A határzár pengéit nem fogják lenyelni a rabok

Kiskapuk is lesznek a határőrizeti célú ideiglenes biztonsági határzáron, amelynek tartóelemeit elítéltek készítik.

Tompos Ádám
2015. 08. 04. 15:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Halló, megint jöttek. Nevünk leadása és igazolványunk bemutatása után mondja mindezt a telefonba a dunaújvárosi DAK Acélszerkezeti Kft. portáján a biztonsági őr. Saját kártyájával enged be minket, ahol aztán megint várakozhatunk pár percet. Az udvarról egyszer csak egy fiatal hölgy kiabál be nekünk, hogy siessünk, mert késésben vagyunk. Szedjük is a lábunkat a gazos ipartelepen, hogy időben odaérjünk a Dunaújvárosi Vasmű területén lévő horganyzóüzembe. Itt gyártják ugyanis a Pálhalmai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet fogvatartottjai a biztonsági határzár tartószerkezeteit.

Sisak nélkül? Ne már! Ezt már az üzemben halljuk, ugyanis mindenki kék vagy fehér sisakban közlekedik a hatalmas súlyokat mozgató teherdaruk alatt: a munkások, a BV-sek, az újságírók, a sajtósok, a fogvatartottak és a térség országgyűlési képviselője, Galambos Dénes is. Úgyhogy kapunk mi is, így már biztonságban tekinthetjük meg, amint a mákos ruhájukra láthatósági mellényt húzó elítéltek rezzenéstelen és kifejezéstelen arccal pakolják, csiszolják és fúrják a fém póznákat. A munka nagy zajjal jár, de nem mondhatni, hogy nem értik egymás szavát sem, mert a monotonitás miatt nincs szükség szinte semmilyen kommunikációra. A horganyzónál pedig már nem is fogvatartottak szorgoskodtak: az elképesztő hőségben és 45 fokos szögben kiemelt oszlopokat már flanelinges munkások pesztrálták.

Miután a horganyzóból frissen kikerült fémelemeket lehűtötték, és ezt még az utoljára befutott stáb is lefilmezte, Galambos Dénes és Balázs Péter dandártábornok, a Pálhalmai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnoka tartottak egy sajtótájékoztatót, hátuk mögött a szorgoskodó rabokkal. Utóbbiakról kiderült, hogy nem kifejezetten a határzár miatt vezényelték őket ide, a környéken 41 munkaterületen 1074 fogvatartottat dolgoztatnak. Itt 44-en dolgoznak két műszakban, a „szokásos, előírt javadalmazásért”. Kiválasztásuknál fontos szempont volt az egészségügyi alkalmasság, lévén szó nehéz fizikai munkáról, de a technológiai előírások betartása miatt elméleti és gyakorlati képzésen is részt vettek az elítéltek.


Galambos Dénes ismertette: a fogvatartottak az acélprofilokat előkészítik, majd tűzihorganyozzák, szárítják, végül kamionokkal szállítják a határra. Ezenkívül ebben az üzemben készülnek azok az ajtók, kiskapuk is, amelyekre az esetleges „havária helyzetek” miatt lehet szükség. Galambos arról is beszélt, hogy sok fogvatartott tulajdonképpen itt tanul meg dolgozni. Ezt követően ismertette a kormánypárt álláspontját a határzárról: hazánk a schengeni rendszer előírásai miatt köteles ellenőrizni a magyar–szerb határt, és a kerítés abban segíthet, hogy az ezres nagyságrendben érkező illegális bevándorlókat szabályozottan léptessük be az Európai Unióba.

Az újságírók ezek után próbálták kiugrasztani a politikai nyulat a bokorból, többen többféleképpen kérdeztek rá arra, hogy kész lesz-e a hónap végére a határzár. Igen vagy nem sem Galambos, sem Balázs részéről nem hangzott el, a legkonkrétabb válasz alapján szükség esetén több fogvatartott is bevonható a munkába, sőt, ők akár több műszakban is dolgozhatnak. Kíváncsiak voltunk, hogy az elítéltek miért csak a tartóelemeket és a kiskapukat gyártják, a sok vitát kiváltó pengéket miért nem? Volt egy tippünk ugyanis: a rabok előszeretettel nyelnek le különböző éles tárgyakat a rugótól kezdve a borotváig, csak hogy kikerüljenek a cellájukból a számukra jóval kényelmesebb ellátást biztosító kórházba. De Balázs Péter profi kommunikátorként nem traktált minket ilyen rémtörténetekkel: egyszerűen közölte, hogy azért ezeket az elemeket készítik, mert erre szól a megbízásuk.

Orbán Viktor kormányfő az erdélyi Tusnádfürdőn jelentette be, hogy augusztus 31-éig megépül a kerítés Magyarország déli határán. A miniszterelnök a 26. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor július 25-i fórumán kérdésre azt mondta, az ilyen határzárak kialakításával az eddigi tapasztalatok alapján egyhatodára, egyhetedére csökken azonnal az illegális határátlépők aránya.

 

Kovács Zoltán kormányszóvivő múlt szerdán közölte, hogy a kormány 22,2 milliárd forinttal egészíti ki az ideiglenes határzár építésére, valamint a migránsok átmeneti elhelyezésére fordítható költségvetési keretet. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.