Lövöldözés, embargó, földtörvény

Összegyűjtöttük az elmúlt hét legfontosabb eseményeit.

MA
2015. 12. 06. 8:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tizennégyen életüket vesztették, tizenheten pedig megsérültek egy lövöldözésben, Kalifornia állam San Bernardino nevű városában, az Egyesült Államokban. A rendőrség két elkövetőt üldözés során ölt meg, egyet pedig letartóztatott. A támadás egy fejlődési zavarokkal küszködő pácienseket kezelő szociális intézményben történt San Bernardinóban. Két feltételezett elkövetőt, Syed Raheel Farookot és feleségét, Tafsheen Malikot azonosították. Barack Obama nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy a támadás terrorcselekmény volt.

Szerdán a belga RTL televízió internetes oldalán azt írta: Magyarországon találkozhatott Salah Abdeslam, a párizsi terrortámadások egyik szervezője és résztvevője két Szíriából visszatérő férfival, akik öngyilkos merénylőként később felrobbantották magukat a merényletsorozatban.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta: a párizsi terrortámadások egyik főszervezője feltételezésük szerint járt a budapesti Keleti pályaudvarnál, ott csapatot toborzott azokból, akik megtagadták a regisztrációt, és velük távozott az országból.

Az orosz kormány számos büntetőintézkedést vezet be Törökország ellen, mert a török légierő november 24-én lelőtt egy orosz vadászbombázót a szíriai–török határ térségében. A kedden megjelent kormányrendelet értelmében a gyümölcsök és zöldségek mellett január 1-jétől nem lehet Törökországból kereskedelmi mennyiségben szárnyasféléket, sót és frissen vágott szegfűt sem behozni Oroszországba. Emellett egyebek közt visszaállítják a vízumkötelezettséget a török állampolgárok számára és felfüggesztik az orosz–török kormányközi bizottság munkáját. Úgy tudni, Oroszország és Törökország felfüggesztette az egyeztetést a Török Áramlat nevű földgázvezeték építéséről is.

A belső határellenőrzéstől mentes, szabad mozgást biztosító schengeni övezet egységének feltétlen megőrzése mellett érveltek a pénteki brüsszeli európai uniós belügyminiszteri tanácskozás résztvevői – hangsúlyozta Felkai László, a Belügyminisztérium közigazgatási államtitkára, aki Magyarországot képviselte az ülésen. A tanácskozás után az illetékes uniós biztos azt mondta, csak akkor lehet hatékonyan fellépni a menekültválság kezelésében, ha a tagországok betartják a szabályokat.

Magyarország csütörtökön adta be a migránsok kötelező kvóták szerinti szétosztásáról szóló EU-s döntést megtámadó keresetét az Európai Bíróságra. Szlovákia szerdán tette meg ugyanezt. Orbán Viktor kiemelte: a visegrádi együttműködés tagállamai bebizonyították, hogy „ha akarjuk, meg lehet állítani a migránsáradatot”.

Azt, hogy az Európai Bizottság nyilvántartásba vett egy Magyarországgal szembeni polgári kezdeményezést, a kormányfő bosszúnak minősítette.

Elhagyta az alaptörvény-ellenességet okozó rendelkezéseket az állami földvagyon kezeléséről szóló törvényből kedden az Országgyűlés. Az Ab kimondta, hogy alkotmányellenes a kétharmados többséget igénylő részek feles többséggel való elfogadása, továbbá az, hogy megszűnne egyes védett természeti területek esetében a Nemzeti Park Igazgatóságok által végzett természetvédelmi célú vagyonkezelés, és azt a jövőben a Nemzeti Földalap gyakorolná, mely elsődlegesen nem természetvédelmi, hanem gazdasági elvek alapján működik.

Szerdán kiderült: a kormány úgy módosította az MFB földvásárlási hitelprogramot, hogy a hitel az elővásárlási jog gyakorlásával megvásárolt földrészlet vételárának megfizetésére is felhasználható.

Csak bűncselekmény esetén becsülhetik meg az adóhivatal munkatársai, hogy mekkora jövedelmet titkolt el az adózó, holott korábban ehhez elég volt az is, ha egyértelműen látszott, hogy a bevallott jövedelméhez képest túl nagy lábon él. Az adószabályozás változtatásait nemcsak a vagyonosodási vizsgálatok megnehezítése miatt érik támadások, hanem azért is, mert a hivatal vezetését szakmai kezekből átadják egy, a politika által kinevezett személynek.

Felmondott a Szent Imre Kórházban dolgozó altatóorvosok háromnegyede, mert úgy érezték, nem tudják biztonságosan végezni a munkájukat – írta meg szerdán az Index. A portál szerint akut aneszteziológushiány lépett fel az intézményben. A kórház a Magyar Nemzetnek cáfolta, hogy probléma lenne, szerintük nem maradnak el műtétek, a betegellátást sem veszélyezteti a kollégák távozása, és a várólisták sem lesznek hosszabbak.

Ellenzéki képviselők közölték: támogatják az MSZP-s Horváth Csaba azon kezdeményezését, hogy az olimpia budapesti megrendezése ügyében népszavazást írjon ki a közgyűlés. Tarlós István főpolgármester ezzel kapcsolatban szerdán azt mondta: haszonszerzés szempontjából nagyon jól hangzik, hogy „kérdezzük meg a népet”, de a korábbi vezetők a 4-es metró építésénél ezt nem tartották annyira fontosnak. A népszavazásra vonatkozó javaslatot a testület – 14 igen, 16 nem és 2 tartózkodó szavazat mellett – nem támogatta.

A magyar válogatott 13 helyet javítva a 20. a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) világranglistáján, ez története legjobb helyezése. A listát továbbra is Belgium vezeti.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.