November 30-ig kell befejezni a kerítést

Az idén már több mint 81 ezer illegális határsértő jött Magyarországra, ezért is kell a kerítés Pintér szerint.

MNO
2015. 07. 16. 10:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egymillióan visszaküldték a menekültekről szóló kérdőívet, és „majdnem mindenki” egyetértett, hogy a kérdésben határozottabb fellépés szükséges – számolt be róla a Honvédelmi Minisztérium és a Belügyminisztérium csütörtöki, mórahalmi sajtótájékoztatóján Kovács Zoltán kormányszóvivő. Már a nyolcvanezres számot is elérte a migránsáradat Kovács szerint, aki ismét elmondta: „egy kerítés nem megoldás”, de jelen esetben szükséges és elkerülhetetlen lépés.

Pintér Sándor arról beszélt: a Belügyminisztériumra rendkívüli feladat hárul, januártól a mai napig több mint 81 300 illegális határátlépés történt. Közölte: azok az országok, ahol ilyen jelentős migrációs hullám van, kerítésépítéssel is próbálkoztak, így ők is emellett döntöttek. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy ideiglenes határzárról van szó. Bár a korábban négy méter magas kerítésről szóló hírek után már arról beszéltek, hogy csak háromméteres lesz, Pintér Sándor most megint négy métert emlegetett. Közölte továbbá, hogy jövő hét kedden dönt a kormány, melyik kerítésrendszert használja. Az alapanyagot a büntetés-végrehajtási intézetek adják, ők állítják össze, és a felállítást is államilag oldják meg. Kiemelte ő is: ideiglenes határzárról van szó, amit bármikor el lehet majd bontani.

 

Hende Csaba kifejtette: a Magyar Honvédség katonái négy különböző technológiával építik a mintahatárzár-szakaszt, ezek közül választanak majd egy vagy több rendszert. Elmondta, hogy november 30. a munka elvégzésének határideje. Mint közölte, 10-12 szakaszon, 900 fő bevonásával látják el a feladatot.

Pénteken beszámoltunk róla, hogy a kerítés aljára és tetejére pengés drótot feszítenek majd, de Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő szerint nem valószínű, hogy ezek megsértenék majd a menekülteket. A 6,5 milliárdos költségek kapcsán egy kerítésépítő cég vezetője úgy vélekedett: a reális méterár akkor kikövetkeztethető, ha már egy-két kilométert megépítettek, és az anyagáron felüli járulékos költségek fogalmába sok minden belefér.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.