Százával tűnnek fel az új szerek

Egy uniós jelentés szerint a regisztrált vegyületek több mint felét az elmúlt három évben mutatták ki.

Nagy Áron
2015. 06. 05. 5:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Úgy tűnik, semmi sem képes megtörni a dizájnerdrogok népszerűségét: a Kábítószer és Kábítószer-függőség Európai Megfigyelőközpontjának (EMCDDA) legfrissebb jelentése szerint a nemzeti egészségügyi hatóságok tavaly több mint száz új szert azonosítottak az uniós piacon. A lisszaboni székhelyű ügynökség megfigyelése alatt álló anyagok teljes száma ezzel 450 fölé emelkedett, s különösen riasztó, hogy a regisztrált vegyületek több mint felét az elmúlt három évben mutatták ki.

A legnépszerűbb anyagok a cannabis helyettesítésére használt szintetikus cannabinoidok, valamint a stimulánsok alternatívájául szolgáló szintetikus katinonok. Mint az EMCDDA rámutatott: a hatóságok látókörébe került bódító készítmények kétharmadát 2014-ben ezek a szerek tették ki. Érdemes megjegyezni, hogy az eddig ismertté vált több mint 130-féle „műfű” fogyasztása – csakúgy, mint az új pszichoaktív szerek zöme – komoly egészségügyi következményekkel járhat. A leggyakoribb a vesekárosodás, a légzésbénulás és a görcsrohamok, de számos haláleset is ezek számlájára írható.

A dizájnerdrogok terjesztésében kiemelt szerepet játszik az internet. Az EMCDDA megfigyelői csaknem 650 olyan, bárki által hozzáférhető weboldalt találtak, amely úgynevezett „legal high”, azaz a hatóságok előtt egyelőre még nem, vagy csak alig ismert, illetve éppen betiltás előtt álló szereket kínált az európai vásárlóknak. Ezek mellett több, az eladó és a kuncsaft számára egyaránt nagyfokú anonimitást biztosító, jól titkosított internetes piactér is létezik, valamint a közösségi média jelentősége is egyre nő. Utóbbit jellemzően arra használják, hogy reklámot csináljanak egy-egy bódító anyagnak, akár közvetlenül, akár közvetve, a fogyasztói tapasztalatok megosztásán keresztül.

Ami a klasszikus szereket illeti, Európában változatlanul a cannabis számít a legszélesebb körben fogyasztott tiltott drognak: a felmérések szerint 19,3 millió felnőtt (15–64 éves) jelezte, hogy az elmúlt évben használta, és közülük 14,6 millióan a fiatal felnőttek (15–34 évesek) közé tartoznak. A napi vagy közel napi szintű használók arányát a felnőtt népesség nagyjából egy százalékára teszik.

Bár a cannabisból készülő hasis fogyasztása hazánkban szinte ismeretlen, az EU-ban lefoglalt összmennyisége sokkal nagyobb, mint a marihuánáé (460 tonna a 130 tonnával szemben). Az esetszámokat tekintve azonban fordított az arány: 2013-ban például a 671 ezer cannabislefoglalásból 431 ezer esetben marihuánát foglaltak le, és csak 240 ezerben hasist. A jelenség az Európa-szerte megszaporodott kenderültetvényekkel magyarázható – mutatott rá az uniós központ.

A stimulánsok közül változatlanul a kokain a legáltalánosabban használt tiltott szer. Fogyasztóinak többsége néhány nyugat-európai országban él. Számukat tekintve körülbelül 3,4 millió (15–64 év közötti) felnőtt használta az elmúlt év folyamán ezt a drogot, és közülük 2,3 millióan számítanak a fiatal felnőttek (15–34 évesek) csoportjába. Ehhez képest az amfetamin és metamfetamin-élvezők továbbra is kevesen, uniós szinten körülbelül 1,6 milliónyian vannak. Táboruk alapvetően stagnál, a Cseh Köztársaságban viszont néhány év leforgása alatt 21 ezerről 34 ezer fölé emelkedett.

Az ecstasy valamivel népszerűbb anyag, jelenleg körülbelül kétmillió fogyasztója van – beleértve természetesen mind az alkalmi, mind a rendszeres szerhasználókat. Végezetül a heroint érdemes megemlíteni, mint a legrombolóbb bódító szerek egyikét. Az EMCDDA megállapítása szerint e területen pozitív változásokat figyeltek meg: évek óta csökken a lefoglalt anyag mennyisége, a függők nagyjából fele pedig valamilyen kezelésen vesz részt.

A jelentés természetesen kitér a hepatitis C (HCV) és HIV-fertőzöttek helyzetére is. Az ügynökség adatai riasztók: a 2012–2013 közötti időszakban az injektáló szerhasználók – országonként eltérő mértékben – 14–84 százaléka HCV-hordozó. A HIV esetében pedig a 2011/12-es görögországi és romániai járványok lecsengése után 2013-ban már ismét „csak” 1500 körüli volt az újonnan bejelentett diagnózisok száma.

Az EMCDDA egyébként többször is szót ejtett az egyes országok ártalomcsökkentő, valamint függőséget kezelő intézkedéseiről, a pozitív példák között kiemelve a tűcsereprogramokat, valamint a fogyasztói szobákat, amelyek nem- csak a szenvedélybetegek biztonságát szolgálják, hanem azt is, hogy a kezelést, leszoktatást vállaló szervek látókörébe kerülhessenek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.