Megsérthetik-e a migránsokat a kerítés pengéi?

Megnéztük, hogy reális-e a tervezett 37 ezer forintos méterár?

Lakner Dávid
2015. 07. 15. 18:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csak az anyagárat és a járulékos kiadásokat fedezheti a határzárra elkülönített 6,5 milliárd forint – erről számolt be még keddi számában a Népszabadság, hozzátéve, hogy ez nem érintené a kivitelezési költségeket, igaz, a katonaság alakulatainak munkavégzése további költségekkel nem is járna. A korábbi hírekkel ellentétben nem négy, hanem három méter magas, 175 kilométer hosszú kerítésnek így méterára 37 ezer forint lehet, de ebből lejönnek persze a pluszköltségek. Kérdés, utóbbiak mennyiből jönnek ki, és mit is takarnak pontosan.

Az építésért felelős Bv. Holding Kft. ügyvezető igazgatója, Nagy László nyugalmazott ezredes a Délmagyarnak nyilatkozott a határzárról, ez alapján egyelőre a következőket lehet tudni: két és fél méterenként helyezik el az oszlopokat, ezekhez pedig három szál feszítődróttal rögzítik a drótfonatot. A most építeni kezdett próbakerítésben 25 méteren át lesznek faoszlopok és 125 méteren keresztül fémoszlopok. Utóbbiak egy részét betonozással készítik, a másikat cölöpverővel. Szerbia felé néző, pengés drótokat telepítenek, amik Nagy közlése szerint „megakadályozzák, hogy a kerítésre másszanak, ám arra is alkalmasak, hogy a mászóknak sérülést okozzanak. De nem a sérülés okozása a cél, hanem a migrációs mozgás megakadályozása.” A kerítés és az oszlopok megmunkálása több büntetés-végrehajtási intézményben zajlik. A fémoszlopok készítése a Dunaújvárosi Acélszerkezeti Kft. segítségével a Bv pálhalmi telephelyén történik. Két kilométerenként lesz kis kapu, hat kilométerenként nagy kapu, ahol gépjárművek közlekedhetnek – ha esetleg magyar oldalról át kell menni kimenteni valakit.

Több kerítésépítő cégnél is utánanéztünk a méteráraknak, és nagyon különböző összegeket találtunk: van, ahol például a NATO-háló ára méterenként 479, illetve 449 forint körül alakul. Az S&J Maler Kft. is értékesít drótkerítést horgonyzott oszlopokkal, betonoszlopokkal is, itt a méterenkénti ár 3-4 ezer forint körül van. A Kerítés Építés azt írja, egy folyóméternyi szakasz anyaggal és munkadíjjal együtt akár már háromezer forintból kihozható.

Érdeklődtünk több kerítésépítő cégnél is, mit gondolnak a déli határra épített fal paramétereiről, költségeiről. Az egyik cégtől azt a választ kaptuk: az építendő kerítésre vonatkozó szakmai kérdésekre nem kívánnak reagálni, a témában véleményt formálni. A MEVACO Kft. azt közölte: ez a típusú drótkerítés náluk nincs, „kerítésnek a hullámrácsot vagy a ponthegesztett rácsot szokták a partnereink vinni”. Kerner Anett, a cég munkatársa szerint az árakat így nem lehet összehasonlítani, mert teljesen más termékekről van szó.

Egy másik cég vezetőjétől azt a választ kaptuk: a kerítés anyagára függ attól, milyen az anyag és hány kézen megy keresztül. „A járulékos költség fogalomba minden belefér, tehát nehéz kikövetkeztetni, hogy mit takar” – tette hozzá forrásunk. Szerinte a járulékos költségek lehetnek magasak, ha felszámolják a kerítést építő rabok kiszállítási és egyéb költségeit, „plusz a katonák és a katonai munkagépek óradíját”.

A kerítésépítő vezetője elmondta továbbá: „Az biztos, hogy itt most nem a szakszerűség és a hibátlan munka a lényeg. Ha egy külső, kerítésépítésben járatos céggel szeretnék a munkát elkészíttetni, akkor ez a díj sok mindenre elég lenne, de a részletekben van az ördög. A reális méterárat akkor lehetne kikövetkeztetni, ha látjuk, hogy mit építenek, elkészül 1-2 kilométer kerítés. A 479-1000 forintos ár hülyeség egy ilyen kerítés esetében, nem szabad összehasonlítani a szamarat a lóval. Olyan, hogy piaci ár, a zöldség esetében van, egy építkezésnél minden az építtető szándékán múlik. A 3 sor feszítődrót kevés 3 méter magasság esetén. Minimum 5 szál kellene. Az oszlopok közül a legjobb a horganyzott fémoszlop, leveréssel gyorsabb, de ha rossz a talaj, akkor betonozni kell.” Elmondása szerint „bármilyen vastag drótot el lehet vágni, manapság bárhol lehet venni olcsón erővágót, ami hangtalanul dolgozik”. Hozzátette továbbá: „Amennyi menekült várható, ahhoz képest kevés a kerítés minősége, a gépfonat már rég elavult technológia, a NATO-háló (pengés drót) jó, csak a két sor kevés. Az egész kerítésre teljes terjedelmében kellene kifeszíteni.”

Kerestük természetesen a kivitelező Bv. Holding Kft.-t is a kerítés kapcsán, és az intézmény munkatársa szerint továbbították is levelünket a vezetés felé, de válasz egyelőre nem érkezett.

A Belügyminisztérium korábban kiadott egy nyilatkozatot is, melyben azt írta: egyelőre egy 150 méteres mintaszakaszt építenek. Ezt az 5. Bocskai István Lövészdandár, a 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred és a 86. Szolnok Helikopter Bázis honvédei végzik, és összesen 43 fő vesz részt a munkálatokban. Ennek a szakasznak a megépítését a Belügyminisztérium és a Honvédelmi Minisztérium szervei végzik. Kerestük a kerítésépítés körülményei kapcsán a Belügyminisztériumot és a Honvédelmi Minisztériumot is. Utóbbitól azt a választ kaptuk, hogy továbbították kérdéseinket előbbinek, míg a BM figyelmünkbe ajánlotta Pintér Sándor belügyminiszter, Hende Csaba honvédelmi miniszter és Kovács Zoltán kormányszóvivő július 16-i, csütörtöki, Mórahalom külterületén tartandó sajtótájékoztatóját.

A kerítés kapcsán megkérdeztük Nógrádi György biztonságpolitikai szakértőt is, aki még június elején arról beszélt: a határon felhúzott szögesdrót megoldást jelenthetne a menekülthelyzet kezelésére. A június 8-i nyilatkozatban azt is mondta: amióta a bolgár–török határon is van kerítés, csökkent Törökország felől a bevándorlás Bulgáriába. Nógrádi az MNO-nak elmondta: rengeteg helyen van ilyen határzár a világban, Ázsiában, Izraelnél vagy az Egyesült Államok és Mexikó között. A bolgár–török határról elmondta: korábban 55 ezer ember ment át, ami radikálisan lecsökkent a kerítés megépítése után. Hozzátette: a tunéziai kormány is nemrég jelentette be, hogy falat épít a líbiai határnál. Ugyanakkor Nógrádi szerint egységes európai válaszra volna szükség, például el lehetne süllyeszteni a csempészhajókat az emberek kimenekítése után, de ez jogellenes lenne. Nógrádi szerint másrészt működő kormány kellene Líbiába, de ehhez is ENSZ-döntés szükséges.

A biztonságpolitikai szakértő szerint visszatartó ereje van a kerítésnek, és máshol sem szokott előfordulni, hogy a menekültek fennakadnának a NATO-szabványkerítésen és megsérülnének. Szerinte vagy át tudnak mászni, vagy nem, de fenn nem akadnak. Ugyanakkor a kerítés őrzése nélkül szerinte is kisebb a visszatartó erő, de „nyilván a kormány meg fogja tenni a megfelelő lépéseket”. Mint hozzáfűzte, a menekültek persze megkerülhetik a kerítést, de ebben az esetben nem Magyarországon keresztül lépnek majd be az Európai Unióba.

Idén kétszázezer ember jöhet be Nógrádi szerint, de „csak a töredék töredéke kap menekültstátuszt”. Ha ugyanis mondjuk Szíriából is jönnek, de nem háborús övezetből, akkor nehezen juthatnak menekültstátuszhoz.

Glied Viktor politológus-migrációkutató lapunknak arról beszélt: kerítés valóban rengeteg helyen épült már a világban, és „a fizikai akadály átmenetileg enyhíthet is a migrációs nyomáson, de a problémát nem oldja meg, csak áttereli.” Glied szerint hamarosan kiderülhet, hogy elkerülik-e a menekültek a kerítést, vagy megpróbálnak átmászni rajta. „Ezt a pengés dolgot nem kommentelném, mert annyira szürreális. Határőrizeti rendszer nélkül mindegy, hogy van-e penge vagy nem. Úgy gondolom, hogy őrizet nélkül nem lesz hatásos a kerítés, de mindenre fény derül nemsokára” – tette hozzá.

Annak kapcsán, hogy Bulgária és Törökország között valóban csökkent-e a migrációs nyomás, Glied úgy vélekedett: „ha a kimutatások szerint ott csökkent, akkor itt csapódott le nálunk a migránsáradat és visszautalnék arra, hogy ez tényleg csak áttereli a problémát. Másrészt egyik oldalon védi a tenger az országhatárt, kb. 130 km a görög határig a hossza. Év végére kiderül, hogy ezek a kerítésrendszerek kívül tartják-e a migránsokat.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.