Szükség van az élelmiszerek biztonságáért felelős központi hatóságra

Tavaly 1460 tonna terméket vontak ki a forgalomból, 84 százalékban élelmiszert.

MTI
2015. 06. 26. 16:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az élelmiszerlánc-felügyeletet egy felmérés szerint a lakosság nagy része fontosnak tartja, ötös skálán 4,6–4,8 közötti értéket mértek. A válaszadók 36 százaléka szerint a hazai élelmiszerbiztonság helyzete javult, és csak 5 százalék gondolja azt, hogy romlott – ismertette a helyettes államtitkár. Hangsúlyozta, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az elmúlt években nagy figyelmet fordított az ellenőrzésekből, vizsgálatokból származó információk gyűjtésére, feldolgozására és közzétételére közérthető módon.

Az élelmiszerlánc-felügyeletről és a felügyeleti díj felhasználásáról szóló 2014-es országos főállatorvosi jelentést a héten elfogadta a kormány, és június 30-áig benyújtja az Országgyűlésnek – közölte.

Az ellenőrzésben a láncszemlélet érvényesül, nemcsak hagyományos fogyasztóvédői termékellenőrzést, hanem folyamatellenőrzést is végeznek. Ehhez teremt forrást az élelmiszerlánc-felügyeleti díj, amely tavaly 11 milliárd forint volt – mondta el Bognár Lajos.

Az összegből 1 milliárd forintot fordítottak fejlesztésekre, alapvetően informatikai fejlesztésekre és a laboratóriumi munkához kötődő műszerbeszerzésekre. A kormányhivatalok élelmiszerlánc-felügyeleti feladatainak végrehajtását pedig csaknem 6 milliárd forinttal támogatták.

Az informatikai fejlesztések eredményeként jött létre az élelmiszerlánc-felügyeleti információs rendszer, már 300 ezer ügyfelet tartanak nyilván, amelyek az élelmiszerláncban, akár az előállításban, akár a kereskedelemben vesznek részt – ismertette.

A kormányhivatalok által végzett 190 ezer ellenőrzés mellett a Nébih 531 ellenőrzést hajtott végre tavaly, ami 36 százalékos emelkedés az előző évhez képest. A kiszabott bírság összege 2,7-szeresére nőtt, csaknem 400 millió forintot tett ki.

A célzott ellenőrzések hatékonyan szűrik ki a feketegazdaságban részt vevőket – emelte ki a főállatorvos.

A forgalomból 1460 tonna terméket kellett kivonni, ennek 84 százaléka volt élelmiszer.

Összesen 2 millió laboratóriumi vizsgálatot végzett el a Nébih 1 millió minta feldolgozásával.

Az élelmiszerbiztonság mellett az élelmiszerminőség is kiemelt feladata volt a Nébihnek tavaly, és idén is folytatódnak a minőségi vizsgálatok – mondta a helyettes államtitkár.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.