Újabb milliárdok a Századvégnek

Továbbra is dőlnek az állami megrendelések, idén eddig 16 tendert nyertek meg.

Munkatársunktól
2015. 11. 18. 7:10
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A két cég együtt vagy külön indulva összesen tizenhat tendert nyert meg. Többször azért sem volt nehéz dolguk, mivel nem volt konkurens ajánlattevő.

A bruttó kilencmilliárdos összeg távolról sem jelenti a kormányközeli tanácsadó-kutató cégek idei évi teljes bevételét, hiszen ebben csak azok az összegek vannak benne, amelyeket nyilvános, hirdetménnyel záruló közbeszerzési eljárásokban szereztek. Így ez az összeg az esetlegesen hirdetmény nélküli tenderekből származó bevételeiket vagy egyéb állami-önkormányzati megbízásaikat nem tartalmazza.

A hétfői Közbeszerzési Értesítő tanúsága szerint legutóbb egy bruttó 6,16 milliárd forint értékű pályázatot nyert el a Századvég Politikai Iskola Alapítvány és a Századvég Gazdaságkutató Zrt. konzorciuma a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) tenderén. Nagy verseny nem volt, hiszen csak a Századvég-konzorcium jelentkezett.

Feladatuk a kormány tevékenységét, illetőleg magas szintű állami döntéshozatalt támogató és közvetlen kormányzati tevékenységhez kapcsolódó közvélemény-kutatás lesz, továbbá szakpolitikai kutatással alátámasztott tanácsadás és tanulmányírás. A Századvégnek az év 365 napján éjjel-nappal a kormány rendelkezésére kell állnia – derül ki az eredményt közzétevő hirdetményből. Májusban a Magyar Nemzeti Bank (MNB) gazdasági folyamatok közvélemény-kutatására kiírt pályázatát nyerte meg a Századvég Alapítvány. Itt bruttó 2,28 milliárdos javadalmazást kap a cég – igaz, ez három évre szóló megbízás. A jegybank akkor azt közölte: „Kiemelten fontos, hogy pontos, megbízható információkkal, adatokkal rendelkezzen a gazdasági folyamatokról, az ezekkel összefüggő lakossági és vállalati elképzelésekről, valamint a jövővel kapcsolatos várakozásokról.”

Szeptemberben derült ki, hogy a Nemzetgazdasági Minisztériumnak bruttó 53,4 millióért segít a döntés-előkészítésben és a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program pénzeinek lehívásában a kormányközeli tanácsadó cég. Közben a már említett NFM-nek nyolc kisebb tanulmányt írhattak mintegy 200 millió forintért. A tanulmányok témái között szerepelt például a transzatlanti partnerség, a vállalkozásfejlesztés esélyei, az állam szerepének megerősödése, a nemzeti energiavízió, a családok gazdasági helyzetének változása vagy az uniós támogatáspolitika. Közben a Miniszterelnökség meghosszabbította a Századvéggel kötött korábbi szerződését, ami további 127 milliót hozhat a cég konyhájára. A megrendelők között van a Balog Zoltán vezette Emberi Erőforrások Minisztériuma is, amelynek egy napokban közzétett hirdetmény szerint 31,4 millió forintért készíthetnek elemzést. Miskolc önkormányzata is a Századvéggel dolgoztat, miután a társaság nyert egy pályázaton. A munkáért bruttó 28,3 milliót kapnak.

Bár a fenti közbeszerzésekhez nem kapcsolható, mégis emlékezetes Mellár Tamásnak, a Századvég 2010 és 2011 közötti kutatási igazgatójának egyik tavaly októberi, Népszabadságnak adott interjúja, amelyben többek között azt mondta: „Azért jöttem el (a Századvégtől – a szerk.), mert számomra kiderült, hogy az egész műhely csak egy pénzmosoda.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.