Felmondtak az altatóorvosok, alig tudnak műteni a Szent Imrében

Úgy érezték, nem tudják biztonságosan végezni a munkájukat.

MNO
2015. 12. 02. 10:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Akut aneszteziológushiány lépett fel a Szent Imre Egyetemi Oktatókórházban: Fejér Csaba osztályvezető távozása után nyolc aneszteziológus szakorvosból hatan felmondtak – értesült a portál több forrásból. Aneszteziológusok nélkül szinte megbénul a kórház, mivel ők végzik a műtéteknél az altatást, a fájdalomcsillapítást és az érzéstelenítést, valamint a sürgősségi ellátásban is fontos szerepük van.

Úgy tudják, beláthatatlanul csúsznak az előre betervezett műtétek, duzzadnak a várólisták, hiszen a szakemberek hiányát nem tudják egyik pillanatról a másikra pótolni. Ráadásul az egyik forrásuk szerint az intézmény több osztályán is megfigyelhető, hogy kevesebb dolgozó jut egy betegre, mint korábban.

A kórház szinte minden, szakvizsgával rendelkező orvost próbál összeszedni. Egy másik budapesti kórházban dolgozó szakorvos, akit hívtak ügyelni a Szent Imrébe, de nem ment, az Index kérdésére elmondta: az, hogy felállt az osztály háromnegyede, azt az érzést kelti, hogy semmiképpen se menjenek oda dolgozni.

Úgy tudják, a nyolcból hat orvos felmondása összefüggésben van azzal, hogy néhány hete távozott az osztály éléről Fejér Csaba, aki a kórház honlapján még mindig osztályvezetőként szerepel. Állítólag Fejér a kórház vezetésének nyomására távozott. Az utána felálló dolgozók pedig úgy érezték, hogy nincsenek megfelelő anyagi és eszközfeltételek a biztonságos munkavégzéshez – teszik hozzá.

Budapesti aneszteziológusok között az a pletyka is terjed, hogy a megmaradt két emberrel nem bírják az ügyeleteket, ezért előfordult, hogy olyan ember végzett műtéti altatást, akinek még nincs meg az altatóorvosi szakvizsgája. Az egyik forrásuk azonban úgy véli, a kórház vezetése nem meri kockáztatni, hogy aneszteziológus-szakasszisztens vagy szakvizsgával nem rendelkező ember altasson, mert ez bűncselekmény, amiért börtönbüntetés járhat – olvasható a cikkben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.