Átvilágítanák a táborszervezőket

Alapos átvilágításnak, pszichológiai, grafológiai teszteknek, stresszinterjúknak vethetik alá a gólyatáborok szervezőit.

Csókás Adrienn
2015. 07. 03. 4:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tesztek sorozata – konfliktuskezelési, személyiség-, intelligencia- és más alkalmassági vizsgálatok – vár a gólyatáborok szervezőire, ha a felsőoktatási intézmények megfogadják a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) ajánlásait. Mint arról tegnap beszámoltunk, a tavaly napvilágra került gólyatábori bűncselekmények miatt több egyetemen is szigorodtak a rendezvényszervezési és biztonsági előírások. Az intézményeket a HÖOK központi ajánlással is segíti, amely a házirendmintától a jogi kisokoson át a javasolt közösség játékokig számos hasznos információt tartalmaz. A lapunk birtokába jutott dokumentumcsomag kiemeli a fő szervezők, szervezők, vezetők felelősségét, és alapos pályáztatási folyamatot javasol.

Példaként hozzák a munkaerőpiacról ismert, speciális kiválasztási technikát (az úgynevezett „értékelőközpont” módszert), aminek lényege, hogy külső szakértők, pszichológusok és a betöltendő feladatot ismerő, előre kiképzett belső szakemberek világítják át a pályázókat. A jelöltek viselkedését, reakcióit egy sor teszttel és gyakorlattal figyelik meg, így az alkalmasság felmérése akár 2-3 napot is igénybe vehet. Cserébe viszont átfogó képet kaphatnak a pályázó felkészültségéről, alkalmazkodóképességéről, vagy épp stressztűréséről. A módszer költséges és időigényes volta miatt a HÖOK azt javasolja, hogy azt csak a sokrétű tudást és készségeket igénylő vezetők, szervezők (pl. főszervező) kiválasztásánál alkalmazzák.

Az átvilágítás részét képezheti a grafológiai teszt, vagyis a kézírás elemzése is, de megemlítik a stresszinterjút is. Ez olyan beszélgetés, amikor a jelöltet megpróbálják elbátortalanítani, kibillenteni a komfortzónájából. A HÖOK ajánlása szerint pszichológiai tesztek is alkalmazhatók olyan képességek kiszűrésére, amik a felszínen nem látszanak. Leszögezik ugyanakkor, hogy ilyesmit kizárólag pszichológus végezhet. A hallgatói vezetők rögzítenék a tábori házirendekben, hogy a gólyatábor zártkörű, és a leendő elsőévesek mellett csak a hallgatói önkormányzat (HÖK) által kijelölt személyek vehetnek részt. Érkezéskor mindenkit regisztrálni kell, és engedély nélkül senki nem is hagyhatja el a tábor területét – olvasható a javaslatban, amely szigorúan tiltaná azt is, hogy a táborok területén bárki fényképet vagy videofelvételt készítsen. Javasolják továbbá, hogy az intézményi szabályzatok mindenképp rögzítsék, kik és hogyan működnek közre a szervezésben, lebonyolításban, mi alapján történt a kiválasztásuk, és ki milyen felelősségi körrel rendelkezik.

Felhívták a figyelmet arra is: meg kell határozni, hogy az esetleges rendzavarások, szabályszegések esetén milyen szankciók alkalmazhatók, kik jogosultak intézkedni. A HÖOK egy sor játékos feladatot is összeállított, amelyek szerintük emelik a tábor színvonalát, sőt fejlesztik a gólyák kompetenciáit. A kínálatban ismerkedős csapatjátékok, ügyességi vetélkedők szerepelnek, a feladatok egy része pedig kifejezetten a nők védelmére összpontosít. Gulyás Tibor, a HÖOK elnöke a köztévében tegnap azt mondta: folyamatosan foglalkozni kell a gólyatábor-szervezési kérdésekkel. Szerinte a szabályozást a felmerülő problémák alapján kell alakítani, de az nem jó döntés, hogy elmarad a tábor ott, ahol korábban erőszakos cselekmény történt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.