Az ország védelme a tét

A határzárról, a külföldi plakátkampányról, valamint Andy Vajna átvilágításáról is beszélt Lázár János a Kormányinfón.

MNO
2015. 08. 13. 12:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lázár János közölte, a kampánnyal az a célja a kormánynak, hogy világossá tegye, nem érdemes elindulni Magyarország irányába, mert megváltoztak a jogszabályok és épül a határzár. Közölte, a kormány keddi ülésén dönt a kampány elindításáról. A kampánnyal elsősorban az embercsempészeket célozzák meg, hogy megtörje a szervezett, Magyarországról nyugatra vezető embercsempész-útvonalat.

A miniszter megköszönte a civileknek, a civil szervezeteknek, hogy segítették az országba belépőket. Kiemelte Sólyom László volt köztársasági elnök és Lévai Anikó támogatását.

250-300 ezer lehet az illegális bevándorlók száma az idén – mondta el Lázár János a csütörtöki Kormányinfón. „Egy európai népvándorlási válsággal” állunk szemben, és az ENSZ tanulmánya szerint a mostani időszakban 230 millió ember hagyja el az otthonát és vág neki a nagyvilágnak.

Lázár bejelentette, hogy a kormány jövő héten várhatóan arról dönt, hogy a határzár kétszeres lesz: gyorstelepítésű drótakadályból és kerítésből áll.

Az Európai Bizottság 2,4 milliárd eurós támogatást hagyott jóvá hétfőn a 2014–2020-as időszakra tizenkilenc EU-tagország megsegítésére. Lázár János erre reagálva elmondta, hogy a kormány szerint „méltánytalan és igazságtalan ez az elosztási rendszer”. Magyarország ugyanis az egyik legveszélyeztetettebb ország ebből a szempontból. A görögök mégis 474 millió, az olaszok 558 millió eurót kapnak, míg a magyarok alig 61,5 millió eurót. A régi tagállamok javára „lobbizás történt rossz értelemben”, és ezt Magyarország szóvá teszi Brüsszelben: „Ez a szokásos hátrányos megkülönböztetés, a régi tagállamok lenyúlták a pénzt az új tagállamok elől” – tette hozzá a miniszter.

Lázár János bejelentette, hogy legközelebb augusztus 18-án ülésezik a kormány. A miniszter azt javasolja a kormánynak, hogy 2017. június 30-ig írják ki a 2014–2020 közötti uniós költségvetési ciklus minden magyar pályázatát. A kormány következő, keddi ülésén tesz erre javaslatot. Emlékeztetett arra, hogy ebben az időszakban 12 ezer milliárd forint áll Magyarország rendelkezésére. Közölte, idén 133 pályázatot kell kiírnia Magyarországnak.

Augusztus 25-én tartják meg azt a rendkívüli kormányzati konferenciát, amelyet június végére terveztek. Orbán Viktor itt értékeli az elmúlt öt, valamint egy évet. Itt tervezi meg a kormány a következő három év stratégiai lépéseit. A konferencián meghívott állami vezetők is részt vesznek, például Matolcsy György, a jegybank elnöke. Ezután szeptember 15-ig dönti el a miniszterelnök, hogy milyen személyi cseréket tervez.

A miniszter kiemelte: az elmúlt 30 év egyik nagyon fontos döntése, hogy az Európai Bizottság jóváhagyta a 2014–2020 közötti magyar vidékfejlesztési programot. A kormány célja, hogy minden területen érvényesüljön az a szemlélet, hogy a kis és közepes szereplőknek jusson a lehetőségek 80 százaléka, és a bizottság nemcsak jóváhagyta, hanem támogatta is ezt a koncepciót. Hozzátette: mintegy 1300 milliárd forint felosztási rendszerét fogadta el most a bizottság.

Lázár János kitért a 2007–14 közötti uniós fejlesztési ciklus lezárására is. Szerinte „a sírból kellett visszahozni az uniós kasszát”, és most az Európai Bizottság úgy értékeli, Magyarország nem veszít el egy forintot sem a neki járó 8200 milliárdból.

Vajna András György nemzetbiztonsági átvilágítása befejeződött, azon az átvilágított személy megfelelt – jelentette ki a miniszter a filmügyi kormánybiztos C-típusú átvilágításáról. Ezzel eddig adós volt a kormány, most megtették.

A jövő heti kormányülésen hallgatják meg az országos tiszti főorvos beszámolóját, hogy jelentenek-e fertőzőveszélyt a Magyarországra érkező bevándorlók. Lázár hozzátette: súlyos fertőző betegségek merültek fel – a hepatitis és a HIV –, ezért szakmai segítségre van szükség annak eldöntéséhez, hogy a fertőzöttek aránya sok-e vagy kevés.

A Magyar Nemzeti Bank által létrehozott Pallas Athéné Geopolitikai Alapítvány még februárban luxusingatlant vásárolt a fővárosi Svábhegyen, a Mátyás király út 44. szám alatt – ahogyan arról kedden beszámoltunk a földhivatali tulajdoni lap alapján. Lázár úgy véli, a jegybank nemrég felállt új felügyelőbizottsága vizsgálhatja a befektetéseket. Ez ügyben a kormánynak nincs hatásköre.

A miniszter azt mondta, hogy Gulyás Gergely azért fogalmazhatott úgy, hogy nem kell a kerítés elé érkezőkkel külön tenni semmit, mert a kerítésen irányjelző táblák lesznek, mutatva, hogy merre van a hivatalos belépési pont. Az ember az ajtón megy be, nem a kerítést rúgja be – utalt egy régi magyar szokásra. Ha az érkezők minden törvényt be akarnak tartani, miért nem az ajtón jönnek be? – tette fel a kérdést Lázár.

Mint ismert, Gulyás Gergely szerdai sajtótájékoztatóján arra a kérdésre, hogy a kerítés túloldalán, de már magyar oldalon üldögélők jogi státusza milyen, van-e szándék arra, hogy kidolgozzák, mit kell tenni velük, Gulyás úgy válaszolt: aki nem jön át a határzáron, azzal nincs dolga Magyarországnak.

„Ne várják el tőlem, hogy mind a nyolcszáz kollégám összes dolgáról tudjak” – szabadkozott Lázár János L. Simon László, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkárának nyilatkozatával kapcsolatban. A barackmagügyben ugyanis az államtitkár letagadta, hogy a cégnyilvántartás és a saját vagyonbevallása szerint a tulajdonát képező kft.-je az övé lenne. Ugyanakkor kétségtelennek nevezte, hogy L. Simon valótlant állított. – „Kifelé megvédem a kollégáimat, hogy bent mi történik, az az én dolgom” – reagált az ATV kérdésére.

A borai mellé ajánlotta a rákellenesnek hirdetett sárgabarackmagot a Miniszterelnökség politikai államtitkárának a cége – ahogy arról korábban mi is írtunk: Rákellenes, méregtelenítő és tisztítja a májat – így hirdette az L. Simon László érdekeltségébe tartozó vállalkozás honlapján a sárgabarackmagot – ezt egyébként a HVG vette észre. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal is vizsgálatot indított az ügyben, általánosságban pedig megjegyezték, hogy az élelmiszerek jelölésén gyógyhatásra vonatkozó állítás nem tüntethető fel.

Azzal kapcsolatban, hogy a nyíregyházi kisvasutat Felcsútra viszik, Lázár elmondta: a felcsúti a hetedik ilyen beruházás, és sokra lenne még szükség. A miniszter szerint Orbán Viktor házán kívül sok egyéb nevezetesség van a környéken, az egész Váli-völgy kiemelt természeti érték. Ha Orbán háza és a stadion nem lenne ott, senki nem vonná kétségbe, hogy erre szükség van. Hozzátette: Orbán miatt büntetni az egész völgyet nem lenne igazságos.

A vasúti kocsik projektjével a kormány nem foglalkozott, de a felcsúti pályázat, az elbírálás szabályos volt.

A Quaestor-üggyel kapcsolatban Lázár János kifejtette: eddig csaknem 29 ezer ügyfél kártalanítását utalták át, ami 79 milliárd forintot jelent. Ez azt jelenti, hogy a 32 ezer ügyfél mintegy 90 százaléka kapott jelentős összeget, a károsultak meghatározó része megkapta a pénzét. Jelenleg azoknak a kárrendezésére kell még várni, akik 20 ezer euró feletti összeget kockáztattak, ugyanis meg kell várni az Alkotmánybíróság döntését, miután ügyükben a pénzintézetek e testülethez fordultak – magyarázta.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.