Kovács Béla sejti, ki a volt KGB-s

A Magyar Nemzetnek nyilatkozva háromórás kihallgatását „kifejezetten jó hangulatúként” jellemezte.

Győr Ágnes
2015. 12. 04. 20:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kihallgatták pénteken Kovács Bélát az Európai Unió intézményei elleni kémkedés bűntettének megalapozott gyanúja miatt indult eljárásban – derült ki a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) közleményéből. A hatóság jelezte, a jobbikos európai parlamenti képviselő a gyanúsítással szemben panasszal élt, tagadta a terhére rótt bűncselekmény elkövetését, és érdemi védekezést terjesztett elő.

– Kicsit hamarabb jelent meg az ügyészségi közlemény, mint hogy kijöttem volna a hatóság épületéből, de meg tudom erősíteni az ügyészségi tájékoztatást, hogy vallomást tettem – nyilatkozta lapunknak Kovács Béla. A képviselő a két és fél, háromórás kihallgatását „kifejezetten jó hangulatúként” jellemezte, hozzátette azt is, hogy ő maga vette fel a kapcsolatot a magyar hatóságokkal.

A jobbikos politikussal szemben az Alkotmányvédelmi Hivatal 2014. április elején tett feljelentést, miután a polgári elhárítás figyelmét felkeltette, hogy gyakorta találkozik konspiratív módon orosz diplomatákkal, és havi rendszerességgel látogat Moszkvába. Kovács Béla egy aktív, egykor a KGB-nek dolgozó ügynökkel kapcsolatos nyomozás során került a magyar szolgálatok látókörébe. Kérdésünkre, tudja-e, kiről lehet szó, azt mondta, egyelőre csak sejtései vannak. Jelezte ugyanakkor, vallomásában elismerte, hogy az elmúlt években találkozott több ország diplomatájával, köztük oroszokkal is, mivel ez a munkaköréhez tartozik. Arról azonban, hogy fedett ügynök lett volna bármelyik is, állítása szerint nem volt tudomása. Az ügyészeknek is feltette a kérdést, hogy ha a magyar titkosszolgálatoknak voltak ilyen jellegű információi, miért nem tájékoztatták őt erről. Ilyen ismeretek birtokában ugyanis másképp viszonyult volna a szóban forgó illetőhöz, vagy akár meg is szakította volna vele a kapcsolatot.

Kovács Béla beszélt arról is, hogy két héttel ezelőtt házkutatást tartottak nála, szerinte azonban nem találtak semmi terhelőt a nyomozók. Kérdésünkre, pontosan miért élt panasszal, kifejtette: a gyanúsítás ismertetésekor több olyan eseményt is felsoroltak, ami 2010 után történt, de még azelőtt, hogy 2014-ben hatályba lépett volna a gyanúsítás alapját képező jogszabály.

A közeljövőben a politikus egyébként visszatér Brüsszelbe, az ünnepekre azonban ismét Magyarországra jön, és feltehetően január elején találkozik újra a nyomozókkal. Kovács Béla nyomatékosította, hogy az Európai Parlament bár felfüggesztette a mentelmi jogát, azt kizárólag erre az egy ügyre vonatkozóan tették, és csak addig, amíg nem zárul le jogerősen az eljárása. Kérdésünkre, elképzelhetőnek tartja-e, hogy végül nem vádolják meg, azt mondta: „ezért senki se tegye tűzbe a kezét”, ő és ügyvédje azonban optimista. Egyúttal megismételte korábbi álláspontját, miszerint a köré szőtt kémbotrány nem egyéb, mint egy „felfújt kampányhúzás” a Fidesz részéről. A KNYF közleménye szerint a nyomozás kitűzött határideje 2015. december 20., Kovács Béla viszont úgy véli, ez a határidő valószínűleg kitolódik.

Az államtitkot képező nyomozásról a főügyészség eredetileg csak annyit közölt, hogy eljárásuk tárgya olyan bűncselekmény, amely 2-től 8 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Az EP elnöke tavaly júliusban jelentette be, hogy a magyar hatóságok kérték a jobbikos képviselő mentelmi jogának felfüggesztését, s az EP végül idén október közepén döntött úgy, hogy eleget tesz a kérésnek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.