Öngyilkosok a rács mögött

A fogvatartottak többsége nem akar meghalni, inkább néma segélykiáltásnak szánják az önkárosítást.

Nagy Áron
2015. 08. 14. 8:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Évente átlagosan hat fogvatartott követ el öngyilkosságot a hazai fegyintézetekben, annak ellenére, hogy a nevelők (az új törvény szerinti megnevezésükön reintegrációs tisztek), a pszichológusok és az őrszemélyzet is fokozott figyelmet fordít az efféle esetek megelőzésére. Nemzetközi viszonylatban ez egyébként nem számít rossz eredménynek, a 80 milliós Németországban például azonos idő alatt száz letartóztatott és elítélt vet véget önkezével az életének, a 8,5 milliós Ausztriában pedig tíz körüli a „befalcoltak” száma.

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságán (BVOP) kérdésünkre leszögezték: a kevesebb helyett a nullát tekintenék igazi sikernek, elvégre a szervezetnek egyszerre feladata a bűnözők elkülönítése, megóvása, fejlesztése és társadalmi visszailleszkedésük elősegítése. Fontosnak tartották megjegyezni továbbá, hogy éles határ választja el a valóban öngyilkosságra készülő fogvatartottak néhány fős táborát az önkárosító rabok – az előbbiekhez képest legalábbis népesebb – csoportjától.

Az önkárosítás a börtönökben egyfajta figyelemfelkeltés, eszköz arra, hogy érzelmeiket, belső feszültségeiket kimutassák a környezetükben lévőknek, főleg a velük foglalkozó személyzetnek. Akkor választják ezt a megoldást, amikor egy kialakult problémájukra nem akarnak vagy nem mernek maguktól segítséget kérni. Öngyilkossági szándékról viszont akkor beszélünk, amikor az elítéltek végső elkeseredésükben csak az életük eldobásában látják a megoldást a problémájukra. A szándék kialakulásában főszerepet játszhat például a családi kapcsolatokban beállt változás, az elkövetett bűncselekmény miatt érzett lelkiismeret-furdalás, vagy a bíróság által kiszabott ítélet beláthatatlan hossza. Az öngyilkossági szándékra utaló jeleket sokkal nehezebb észrevenni, mert a fogvatartott igyekszik titkolni azt a környezetében lévők előtt.

A börtönökben dolgozó felügyelők és reintegrációs tisztek kiemelt figyelemmel követik az olyan fogvatartottak mindennapjait, akiknél az öngyilkossági hajlam legapróbb jelét látják. Már a befogadás során igyekszenek felmérni a elítéltek lelki alkatát, majd rendszeres időközönként újra megvizsgálják a lelki állapotukat. A megelőzés érdekében minden fegyintézetben állandó egészségügyi szolgálat és börtönpszichológus is segítséget nyújt a fogvatartottaknak. Szükség esetén pedig az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben (IMEI) kaphatnak pszichiátriai ellátást.

Az IMEI amúgy alapvetően fekvőbeteg-gyógyintézetként működik, de ambulanciáján 5000-5500 járó beteget is ellátnak évente. A kórház tevékenységi köre széles, a gyógyszerek felírásától a kivizsgálásokon és az önkárosítások utáni ellátáson át a kényszergyógykezelés végrehajtásig terjed. Éves átlagban 1000-1100 fekvő beteget kezel az intézmény – ebbe beletartoznak a kivizsgálás alatt lévő, ideiglenesen ott elhelyezett fogvatartottak is –, tartósan csak körülbelül harmaduk marad az IMEI-ben. Ebbe a számba beletartoznak azok is, akik öngyilkossági kísérletet követnek el (számukról nem tudtak felvilágosítást adni).

Ahhoz, hogy az öngyilkosok és önkárosítók számát csökkenteni lehessen, a Magyar Helsinki Bizottság rendészeti programjának vezetője szerint több nevelőre és pszichológusra lenne szükség, mert az előbbiekre jelenleg nemritkán 60-100 fogvatartott jut, az utóbbiak közül pedig van olyan büntetés-végrehajtási intézet, ahol csak egyet alkalmaznak, és ő látja el a dolgozókat is. Tóth Balázs ugyanakkor hangsúlyozta: ez olyan kérdés, amit kormányzati szinten kell kezelni, mivel a jogszabályban megállapított státusok betöltöttek, csak éppen a szakszemélyzet száma nem követte a börtönnépesség növekedését, ezért látszólag nem beszélhetünk létszámhiányról, a valóságban viszont további emberekre lenne szükség.

Ami a rabok mentális egészségének megőrzését illeti, a jogvédő szervezet munkatársa különösen fontosnak nevezte a személyiségfejlesztő programokat. Mint mondta, a fogvatartottak színjátszókörei hasonlóan működnek, mint a drámaterápiás csoportok. A résztvevők számára nemcsak időtöltést jelent a felkészülés egy-egy darabra, hanem az önkifejezést és a konfliktuskezelést is gyakorolhatják. Hasonlóan jó kezdeményezés volt állatokat bízni az elítéltekre. Egy kutya felnevelése erősíti a rabok felelősségtudatát, másfelől az érzelmi kötődés megerősítheti lelkileg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.