Menekülnek a szakorvosok

Az aneszteziológushiányt érezhetjük meg először.

Kuslits Szonja
2015. 12. 03. 5:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahhoz, hogy egy műtétet követően a beteg felébredjen, és ne legyenek különböző egészségkárosodásai az oxigénhiány miatt, vagy rosszabb esetben ne haljon bele a műtétbe, a szakmájukhoz kiválóan értő aneszteziológusokra van szükség.

– Sajnos azonban a szakma sem képes belátni, hogy az aneszteziológusok nélkül nem tudnak működni a kórházak, nem vagyunk megfizetve, és kiszolgálószemélyzetnek tekintenek minket. Egyáltalán nem tisztelik a munkánkat – nyilatkozta lapunknak egy neve elhallgatását kérő aneszteziológiai szakasszisztens. Mindezt arra reagálva mondta, hogy az Index megírta: nyolcból hat altatóorvos felmondott a budapesti Szent Imre Egyetemi Oktatókórházban, ezzel komoly bajba sodorta az intézményt.

Az asszisztensnő arra is kitért, hogy ezen a területen nemcsak az orvosok, az asszisztensek fizetése sem versenyképes, forrásunk bruttó alapbére 37 év munkaviszony után 30 ezer forint veszélyességi pótlékkal együtt 186 ezer forint. Külföldön ennek többszörösét kaphatná. Az altatóorvosok többsége egyáltalán nem kap hálapénzt, hiszen a beteg velük a legtöbb esetben nem is találkozik.

– Néhány hete a ma már rutinnak számító vakbélműtétet kellett elvégezni a lányomon. Az orvos annyit mondott, nem lesz gond. Ám az altatás közben kiderült, valami nincs rendben. A komplikációk miatt a műtét szinte kétszer olyan hosszú volt. A gyermekem szíve nem reagált jól az altatásra és a műtéttel járó stresszre, s nagy szükség volt az aneszteziológus szakértelmére ahhoz, hogy ne legyen komoly baj – mesélte el történetét egy olvasó.

A Magyar Nemzetnek az aneszteziológiai szakasszisztens arról is beszélt, évek óta nagy a baj, nehezen látják be az intézmények, hogy a működéshez igenis szükség van az altatóorvosokra. Emellett a leterheltség is óriási, hiszen az intenzív osztályon is dolgoznak, ami rengeteg pluszmunkát jelent. A felmondásokkal kapcsolatban megjegyezte, azzal, hogy ennyi orvos felállt, a Szent Imre kórház kénytelen lesz máshonnan elcsábítani dolgozókat, így ezek az intézmények kerülnek majd kellemetlen helyzetbe. – Szomorú, de csak így lehet változtatni, hamarosan a betegek is megérzik majd, mekkora a baj – mondta.

A lap kereste a Szent Imre Egyetemi Oktató Kórházat, hogy megtudják, hogyan folytatódhat a betegellátás, hány műtétet kell majd lemondani, és mi lesz a sürgős esetekkel, de nem kívántak nyilatkozni.

A laphoz eljuttatott közleményben annyi szerepelt, hogy az aneszteziológiai és intenzív terápiás osztályt vezető főorvos 2015. november 1-jén távozott kikérés alapján, áthelyezéssel. Kifejtették, az osztályon húsz orvos státus van, novemberben hat orvos távozott, ketten áthelyezéssel, négyen felmondással. Mint írták, jelenleg 15 szakorvos végzi el a szükséges feladatokat, beleértve az ügyeleti időszakban történő munkavégzést is. – Kórházunkban az elmúlt három évben kétszer volt béremelés, legutóbb idén ősszel, amikor az osztály orvosainak havi átlagjövedelme bruttó 878 ezer forintról 980 ezer forintra emelkedett. A várólisták átlagos hossza novemberben nem nőtt, és műtétek sem maradtak el – írta Bálint András, a szakmai területért felelős orvos igazgatóhelyettes.

Az érintett kórházból, orvosi körökből származó információnk szerint az aneszteziológusok fizetése valóban magasabb az átlagnál, a megnevezett összeget azonban forrásaink túlzónak tartják. Úgy tudjuk, a hat hete beadott felmondások hátterében főként személyi ellentétek húzódnak, a távozó orvosok mindannyian más budapesti intézményben kaptak munkát.

Sok orvos távozásának oka az lehet, hogy külföldön háromszor, négyszer akkora bért ajánlanak a dolgozóknak, altatóorvosokból ugyanis nem csak nálunk, Nyugaton is hiány van. Erről már a Magyar Kórházszövetség korábbi elnöke beszélt a lapnak.

Rácz Jenő kiemelte, mára szinte minden terület hiányszakmának számít az egészségügyben, a következő tíz évben ez még komolyabb probléma lehet, és nem csak az aneszteziológián. – A külföldi fizetésekkel nem tudunk versenyezni, hiszen többszörösét is megkaphatják az orvosok. Jelzésértékű az is, hogy sok területen az osztályvezető főorvosi pozíció sem betöltött. Míg tavaly 4000 forintos átlagórabért kaptak az aneszteziológusok, addig ez idén már inkább 6000 forint vagy több, de ez sem elég motiváló – fejtette ki Rácz Jenő. Arra is kitért, hogy az intézmények egymástól kénytelenek elcsábítani az orvosokat, de ezzel nem oldódik meg a probléma.

A hírrel kapcsolatban Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke a Magyar Nemzetnek annyit mondott, már több ilyen eset volt, és bármikor lehet számítani hasonló felmondásokra egészen addig, amíg nem lesz kiszámítható orvosi életpálya és garantált bérfejlesztés.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.