Amikor augusztus 20. is a migránsokról szól

Ciprasz lemondott, Bangkokban robbantottak, megint lecsapott a vihar – összefoglaló a hét eseményeiből.

MNO
2015. 08. 23. 16:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szent István királyunk ünnepe igazodott az elmúlt hónapok tematikájához: Lázár János beszédében nem ellenségként, hanem teherként és kockázatként aposztrofálta a menekülteket.

A déli határok felé tartó több mint 60 milliónyi ember – bár nem lehet egy kalap alá venni őket – kockázatot jelent Magyarországra és Európa minden polgárára – mondta, majd kifejtette: van, aki nemzetbiztonsági kockázatot jelent, hiszen a papírok, azonosítási lehetőségek nélkül mozgó tömegben előre jelezhető, hogy politikai és vallási szélsőségesek is jönnek. Van, aki közbiztonsági kockázatot jelent, mert már nem tudja vagy nem akarja tisztelni a magántulajdont, és van, aki létbiztonsági kockázatot, hiszen a nyelvet sem beszélő, szakmával nem rendelkező szegények számát növeli. A népvándorlás azonban csak tünet – hangoztatta Lázár János, aki a valódi problémának azt nevezte, hogy a távoli országokban megbomlott a rend és anarchiába süllyedtek a társadalmak.

„Úgy tálalják, mintha valami váratlan és érthetetlen ufótámadásról lenne szó, mintha semmit sem tudnánk arról, honnan jönnek, és miért ezek az idegen lények, a kultúránkat fenyegető marslakók. Pedig a népvándorlás most is, mint a történelemben már annyiszor, a birodalmi érdekszférák kiterjesztéséért folyó háborúk következménye, amit nyilvánvalóan nagyhatalmi érdekek vezérelnek.

Valamiben mégis nagyon más a modern változat. Míg a régi birodalmak propagandája büszkén hirdette hódító céljait és azt, hogyan sikerült kiirtania, illetve elűznie ellenségeit, ma illik mindezt úgy előadni, mint valami véletlenül bekövetkező természeti katasztrófát, miután egyik nagyhatalom sem vállalja nyíltan törekvéseit, sőt: ma már kifejezetten humanitárius ideológiával folynak a legdurvább hódító gyarmatháborúk is.”

Kardos Gábor véleménycikkét itt olvashatja.

A határzárral kapcsolatban a Miniszterelnökséget vezető miniszter keddi sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy a kerítés őrizetet is fog kapni több ezer rendőr személyében, majd Kovács Zoltán kormányszóvivő szerdán az M1 hírcsatorna műsorában ezt megerősítette. Mint mondta, ezek a rendőrség kötelékében működő speciális egységek lesznek, és feladatuk lesz védeni a határt, ahol a biztonsági kerítés, például a vasút áthaladása miatt, nem jelent fizikai akadályt. A határzár és a határvadász századok felállítása mellett a védelem harmadik elemét a Büntető törvénykönyv szigorítása jelenti.

Bűncselekménynek minősül majd az illegális határátlépés mellett a határzár megrongálása is, valamint szigorodik az embercsempészeket érintő szabályozás.

Ugyanakkor a határ melletti fokozott jelenlét más helyen hiányt jelent. Ez például abban figyelhető meg, hogy valamennyi tagállam közül egyedül Magyarország marad ki a migrációt csökkentő, közös uniós határvédelmi műveletekből. Különösen kínos hiányzásunk a Nyugat-Balkánra koncentráló fellépésből. Megkérdeztük a magyar hatóságokat, miért nem csatlakozunk az unió többi tagállamához a schengeni határok védelmében. Az ORFK közölte, a szerb határ védelme leköti a magyar képességeket. Hozzátették: 2015-ben a bolgár–török szárazföldi határszakaszon, illetve a szerb–macedón határszakaszon technikai eszközökkel nyújtunk segítséget.

Még csütörtökön sem állt teljesen helyre minden a hétfői vihar után: az Elmű szóvivője szerint már csak 20-30 hiba maradhatott a fővárosban elszórtan. A mostani égi áldás sem különbözött sokban a múltkoritól, ugyanúgy beáztak a plázák, zubogott az aluljárókba a víz, megrekedt a tömegközlekedés, ám most az utakon keletkezett károk helyreállítása akár egy hetet is igénybe vehet.

A megkérdezett biztosítók több százmillió forintos, a hétfő esti vihar nyomán bejelentett kárról számoltak be.

Csütörtök délután még óvatosan és feltételes módban szóltak arról a hírek, hogy lemondhat Alexisz Ciprasz görög miniszterelnök, majd fél nyolckor valóban be is jelentette az ő és kormánya távozását.

Mint a nap során megírtuk: az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) csütörtök kora reggel átutalta Görögországnak a három évre szóló, 86 milliárd eurós harmadik segélycsomag első, 26 milliárd eurós részletének első felét, 13 milliárd eurót. Ciprasz viszont időközben elvesztette többségét: a Sziriza képviselői közül sokan ellenzik a megállapodást. A kormányfő már július végén jelezte: készen áll vállalni az előre hozott választásokat, ha pártja, a Sziriza baloldali radikálisai továbbra sem támogatják a kormány tevékenységét. Erre esti beszédében is utalt és kritizálta azokat, akik visszatérnének a drachmához, de egyben elismerte: nem érték el azt a megállapodást, amit szerettek volna.

Hétfőn újabb robbanást jelentettek az ipari telepről, ahol vegyvédelmi alakulatok és több ezer mentő dolgozik. A szakértők különböző vegyszerek maradványait azonosították, köztük elszórtan magnéziumot és ként.

A Kínai Kommunista Párt (KKP) központi fegyelmi ellenőrző bizottsága kedden jelentette be, hogy fegyelem- és törvénysértés gyanúja miatt eljárást indítottak a kínai állami munkabiztonsági hivatal igazgatója ellen, aki egykoron a múlt héten katasztrófasújtott Tiencsin város polgármester-helyettese volt.

A hétfői, Bangkokban elkövetett merénylet legalább húsz halálos áldozatot követelt, akik közül négy külföldi állampolgár volt. Az országos rendőrkapitány-helyettes, Aek Angsananond elismerte a Reutersnek, hogy motorbiciklire erősített bomba robbant. A thaiföldi hatóságok csütörtökön azt is jelezték, hogy az Interpol segítségét fogják kérni a merénylet fő gyanúsítottjának, a sárga pólós, szemüveges merénylő felkutatásához.

A BBC hozzátette, hogy a thai kormány szerint „nem valószínű”, hogy nemzetközi terrorszervezet áll a háttérben. A hatóságok a hírszerzésre hivatkozva úgy vélik, hogy a támadás nem kapcsolható a nemzetközi terrorizmushoz. Helyi elkövetőket keresnek, a robbantást pedig egy eddig ismeretlen csoportnak tulajdonítják. Azonban a hongkongi South China Morning Post csütörtökön azt írta, hogy a Bangkok Post című thaiföldi újság értesülése szerint a nyomozók ujgur szélsőségesek által elkövetett „bosszút” sejtenek a támadás mögött, miután Thaiföld júliusban 109 ujgurt visszatoloncolt Kínába.

Már pénteken is összetűzés volt a hadsereg és a migránsok között, szombaton pedig áttörte a rendőrkordont és bejutott Macedóniába több ezer bevándorló Görögországból szombaton, miután a rendőrök villanógránátokkal hasztalan próbálták feltartóztatni a tömeget.

Szombat éjszaka pedig újabb zavargás tört ki Drezda mellett egy menedékkérőket befogadó állomásnál, ahol szélsőjobboldali tüntetők már előző éjszaka is összecsaptak a rendőrökkel.

Eközben beindult az érmek begyűjtése magyar részről a Milánóban megrendezett kajak-kenu világbajnokságon: összesítésben egy arany-, öt ezüst- és két bronzérmet nyert a magyar csapat a vasárnap délelőtti programban, emellett négy férfi és egy női kajakos, valamint két kenus kvótát szereztek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.