelőre elfoglaltságai miatt nem tud nyilatkozni.

A város előző, Fidesz–KDNP-s polgármestere ezzel szemben lapunk rendelkezésére állt, ő Ózdon éppen a valós munkát hiányolja. Fürjes Pál úgy véli: a jobbikos városvezetés fő irányvonala az, hogy ellenőriz, hibát keres és múltbeli dolgok miatt kötözködik. – Ideje lenne már elkezdeni a várost vezetni, mert az átadás-átvétel óta a fő energia a hibakeresésre ment el, és nem a munkával foglalkoztak. Mivel nincs miért elszámoltatni minket, ez a néhány hónap elvesztegetett idő volt – tette hozzá Fürjes Pál, aki most is tagja a helyi képviselő-testületnek.

Bár a 2010-es önkormányzati választások után a Jobbik mintavárosnak szánta Tiszavasvárit, ebből semmi sem lett – jelentette ki Szőke Zoltán Fidesz–KDNP-s frakcióvezető. – Az utóbbi több mint négy év helyben a tisztogatásról szólt, nagyon sok komoly szakember hagyta el a települést. A Jobbik nem működik együtt senkivel, lesöprik a véleményünket, az aktuális országgyűlési képviselővel 2010 ősze óta nem vették fel a kapcsolatot. Országosan tüntettek a helyi adók bevezetése ellen, míg itt ők vetették ki a vállalkozásokra az építményadót, a lakossági ingatlanokra pedig a kommunális adót. A cigánykérdést helyben nem oldották meg, nem pályáztak programokra, a romák most is nyomorban, áldatlan állapotok között élnek. A közmunkaprogramot rosszul működtetik, most is alultervezték, emiatt itt munkáért tüntettek a romák. Bár ígérték, tömegesen nem létesítettek új munkahelyeket, ráadásul közben több törvényességi eljárás indult az önkormányzat ellen – hangsúlyozta Szőke Zoltán. Hozzátette: mindezt az emberek is látták, hiszen a Jobbik támogatása tavaly itt csökkent 2010-hez képest. Szerettük volna Fülöp Erik (Jobbik) véleményét is megkérdezni az elvégzett munkáról, de a polgármestertől lapzártánkig nem kaptunk visszahívást.

Tapolcán három párt – a Jobbik, a Fidesz–KDNP és az MSZP – képviselői jutottak be a helyi testületbe, felülemelkedtek a politikai különbözőségeiken, és a településért dolgoznak, ami komoly eredmény – emelte ki Dobó Zoltán, a város jobbikos polgármestere.

– Az utóbbi öt hónapban elkezdtük átalakítani a helyi médiát, amelynek a szolgáltatói szerepét megerősítjük, és így jobban tud majd a helyi közösségre koncentrálni. A múlt héten elkezdődött a városi strand építése, ami fontos, hiszen a létesítmény felújítására egy évtizede várnak a helyiek. A beruházás 250 millió forint állami támogatásból és ugyanennyi saját forrásból valósul meg. Új kivitelező végzi a város zöldfelületének karbantartását, amivel körülbelül 25 millió forintot spórolunk meg – fejtette ki Dobó Zoltán. A polgármester kitért még arra is, megpróbálják visszaszerezni az aktív ágyakat a tapolcai kórházba.

Császár László, Tapolca korábbi, Fidesz–KDNP-s polgármestere az új jobbikos városvezetéssel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy „még tart a lendület”. – Mi egymilliárd forint forinttal adtuk át a város vezetését, ebből 650 millió forint volt az önkormányzatnál és 350 millió forint a városgazdálkodási cégnél a strandra elkülönítve. Azok a beruházások folytatódnak, amiket mi elkezdtünk, sok új dolog nem történt. Az elfogadott költségvetés is nagyon hasonlít a korábbiakhoz – mutatott rá Császár László, aki kitért arra is, hogy helyben a Jobbik az MSZP-vel karöltve vezeti a várost.

Utóbbi megállapítás többek között azért is érdekes, mert a tapolcai egyéni országgyűlési választókerületben április 12-én időközi parlamenti képviselő-választást tartanak. Erre azért van szükség, mert Lasztovicza Jenő (Fidesz–KDNP), a körzet korábbi képviselője idén januárban elhunyt.

Törökszentmiklóson a Jobbiknak „önerőből” is megvan a többsége a helyi képviselő-testületben.
– Nálunk azzal kezdődött a munka, hogy új jegyzőt kellett választanunk, mert az előző felmondott. A társaságainknál pedig lejártak az ügyvezetői megbízatások, így pályázat útján új embereket kellett találnunk a cégeink élére. Ezek lekötötték az energiáinkat az elmúlt hónapokban, így a meghirdetett programunkat apró lépésekben kezdtük el – mutatott rá Markót Imre, Törökszentmiklós polgármestere. – Befejezzük a folyamatban levő beruházásokat, folytatjuk a szociális városrehabilitációs pályázatot is, itt már sikeresen lezártuk a közbeszerzéseket. A meghirdetett programunknak megfelelően helyi vállalkozásokat hívtunk meg a munkára, és közülük került ki a győztes is. Elkezdődött a közösségi ház építése, míg három szociális lakásunk felújítása most indul. A közmunkaprogramban rendet tettünk, és szigorú ellenőrzést vezettünk be. Öt hektáron zöldséget termesztünk majd – fűzte hozzá Törökszentmiklós első embere. A politikus szerint pozitív változás az is, hogy a képviselő-testületben nyugodt légkör uralkodik. – A szó, hogy ellenzéki, sem értelmezhető nálunk, hiszen mindenkivel együtt tudunk működni – jelezte Markót Imre.

Szabó Péter volt fideszes alpolgármester elmondta: a város az önfenntartás felé mozdult el, de ennek eredményei még nem érzékelhetők. – Az előző ciklusban indított beruházások befejezésén van most a hangsúly, sikeres új pályázatról nincs tudomásom. A polgármester maga is kijelentette, hogy oly mértékű fejlesztésekre nem lát esélyt, mint a korábbi időszakban. Ennek többek között az is lehet az oka, hogy csökken a város helyiadó-bevétele, aminek eredményeként nemcsak a fejlesztések, hanem a szociális támogatások rendszere is forráshiánnyal küzd majd – jelezte Szabó Péter, aki szerint a városnak közelebb kell kerülnie a kormányzathoz, ami nélkül nehéz sikeresen fejlődni. A volt alpolgármester nehezményezi azt is, hogy bár a jobbikos városvezetés ígérte, egyelőre mégsem tudja megnyugtatóan megoldani a bel- és csapadékvíz elvezetésének problémáját.

– Bár a programunkat öt évre készítettük el, már az elmúlt öt hónapban is sokat dolgoztunk, elsősorban a munkahelyteremtés, valamint a rendvédelem és a közbiztonság területén – közölte Ferenczi Gábor, Devecser jobbikos polgármestere. – Felállítottuk a mezőőrséget, a közterület-felügyeletet, megerősítettük a polgárőrséget, napi szintű kapcsolatot alakítottunk ki a rendőrséggel, és hamarosan létrehozzuk a városőrséget is. Utóbbi számára már meg is vásároltunk egy ingatlant, ahol egy 0–24 órás ügyfélszolgálat működik majd. Folyik a köztisztasági programunk, van egy városi papírgyűjtési akciónk, a bevételből az iskola konyhájára vásárolunk eszközöket, és indul a PET-palack-gyűjtési akciónk is. Emellett a használt gumiabroncsokat is össze kívánjuk gyűjteni a településen, szeretnénk egész Devecsert kitakarítani tavasszal – árulta el a polgármester.

Ferenczi Gábor szerint közben komoly eredményeket értek el a munkahelyteremtés területén is: a tervek szerint egy most Ajkán működő cég áttelepül Devecserre, amellyel körülbelül 120 új munkahely létesül a városban. – Egy helyi vállalkozás is bővít, aminek köszönhetően további 42 embernek tudnak majd munkát adni – tette hozzá. Közben a város építi a külkapcsolatait is. Devecsernek eddig nem voltak testvértelepülései, most a város vezetése egy délvidéki és egy kárpátaljai kapcsolat kialakításán dolgozik.

Devecser volt Fidesz–KDNP-s polgármestere jelezte: egyelőre nem lehet tudni, hogy a várost a baloldal vagy a Jobbik irányítja, a Fidesz ellen ugyanis helyben a kettő összeállt. – A vezetésben benne van az elődöm, Holczinger László, aki az ajkai MSZP-s polgármesternek, Schwartz Bélának a szárnysegédje. Ferenczi Gábor tanárember volt, akinek nincsenek városvezetői tapasztalatai, így sokak szerint Holczinger László irányít. Közben a Jobbik hallgat a választási ígéreteiről, többek között arról is, hogy 400 ezer forintot tudnak osztani a lakosságnak. Egy biztos, a fejlesztési irányok szépen lassan megváltoznak – jegyezte meg Toldi Tamás, aki szerint a városvezetés elszigetelődik a térségben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.