Előkerítést építenek, hogy teljesítsék az ígéretet

Még az embermagasságot sem haladja meg az épülő dróthálósor.

MNO
2015. 08. 07. 10:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lap több furcsaságra hívta fel a figyelmet. Egyrészt a kormány korábban azt kommunikálta, hogy két kerítést építtetnek: a legveszélyeztetettebb szakaszra 4,5 méteres gerendákat süllyesztenek a földbe másfél méteres mélységig, a kint maradó részek tetejére pedig 50-70 centiméter átmérőjű NATO-drót kerül, a nehezebben járható szakaszokra pedig gúlákba rakott NATO-drótokat raknak. (A DAK Acélszerkezeti Kft.-nek a Dunaújvárosi Vasmű területén lévő horganyzóüzemében készítik a határzárat a Pálhalmai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet fogvatartottjai. Riportunkat itt olvashatja.)

Ehhez képest most kétméteres vasrudakat szúrnak a földbe, közéjük alig embermagasságig érő drótköteget raknak, és van olyan rész is, ahová egyáltalán nem kerül akadály. A lap által idézett illetékesek szerint nem telepítenek elektronikai védelmet sem a határra, mert „már épp elég működik”.

Másrészt noha a kormány korábban azt kommunikálta, hogy novemberre készül el a határzár, Orbán Viktor Tusnádfürdőn már azt mondta: augusztus végére elkészül – az adott szó pedig kötelez – hívja fel a figyelmet a Népszabadság. A lap által megkérdezett közfoglalkoztatottakat még a bejelentés után is úgy értesítették, hogy nekik valószínűleg november 30-a után is lesz munkájuk.

Ha Orbán Viktor azt mondta, hogy augusztus 31-ig le kell zárni a határt, akkor le lesz zárva a határ. Legfeljebb majd ahol szükséges, később megerősítjük, átépítjük, a nagyobb védelem érdekében az ideiglenes kerítéssel párhuzamosan építünk majd egy másikat is

– idézte egy névtelenséget kérő forrásuk a közfoglalkoztatottakat eligazító illetékes szavait. A lap szerint így már érthető, hogy miért emelték az anyagköltséget 6,5 milliárd forintról további 3-3,5 milliárddal.

A Belügyminisztériumot a Mandiner még tegnap megkérdezte az MTI képein látható előkerítésről, a Népszabadság pedig azt szerette volna megtudni, hogy végül is hány kerítés épül, és valóban lesz-e olyan szakasz, amit egyáltalán nem fognak érinteni, azonban lapzártájukig nem kaptak választ.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.