Több mint négyezren próbáltak átjutni a határon

A magyar és a horvát rendőrség vezetője Letenyén egyeztetett.

MNO
2015. 10. 01. 6:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rendőrök szeptember 30-án tiltott határátlépés miatt 4256 főt fogtak el, három személlyel szemben közokirat-hamisítás miatt indult büntetőeljárás – írta a Police.hu csütörtökön, az MTI-nek pedig a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője azt mondta: a Szegedi Járási Ügyészség húsz migráns bíróság elé állítását kezdeményezte a határzár tiltott átlépésnek bűntette miatt csütörtök reggelig.

Szanka Ferenc közölte, a vádirat szerint a migránsok közül tizenegyen Ásotthalom, hatan Mórahalom, ketten Röszke térségében, egy elkövető pedig ismeretlen helyen érkezett Magyarország területére. Tizenhárman a már mások által megrongált határzáron keresztül, a többiek a kerítés alatt vagy rajta átmászva lépték át illegálisan a határt. A vádlottak közül – akik valamennyien elismerték a bűncselekmény elkövetését – tizennégyen afgán, hárman-hárman albán, illetve iraki állampolgárnak vallották magukat.

A közrend és a közbiztonság fenntartása, illetve a bűncselekmények megelőzése érdekében ahogy szeptemberre, úgy októberre is fokozott ellenőrzést rendelt el Papp Károly országos rendőrfőkapitány az ország egész területére – mondta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője az M1 aktuális csatorna csütörtök reggeli műsorában.

Csiszér-Kovács Viktória közölte, ezen intézkedés nyomán a rendőrök bárkit igazoltathatnak, ruházatukat átvizsgálhatják, és a gépjárművek csomagtartójába is benézhetnek. Az ORFK szóvivője elmondta: január elsejétől szeptember végéig 291 618 illegális bevándorlóval szemben intézkedtek az ország területén.

Magyarország a vészhelyzetben kénytelen volt a jogrendszerét megváltoztatni ahhoz, hogy szembe tudjon nézni az Európai Uniót sújtó példa nélküli migrációs nyomással, de ezt a nemzetközi jogi normákkal összhangban tette, a határok védelmét előíró schengeni és a menekültek regisztrálását szolgáló dublini szabályozás betartása érdekében – írta Trócsányi László igazságügyi miniszter a migrációs válság kapcsán Magyarországot ért bírálatokra reagálva, a Le Figaro című francia napilap honlapján megjelent levelében.

Az egyre jobban elhúzódó konfliktus közepette a szíriai lakosok kevés esélyt látnak a tárgyalásos győzelemre vagy arra, hogy valamelyik fél egyértelmű katonai győzelmet arathat, a szomszédos országokban található menekülttáborokban pedig az emberek elvesztették a reményt, hogy valaha is hazatérhetnek. A Washington Post az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának törökországi menekülttáborában kérte meg a migránsokat arra, vegyék sorra az okokat, melyek hazájuk elhagyására késztették őket. A válaszadók több mint fele, 57 százaléka azt mondta: egyszerűen túl veszélyesek voltak a körülmények ahhoz, hogy maradjanak, 41 százalék ezt a fő okként említette.

A jelenlegi információk alapján nem úgy tűnik, hogy az Európára, benne Magyarországra nehezedő illegális migrációs nyomás enyhülne. Erről számoltak be az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának tagjai a testület szerdai zárt ülése után az újságíróknak.

Molnár Zsolt, a bizottság szocialista elnöke azt mondta: nem várható, hogy a közelgő tél miatt csökkenne a migránsok száma. Németh Szilárd, a bizottság fideszes alelnöke hasonlóképpen nyilatkozott: „a jelentések azt igazolják, hogy az illegális migrációs probléma kezdeténél tartunk, az Európai Unióra még nagyobb nyomás fog nehezedni a következő időszakban”. Szél Bernadett, a testület LMP-s tagja az európai nemzetek kölcsönös kommunikációját sürgette, melyben Magyarországnak is részt kell vennie.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.