Németh: Magyarországra nehezedik a legnagyobb nyomás

Meghaladta a 60 ezret a magyar határt illegálisan átlépők száma, döntő többségük a szerb határszakaszon érkezett.

MTI
2015. 06. 22. 12:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A politikus úgy fogalmazott: egy új – gazdasági természetű – népvándorlás indult el Európa felé elsősorban Afrikából és a Közel-Kelet irányából, Magyarországra ugyanakkor – az éves adatokat nézve – a legnagyobb számban még mindig Koszovóból érkeztek illegális bevándorlók. Németh Szilárd kijelentette: egész Európában Magyarországra irányul a legnagyobb nyomás, márpedig Magyarország nincs olyan helyzetben, hogy illegális bevándorlók ekkora tömegével együtt tudjon élni. Ezért döntött a kormány a műszaki határzár mellett, amit a kormánypárti frakció támogat – mondta.

Megjegyezte: ezzel nemcsak Magyarországot védik, hanem Európa polgárait is. „Az osztrákok és a németek is üdvözölték, hogy a schengeni határon megállítjuk a menekülteket.” Ők is nemzeti hatáskörben hoznak döntéseket a kérdésben, mert „a brüsszeli bürokrácia teljes egészében alkalmatlan az új népvándorlásnak a kezelésére” – tette hozzá. Németh Szilárd tájékoztatott arról is, hogy a bevándorlásról szóló nemzeti konzultációban eddig 763 ezer levél érkezett vissza, az interneten pedig több mint 42 ezren töltötték ki a kérdőívet. Úgy számolnak – folytatta –, hogy a július 1-jei válaszadási határidőig 900 ezer fölé emelkedhet a konzultációban részt vevők száma. Az eddig feldolgozott kérdőívek alapján továbbra is 80 százalék feletti a szigorúbb fellépés támogatóinak aránya – mondta.

Arra a felvetésre, hogy a magyar–szerb határon építendő kerítést esetleg Románia felől kerülik majd ki a bevándorlók, a kormánypárt képviselője úgy reagált: Románia uniós tagállam, bár nem tagja a schengeni zónának, és szerinte Románia mindent meg fog tenni azért, hogy megvédje a határait, és hogy bekerülhessen a schengeni övezetbe. Szerinte nem képzelhető el, hogy Románia felől nagy tömegekben érkeznének majd.

A kormány már a héten tárgyalhat a szerb határon épülő védvonalról és ennek kiadásairól – mondta Banai Péter Benő, a Nemzetgazdasági Minisztérium államháztartásért felelős államtitkára a tárca hétfői háttértájékoztatóján, Budapesten. Az államtitkár elmondta: nem tudja megerősíteni azokat a találgatásokat, amelyek a védvonal építésének költségeiről megjelentek a médiában. A védvonalról az elképzeléseket Pintér Sándor belügyminiszter előterjesztésében tárgyalja majd a kormány, amely tartalmazni fogja a költségekről szóló kalkulációkat is – mondta. Banai Péter Benő kifejtette: a rendkívüli kormányzati intézkedésekre rendelkezésre álló tartalék még mintegy 60 milliárd forint, ez az összeg nyújthat fedezetet a magyar-szerb határra tervezett védvonal megépítésére.

Az MSZP rendkívüli parlamenti ülésen kezdeményezi megtárgyalni a menekültkérdés rendezését szolgáló két törvényjavaslatát. Erről Harangozó Tamás, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese beszélt hétfőn budapesti sajtótájékoztatón. Azt mondta, az idei költségvetés módosításával a kormány által kerítésépítésre szánt 22 milliárd forintot a migrációs nyomás kezelésére hivatott szervek számára csoportosítanák át. Hozzátette: javasolják a Büntető Törvénykönyv módosítását is, hogy szigorúbban büntessék az embercsempészést.

Idén eddig, vasárnap estig a magyar határt 60 082-en lépték át illegálisan, 99 százalékuk a szerb szakaszon – közölte. Az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata hétfőn arról tájékoztatta az MTI-t, hogy 1941 határsértőt fogtak el a rendőrök országosan péntektől vasárnapig, ez a szám a korábbi hétvégéken 1500 körül alakult.

Június 17-én jelentette be Szijjártó Péter külügyminiszter: a kormány utasította Pintér Sándor belügyminisztert, hogy haladéktalanul kezdje meg a magyar–szerb határ lezárásának előkészületeit. Ezeket most szerdáig kell elvégezni, majd tájékoztatást adni a kormánynak. A szerb kormányfőt, Alekszandar Vucsicsot sokkolta a hír, a kerítés megépítése kapcsán Auschwitzot emlegette. Robert Fico szlovák miniszterelnök viszont megvédte a bejelentést: mint mondta, Magyarország tiszteletet érdemel azért, hogy megpróbálja saját erőből megoldani az illegális bevándorlás következtében a határain kialakult helyzetet.

Alaptalan és rosszindulatú spekuláció, hogy tűzparancs lesz érvényben a déli határzáron – mondta a Magyar Hírlap hétfői számában Kovács Zoltán kormányszóvivő. Mint megírtuk, a politikus kifejtette: épp ezért törvénymódosítás sem szükséges, sokkal inkább a betartás eszközeit kell tisztázni. Kovács elismerte, hogy a kerítés nem szünteti meg a problémát, mivel ehhez közös fellépés szükséges, de szerinte jelenleg nem volt más választás.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.