Bizonytalan helyzetben a munkavédelem

Miközben folyamatosan csökken Magyarországon az ellenőrzések száma, a munkahelyi baleseteké évek óta növekszik.

Nagy Áron
2015. 07. 27. 7:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Míg 2008-ban még 35 ezer körüli volt az ellenőrzött munkáltatók száma, addig 2014-ben már csak 16 941 munkavédelmi vizsgálatot hajtottak végre hazánkban – mondta a Magyar Nemzetnek Kéri Ádám, a Liga Szakszervezetek jogi szakértője. Felhívta a figyelmet arra, hogy a csökkenés jelenleg is tart: 2015 első negyedévének adatai szerint az ellenőrzések száma mintegy hétszázzal kevesebb 2014 azonos időszakához képest. A hatóságok a munkaügyi ellenőrzésekkor ellenőrzik a munkaidőre, a pihenőidőre, illetve a munkabérre vonatkozó szabályok betartását. Ennél szűkebb kört vizsgálnak, amikor a munkavédelem keretében azt is megnézik, hogy milyenek az adott munkahelyen a fényviszonyok, a hőmérséklet, vagy azt, hogy a káros anyagokat megfelelően szűrik-e.

A legutóbbi, nagy nyilvánosságot kapott eset az volt, amikor a szellőztetés hiánya miatt tömegesen lettek rosszul a dolgozók múlt héten a sopronkövesdi Autoliv Ipari és Kereskedelmi Kft. üzemében. A 2018-ra elkészülő új csarnok építési munkálatai miatt ugyanis lefalazták az ablakokat. Mindez nem egyedi eset, rossz munkakörülményekkel, visszaélésekkel sok helyen találkozni. Szakértők az utóbbi években többször felhívták a figyelmet arra, hogy az új Munka törvénykönyve (Mt.) nem igazán munkavállaló-barát, és a munkaadók terheit éppen azért lazították az új Mt.-ben, hogy a foglalkoztatást növelni lehessen. Ezzel együtt sok kockázati elemet „áttoltak” a munkavállalókra, továbbá a jelek szerint a munkaügyi ellenőrzéseket sem nagyon erőltetik.

Az ellenőrzések csökkenésével párhuzamosan a munkabalesetek száma is évek óta nő; az összes, valamint a halálos balesetek száma is emelkedik 2012 óta – mondta Kéri Ádám. A friss adatok szerint míg 2012-ben 17 025 munkabaleset történt, addig ez a szám most már megközelíti a 20 ezret. Ez azért is aggasztó, mert a munkaügyi és a munkavédelmi hatóság feladatainak ellátását jelentősen nehezíti, hogy a szervezetrendszert folyamatosan átalakítják, a finanszírozás pedig évről évre csökken. Kéri Ádám szerint célszerű lenne a munkaügyi-munkavédelmi ellenőrzések rendszerét átalakítani úgy, hogy abban a szociális partnerek is szerepet kaphassanak.

A munkáltató a hatályos munkajogi szabályozás alapján köteles biztosítani az egészséges és biztonságos munkavégzés feltételeit, és ezeket a követelményeket a bíróságok is számon kérik. Erre jó példa a Kúria egyik friss döntése, amelyben megállapították a munkaadó felelősségét. A konkrét ügyben egy férfi 1964-től 1993-ig hálózatépítőként, illetve raktárosként dolgozott, és a munkavégzés során azbeszttel is kapcsolatba került. Az illetőnél 2009-ben rákot diagnosztizáltak, majd 2011-ben elhunyt. A hozzátartozók kártérítési pert indítottak a munkáltatóval szemben. Az elsőfokú bíróság a keresetnek helyt adott, megállapította ugyanakkor, hogy a munkáltatónak csak 50 százalékos kárfelelőssége van. A másodfokú bíróság a kárfelelősséget már 100 százalékban határozta meg, amelyet a Kúria is helybenhagyott. Bár a konkrét esetben említett férfi dohányos volt, a Kúria rámutatott arra, hogy a munkavállaló halálát nem kizárólagosan a dohányzás okozta, így a munkáltató felelőssége fennáll. Azzal pedig, hogy a dohányzás és az azbeszt belégzése milyen kölcsönhatással járhat, a munkavállaló nem lehetett tisztában – állt az ítéletben.

Egy másik ügyben pedig az mutatkozik meg, hogy a munkabaleseteknél gyakran nem akarja vállalni a felelősséget a munkáltató. F. Szilvia egy sütőipari cégnél dolgozott konyhai kisegítőként. Ügye most bíróságon van, ugyanis súlyos sérüléseket szenvedett, és kártérítést szeretne kapni munkaadójától. A harmincas nőt munkavédelmi oktatás és megfelelő védőfelszerelés nélkül alkalmazták. Ügyvédje, Fáy Judit tájékoztatásából tudjuk, hogy a baleset napján egy hetvenliteres, forró levessel teli lábast kellett a konyhából egy másik helyiségbe vinnie. A folyosón lévő rámpán viszont nem volt csúszásgátló, F. Szilvia pedig elesett, és magára borította a lábas tartalmát. Testének nagy részén a mai napig látszanak az égési sérülések nyomai, ennek ellenére a cég jogi képviselője többször védekezett azzal, hogy a nő kárigénye megalapozatlan, hiszen meggyógyult.

A nőt a szerencsétlenség után a főnöke vitte el a háziorvoshoz, és közben arról győzködte: ha kérdezik, azt kell mondania, otthon történt a baleset. Miután többé-kevésbé felépült, arra kérte a munkaadóját: legyen tekintettel az állapotára, helyezze más munkakörbe. Ennek a cég úgy-ahogy eleget is tett. Más településen, utazási támogatás nélkül ajánlottak F. Szilviának egy beosztást, amit ha elfogadna, a közlekedés elvinné a fizetése nagy részét. Végül tehát nemcsak az egészsége romlott meg, hanem az állását is elveszítette.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.