Az EU-t szétverte, térségünket összehozta a migránskérdés

Korábban elképzelhetetlenül rendeződött át Európa: Nógrádi Györggyel gázoltunk bele az erőterek dzsungelébe.

Veczán Zoltán
2015. 09. 18. 18:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az eddig nagylelkűségüket hangoztató, Budapest keményszívűségét ostorozó szomszédaink – ahogy eléri őket is a bevándorlótömeg – sorra „esnek el” a humanitárius válság és a határsértések ellen folytatott küzdelemben (percről percre közvetítésünket itt olvashatja). Eközben a magyar határ horvát szakaszán is lassan elkészül a határzár, Horgosnál alábbhagyott az áradat, a migránsok java része pedig Horvátország felé vette útját, hogy Szlovénián keresztül érje el Nyugat-Európát.

Az, hogy ennyi ember gyülemlett fel szerdán és csütörtökön Horgosnál, nem a belgrádi kormány felelőssége – ők hónapok óta ide hordják a macedón határról a migránsokat, nem hitték el, hogy egyszer csak lezárjuk a határt. Az összecsapás is várható volt – „ha kivezényelek rendőrt, az legyen a helyén, ne úgy, ahogy Macedóniában”. Ezt az erőpróbát megnyerte a magyar rendőrség – mondta Nógrádi.

 

Egyébként a lakosság legnagyobb százaléka még Szerbiában is támogatja a magyar határzárat – emlékeztetett Nógrádi György. Szerbia nagyot fordult két hét alatt: akkor Aleksandar Vucic miniszterelnök – számok említése nélkül – azt mondta, készen állnak a menekültek befogadására, Magyarkanizsán pedig azzal büszkélkedett, hogy az EU más országaival szemben Szerbia nem zárja le a határait. Magyarországot a 16-i „röszkei csata” után azzal vádolta, hogy „brutális” és „nem európai” módon bánik a migránsokkal, ellentétben Szerbiával. Közben kiderült, hogy a szerbek szervezetten utaztatták a határra a migránsokat, ráadásul ezért az Index szerint még pénzt is kértek a migránsoktól. Egyszerűen nem hitték el, hogy a magyarok tényleg lezárják a határt, ez okozta a feszültséget – kommentálta a helyzetet Nógrádi.

A szerb elképzelés, hogy mindenkit átengednek, addig működött, amíg nem nyilvánították biztonságos országnak Szerbiát. Bár Vucic többször kikelt a magyar kormány ellen, elemi, történelmi érdekünk az együttműködés, ahogy a horvátokkal is – mutatott rá a szakértő – hiába közölte most Szijjártó Péter külügyminiszter, hogy velük Budapest nem tárgyal.

Zoran Milanovic horvát miniszterelnök szeptember 4-én élesen kikelt a magyar kerítés ellen, most szerdán pedig emellett közölte, Zágráb átengedi a migránsokat és segíti őket. A határzár előestéjén a horvát határrendészet „nem várt menekülthullámot”, de szerdán már bejelentették, hogy a migránsválság miatt összehívják a nemzetbiztonsági tanácsot. Csütörtökön Horvátország leállt a migránsok buszoztatásával, újságírók szerint pedig a helyzet „kezd ahhoz hasonlítani, amit Szerbiában és Magyarországon lehetett látni”, a tovarniki vasútállomás pedig a Keleti pályaudvarhoz hasonló képet mutat.

Milanovic csütörtök este már a görögök ellen fordult, szemükre vetve, hogy akadály nélkül engedik a migránsok ezreit észak felé.

Végül péntek hajnalban a horvátok lezárták a határokat, a migránsok viszont ennek ellenére özönlenek az országba, Zágrábba pedig péntek délután érkeztek meg vagy ezren. Most még népszerűek a migránsok, az a kérdés, két hét múlva mi lesz, főleg, amikor kiderül, hogy egyáltalán nem akarnak regisztrálni – tette hozzá Nógrádi. Egyébként bár mind a szerbek, mind a horvátok „verték a mellüket”, hogy ők mindenkit nyilvántartásba vesznek, Milanovic csütörtöki bejelentésében már elismerte, hogy képtelenek kezelni a helyzetet: megpróbálnak minden belépőt regisztrálni, de nem tudja garantálni, hogy ennek eleget tudnak tenni. A szakértő szerint ez lehetetlen is, ahogy Magyarországon is esélytelen próbálkozás volt ekkora tömeg esetén.

Közben – ahogy a horvátoknál is – Bukarestben is tombol a kampány, ennek keretében húzták elő a magyar kártyát – kommentálta keleti szomszédunk politikáját a szakértő. Ismert: a román külügy közölte, a magyar kerítés építése nem helyes és nem európai; Ponta meg azt mondta, a magyarországi döntéshozók semmivel nem jobbak, mint a szíriaiak vagy a líbiaiak, akiknek országaiból menekülnek a bevándorlók. A kormányfő szerdán elítélte Magyarország „szégyenletes magatartását” migránsügyben, majd azt is mondta, a magyar vezetők hozzáállása egyáltalán nem európai, a kerítés pedig kiemeli Magyarországot az Európai Unió közösségéből – a két ország eközben kölcsönösen bekérette egymás nagyköveteit.

A Klaus Johannis államfővel élethalálharcot vívó Ponta a konfrontatív politikát választotta, erőt akart mutatni és azt, hogy nem bukik bele a belpolitikai skandalumokba, a korrupciós és a plágiumbotrányba. Klaus Johannis államfő épp ezért nem véletlenül ütött meg békülékenyebb hangnemet: többször jelezte, a kötelező befogadási kvóta nem megoldás, és nincs helye kényszerítésnek, szankciókkal való fenyegetőzésnek.

Ez az egyetlen dolog, mármint a kvóta, amiben egyetértünk velük – mondta Nógrádi –, ugyanakkor az amerikai csapatok jelenlétében és Amerika politikájának támogatásában nem.

Ennél is cifrább a helyzet nyugati szomszédunkkal, Ausztriával. Werner Faymann kancellár heves kirohanásait és összevissza nyilatkozatait Nógrádi az október 11-én esedékes bécsi tartományi választásokkal indokolta, mint az utolsóval, melyen az eddig mindenhol megvert szociáldemokrata párt esélyes lehet a győzelemre az FPÖ-vel szemben. Az osztrák kancellár ezért már szeptember elején élesen bírálta Magyarországot, mert az hagyja továbbutazni a migránsokat Ausztriába, majd ugyanaznap közölte, a szükséghelyzet miatt Ausztria és Németország emberiességi szempontok miatt mégiscsak beengedi őket – ennek eredményeként szeptember első hétvégéjén 14 ezer bevándorló érkezett Ausztriába, akik közül több százan a hidegben, a szabad ég alatt töltötték az éjszakát.

Múlt kedden Faymann újra bírálta Magyarországot a kerítés miatt, a bicskei vonatbotrány kapcsán pedig egyenesen lenácizta a magyar hatóságokat – aztán kiderült, hogy az osztrákok maguk is ugyanígy jártak el, átverték az úti céllal a migránsokat.

Faymann 13-án azt mondta, nem szigorítják az eddigi, szúrópróba szerű ellenőrzéseket az osztrák–magyar határon, majd miután Németország jelezte, hogy visszaállítja a határellenőrzést, Faymann minisztere közölte, ugyanígy fog tenni Ausztria is, és katonákat vezényel a határokhoz, természetesen a menekültek megsegítése céljából. Csütörtökön már ésszerű lépésnek nevezte a szigorítást, de, mint mondta, nagyobb embertömeget így sem tudnak ellenőrizni, amellett viszont makacsul kitartott, hogy a magyar határzárnál „ez is jobb”. Közben itt is összeomlott a menekültellátó rendszer, az utolsó ágy is megtelt. Hogy Faymann teljesen következetlen nyilatkozgatása öngól-e vagy sem, az majd a tartományi választásokon kiderül, addig viszont mutatnia kell, hogy cselekvőképes – foglalta össze Nógrádi.

Nyugat-Európát teljesen szétzilálta a migránskérdés – tette hozzá a szakértő: a modern történelemben először került szembe Dánia Svédországgal és Németországgal a dán határzár miatt, a skandináv együttműködés megbomlott, a norvégok „kiborultak”, hogy az oroszországi Murmanszk felől is megjelentek a migránsok, a németek pedig a franciák felé zárták le a határokat. Mindez két héttel ezelőtt még elképzelhetetlen volt. Ugyanakkor a visegrádi együttműködés sem volt még sosem ilyen erős: a hagyományos ellentétek elhalványultak, Orbán sikerrel „viszi” a témát, miközben Csehország, Szlovákia és Lengyelország felsorakozott mögötte: a kvótarendszer ellenzésében teljes az egység, az amerikai csapatok kapcsán négyből hárman egyetértünk. A migránskérdés összehozta a térségünk országait – fogalmazott a szakértő.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.