Véget vetnének a kivételezett helyzetnek

Igazolták, hogy a homeopátiás szer lényegében placebo, ám ezt nálunk egyelőre nem veszik figyelembe.

Kuslits Szonja
2015. 12. 02. 7:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tegnap reggel arra ébredtem, hogy fáj a torkom – írta Gyurcsány Ferenc 2006. augusztus végén blogbejegyzésében. – Nem sokat törődtem vele, Klára a szokásos homeopátiás gyógyszert nyomta a kezembe, hogy egész nap azt szedjem. Szedtem is becsülettel.

Aztán a hiperaktív miniszterelnök – miután megjárta Luxembourgot és Siófokot – a balatonőszödi kormányülésre érkezve fej- és hátfájásra, valamint 38 fokos lázra panaszkodott. A történet vége a blog szerint: Az imént ment el az orvos. Brutális kúrába kezdünk, egyből antibiotikummal.

Nincs egyedül a volt kormányfő és felesége, mások is vannak, akik még akkor is inkább az ártalmatlanabbnak és egészségesebbnek vélt homeopátiás szerekkel igyekeznek meggyógyítani magukat és szeretteiket, ha a családban is van olyan orvos, aki egyértelműen kimondja: több esetben is bizonyították, hogy a homeopátiás szer nem más, mint placebo.

– Édesanyám a mai napig homeopátiás szert ad a kisebb húgomnak, ha meghűl, vagy valami problémája van, pedig már többször is a lelkére kötöttem, hogy nem ez a jó megoldás. Ő mégis hisz benne, hogy hat – nyilatkozta lapunknak egy fiatal rezidens. Nem csoda tehát, ha az utóbbi hetekben ismét fellángolt a homeopátiával kapcsolatos vita. Most leginkább azt szeretnék elérni a tudósok, hogy a hatásosságát ugyanolyan vizsgálatok során bizonyítsák, mint a gyógyszerekét.

Mandl József, az Egészségügyi Tudományos Tanács (ETT) elnöke lapunknak leszögezte, a homeopátiás szerek hatékonyságáról nem ismer az MTA orvosi osztálya vagy az ETT olyan vizsgálati eredményeket, amelyeket a bizonyítékokon alapuló orvoslás szabályai szerint folytattak le. – Egész Európában, sőt Ausztráliában is felvetődött a kérdés: indokolt-e, hogy van a gyógyszereknek egy csoportja – ezek a homeopátiás szerek –, amely kivétel? Ez a szabályozási rendszer fogyasztóvédelmi szempontból is aggályos lehet, hiszen olyan szereket lehet reklámozni és a fogyasztóknak adni, amelyeknek a hatásossága tudományosan nincs bizonyítva – mondta a kutató orvos. Arra a kérdésre, hogy mi motiválhatja azokat az orvosokat, akik hisznek a homeopátiában, úgy válaszolt: mindenkinek tiszteletben tartja a saját tapasztalatait és meggyőződését, ezért ezt nem tőle kellene megkérdezni, hanem ezektől az orvosoktól. – Minden orvosra vonatkozik a hippokratészi eskü, legjobb tudásuk szerint kell gyógyítani a pácienseket – folytatta Mandl József. – Annyi biztos, hogy ha én gyakorló orvos lennék, olyan szereket adnék a betegeimnek, amelyeknek a hatását vagy a szakirodalomban róluk közölt eredményeket ismerem – jelentette ki.

Ahogy arról korábban hírt adtunk, az MTA orvosi tudományok osztályának tagjai nyílt szavazáson egyöntetűen, ellenszavazat és tartózkodás nélkül támogatták a Svéd Királyi Tudományos Akadémia kezdeményezését, amely szerint a homeopátiás készítményeket ugyanolyan hatásossági vizsgálatoknak kell alávetni, mint a hagyományos gyógyszereket. Ellenkező esetben ugyanis szerintük beláthatatlan következményei lehetnek annak, ha egészségügyi termékként kerülnek nyilvántartásba olyan készítmények, amelyeknek tudományosan nincs bizonyítva a hatékonyságuk.

A problémát leginkább az okozza, hogy ezek a készítmények a jogszabályok szerint jelenleg a kiegészítő gyógymódok (komplementer medicina) csoportjába tartoznak. Erről már a komplementermedicina-bizottság 2010-es határozatában is írt, szerintük míg a hagyományos orvoslásnak törvényi és társadalmi kötelezettsége, hogy bizonyítsa működése hatásosságát és biztonságosságát, addig a nem konvencionális medicina mindezen kötelezettségek alól mentesül. Az MTA állásfoglalása szerint a jelenlegi törvényi háttér mellett a komplementer medicina egyet jelenthet a bizonyítékok nélküli orvoslással. Úgy vélik, a tudománynak meghatározott, igen szigorú módszerei és rendszerei vannak, ezekbe a homeopátia nem illeszthető be, ezek a szerek ugyanis nem felelnek meg a bizonyítékokon alapuló orvoslás kritériumainak.

A homeopátiás készítmények forgalmazási feltételeit az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) szerint európai uniós jogszabály alapján engedélyezik. A közelmúltban megjelent közleményükben kifejtették, ha a homeopátiás készítményeken nincs feltüntetve javallat, továbbá a kiindulási anyag hígítási foka biztosítja az ártalmatlanságot, és kizárja a mérgezés lehetőségét, akkor ezek a szerek egyszerűsített engedélyezésre jogosultak. De mit is jelent ez? Az OGYÉI szerint azt, hogy sem állatkísérleteket, sem emberen klinikai vizsgálatokat nem kell lefolytatni az engedélyhez, hiszen a szer tulajdonképpen ártalmatlan, mindegy, hogy mennyit szedünk be belőle.

Az OGYÉI szerint a homeopátiás szerek gyártásának körülményeit, tisztaságát, minőségét ellenőrzik, azonban – és ez nagy különbség egyéb gyógyszerekhez képest – a hatásosságot nem kell bizonyítani. Úgy vélik, csak akkor lenne szükség a hatásosság bizonyítására, ha homeopátiás szert orvosi javallattal akarnának forgalomba hozni. A bökkenő azonban az, hogy ezeket a termékeket többnyire orvos, gyógyszerész ajánlja a betegnek, vagyis bár a dobozon ez nem szerepel, a legtöbb esetben igenis kompetens személy, szakember javasolja a szedésüket. A laikus páciens, aki pedig megbízik az orvosában, szó nélkül elkezdi az adagolást, sokan akár antibiotikum helyett is.

Pozsgay Csilla, az OGYÉI főigazgatója néhány hete úgy nyilatkozott, a tudományos szakmai közéletben egyre több vitát vált ki a homeopátiás szerek létjogosultsága, ám a magyarországi hatóságnak nincs tudomása arról, hogy a készítmények tekintetében az Európai Bizottság kezdeményezte volna a gyógyszerkódex módosítását. A főigazgató szerint az elfogadottság országonként eltérő, és vannak olyan területek, így például a gyermekgyógyászat, ahol ezen készítmények létjogosultsága megkérdőjelezhetetlen.

– Tudomásul kell venni, hogy a hagyományos klinikai vizsgálatok nem alkalmasak a homeopátiás szerek hatásosságának igazolására. Vélhetően hosszabb folyamat lesz, míg ezen készítmények helyét és szerepét pontosan tisztázni lehet. Ha betiltanánk a homeopátiás szerek alkalmazását – amire jelenleg egyébként nincs lehetőségünk –, akkor sokkal kevésbé ellenőrizhető környezet alakulna ki, ez pedig megengedhetetlen – mondta Pozsgay Csilla főigazgató.

Ez az állítás annak tükrében válik igazán izgalmassá, hogy idén több nemzetközi tanulmány is igazolta, hogy a homeopátia tulajdonképpen placebo, ám ezeket nálunk egyelőre nem veszik figyelembe sem a hatóságok, sem a homeopata orvosok.

A homeopátiával foglalkozott a közelmúltban a Kossuth rádió Napközben című műsora is, amelyben a hallgatók is megosztották gondolataikat a témáról. Egy nagykanizsai lakos arról mesélt, neki fejfájásra írt fel homeopátiás szert a háziorvos, mint mondta, úgy gondolta, jobb lehet, mint a szintetikus anyagok, és neki használt is. A laborvizsgálatoknak és a törzskönyvezésnek nem nézett utána, és normál, szintetikus gyógyszereket inkább csak akkor szed, ha nagyon muszáj. Egy férfi ezzel szemben arról beszélt, soha nem használt homeopátiás gyógyszert, ismerősei azonban igen, de ő maga szkeptikus. Kovács Hajnalka, aki Zircen és környékén háziorvos, homeopata orvos, úgy véli, a városi emberek nyitottabbak az alternatív gyógymódokra. Arra is kitért: a csecsemők esetében is komoly sikerei vannak a homeopátiás szereknek. – A falusi lakosság szívesebben veszi a vényre felírt, gyógyszertárban kiváltható gyógyszereket, talán nagyobb a bizalmuk azokban – fejtette ki a háziorvos. Kovács Hajnalka a bevizsgálással kapcsolatban eddig nem tapasztalt bizalmatlanságot a betegek körében.

A hallgatók közül néhányan arról számoltak be, hogy bár hittek benne, hogy működhetnek a szerek, végül nem tapasztaltak hatást, mások éppen azt hangsúlyozták, hogy valójában csak a gyógyszerlobbi áll a vita hátterében. Összességében elmondható, hogy míg egyesek szerint a homeopátia hatásos, addig mások úgy vélik, a hatóanyag nélküli gyógyszer nem gyógyíthat, és az egész tulajdonképpen nem más, mint kuruzslás. – Időnként tényleg van hatása, de a filozófiája kimeríti a varázslás kritériumát – írta meg a műsornak véleményét egy hallgató.

Boldogkői Zsolt molekuláris biológus a Magyar Nemzetnek korábban a homeopátiával kapcsolatban úgy nyilatkozott, a szerek megvásárlása pusztán pénzkidobás, és kifejezetten ártalmasak lehetnek, ha azokat gyógyszer helyett alkalmazzák. A Szegedi Tudományegyetem Orvosi Biológiai Intézetének tanszékvezetője kifejtette, a kutatók újfajta módszer segítségével vizsgálták a homeopátiás szerek kutatási adatait, és a homeopátia hatásosságát igazoló közlemények eddig mind kihullottak ezen a rostán.

Legutóbb éppen az ausztrál Nemzeti Egészségügyi és Orvostudományi Kutatási Tanács (NHMRC) a homeopátia témájában született 176 tanulmány elemzésével jutott arra a következtetésre, miszerint nincs olyan hiteles adat, amely bizonyítaná e szerek hatásosságát. „Azok az emberek, akik a homeopátiát választják, kockázatnak tehetik ki egészségüket, ha elutasítják vagy késleltetik a gyógykezelést” – szögezte le az említett jelentés.

A vádakra névvel nyilatkozó homeopata orvost nem találtunk, és az is érdekes adaléka a történetnek, hogy a tudományos bizonyítékok ellenére betegek ezrei állítják: náluk működik a módszer. Ennek oka Boldogkői Zsolt szerint az, hogy az alternatív orvoslás szerei és kezelései képesek bizonyos mértékű placebohatást kiváltani. Ez azonban rendszerint csak a tüneteket csökkenti vagy tünteti el, a betegséget magát nem.

A Magyar Homeopata Orvosi Egyesület megalakulását követően a 90-es évek első felében jelentek meg ezek a szerek a hazai gyógyszertárakban, ekkor történtek az első magyarországi hatósági törzskönyvezések. Jelenleg a hazai mintegy 2600 gyógyszertár közül 320-ban lehet homeopátiás szert vásárolni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.