„Határvadász századokat” vetnének be Lázárék

A parlament most bejelentett rendkívüli ülésén szigoríthatják a Btk.-t, 3-4 év börtön is járhatna az illegális határátlépőknek.

MNO
2015. 08. 18. 12:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Határvadász századok” felállítását tervezi a kormány, több ezer rendőr kerülhet a déli határhoz – jelentette be Lázár János keddi sajtótájékoztatóján, melyen a kormányülés után számolt be a vezetés terveiről. A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, így a személyi védelem is megoldott lesz az illegális bevándorlókkal szemben. A politikus hozzátette azt is: a déli határzár első szakasza megépülhet augusztus 31-éig.

A jogi védelmet is szükségesnek tartja Lázár, így beszámolt arról is: a parlament rendkívüli ülésének összehívása várható, hogy a büntető törvénykönyvön belül önálló tényállás születhessen. Mint mondta, akár 3-4 évig terjedő szabadságvesztéssel is szankcionálnák az illegális határátlépést, de súlyosabban büntetnék a kerítés megrongálását is.

Lázár beszámolt arról is: a miniszterelnök azt kérte Pintér Sándortól, hogy a katasztrófavédelem eddigi munkája mellett folyamatosan álljon a Fővárosi Önkormányzat rendelkezésére, felkészülve a később várható esetleges viharokra is.

Lázár János a sajtótájékoztató végén kérdésekre is válaszolt. Elmondása szerint harapófogó helyzetben van az ország, mert egyszerre jönnek délről migránsok és nyugatról is vissza akarják toloncolni a menekülteket. A határátlépők között követelőzők is akadnak, ellenük fokozottabb rendőri fellépésre van szükség, de az emberiesség szabályai szerint mindenkit ellátnak.

A miniszter úgy véli, mostanra egyértelmű, hogy szervezett embercsempész akciókról van szó a déli határnál, „embercsempész támadásnak van kitéve az ország” – mondta. Az embercsempészek szerinte kiképzik uniós jogból a menekülteket, akik így képesek kihasználni a rendszert. A határzárral azt szeretnék elérni, hogy az embercsempészek más útvonalat válasszanak. A külföldön végzendő bevándorlásellenes kommunikációs kampánnyal kapcsolatban elmondta: a Nemzeti Kommunikációs Hivatal végzi majd ezt, több nemzetközi példa alapján dolgozzák ki az ezzel kapcsolatos javaslatokat. Lázár kijelentette: leginkább a német példát tartják követendőnek, neki pedig három napja van javaslatcsomagot készíteni az ügyben.

Lázár kitért arra is, hogy a kormány megkezdte Czunyiné Bertalan Judit, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelési államtitkára által, a köznevelési rendszer átalakításáról készített beszámoló tárgyalását.

Mint mondta, tárgyalják az élelmiszer-felügyeleti díjra vonatkozó, a földművelési és az igazságügyi tárca által készített előterjesztést, illetve a dohányipari különadóra vonatkozó javaslatot, valamint döntenek az autó-, illetve a személyi hitelesek helyzetére vonatkozó előterjesztésről.

Beszélt arról is, hogy a Magosz földprivatizációs javaslata – erről bővebben itt olvashat – szerintük megfontolandó, ahogy az is szóba került, hogy szerinte „a politika és az üzleti tevékenység nem fér össze”, ezért kérte ennek felfüggesztésére a minisztériumi politikai vezetőket.

MSZP: Ez politikai cirkusz

 

Az MSZP szerint Orbán Viktor és kormánya a határvadász századok felállításával elismerte, hogy a 22 milliárd forintba kerülő „vasfüggöny” semmit sem ér. Tóth Bertalan, az ellenzéki frakcióvezető-helyettes keddi, az MTI-hez eljuttatott közleményében kifejtette: az illegális határzár csak egy nagyon drága politikai cirkusz kelléke, amellyel a kormány tehetetlenségét akarják leplezni, a számlát viszont a magyar emberekkel fizettetik meg.

Tóth Bertalan emlékeztetett arra, hogy az MSZP már hónapokkal ezelőtt törvényjavaslatot nyújtott be a határőrizet megerősítéséről és az embercsempészet szigorúbb büntetéséről.

Hozzátette: a helyzet azóta csak súlyosbodott, és az, hogy a Fidesz-KDNP most ugyanezekben a témákban rendkívüli parlamenti ülésnapot kezdeményez, nem mentesíti őket késlekedésük következményei alól.

 

Fidesz: A baloldal Brüsszelben lobbizik

A Fidesz reakciójában azt írta: a határzár létfontosságú a települések, valamint a magyar és uniós schengeni határok védelmében, de az MSZP azt még most is csak egy „politikai cirkusz kellékének” tekintik.

A párt álláspontja szerint a szocialisták frakcióvezető-helyettese ezzel elismerte, hogy továbbra sem tartják fontosnak a magyar emberek védelmét, a bevándorlók mellett állnak és tárt karokkal várják őket. Hozzátették: a baloldal kezdettől fogva ellenzi a határzár felépítését és Brüsszelben lobbizik annak megakadályozásért, a Fidesz-KDNP frakció azonban kész minden további lépésre az illegális bevándorlás megállításáért.

 

PM: Hamarosan Strasbourgban találhatjuk majd magunkat

 

A Párbeszéd Magyarországért szerint a keddi, menekültekkel kapcsolatos bejelentések azt mutatják, hogy a kormányban „semmi emberség sem maradt” – erről a párt szakszóvivője beszélt sajtótájékoztatója után az MTI-nek. Barabás Richárd azt mondta, a tervezett lépések akár a genfi egyezményt is sérthetik.

A PM-es politikus úgy fogalmazott: a bejelentések pótcselekvések, és nem adnak választ azokra a kihívásokra, amelyekkel az országnak szembe kell nézni. Szerinte a tervezett intézkedések szembe mennek olyan nemzetközi egyezményekkel, amelyeket Magyarország is aláírt, ezért „nagyon valószínű, hogy hamarosan Strasbourgban találhatjuk majd magunkat”. Példaként hangsúlyozta, hogy a genfi egyezmény kimondja, a menekülteket nem lehet azért büntetni, mert jogtalanul tartózkodnak egy ország területén.

Ha az országot megbüntetik a kormány lépései miatt, akkor azt a magyar adófizetők fogják kifizetni – emelte ki. Hangot adott annak a véleményének is, hogy ha Orbán Viktor miniszterelnök valóban az országra nehezedő nyomást szeretné enyhíteni, akkor egy közös európai fellépésért lobbizna.

 

Jobbik: Ez blöff

A Jobbik szerint a Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter kedden bejelentett újabb intézkedései csak újabb blöffnek foghatóak fel, még pótcselekvésnek is gyengék. Mirkóczki Ádám, a Jobbik szóvivője az MTI-hez eljuttatott reagálásában azt írta, nem rendőrségi átcsoportosítások kellenek a déli határszakaszra, hanem a határőrség visszaállítása, a kabinet elképzelései ugyanis csak azt eredményeznék, hogy számos helyről elvonnák a rendőrség állományát.

Az illegális határátlépés büntetésével, valamint a Btk. szigorításával egyetért a Jobbik, de szerintük az illegális migránsokkal szemben az azonnali visszatoloncolás az egyetlen megoldás.

Közölte továbbá: ezek mellett szükség lenne egy erős kerítésre, elkerülhetetlen a Dublini-egyezmény felmondása, a jelenlegi menekülttáborok zárttá tétele, valamint az újabbak létrehozásának feltételül szabni a helyi népszavazásokat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.