Budapest megszabadulna a Bálnától

Eddig a fővárosnak négymilliárd forintba került az üvegcet, ennél kevesebb aligha lehet a minimális ár.

MNO
2016. 01. 27. 7:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Akár a következő közgyűlésen téma lehet a Duna-parton álló Bálna eladása. A városvezetés ugyanis pályázatot írna ki az üvegcet értékesítésére, amelyhez azonban a Fővárosi Közgyűlésnek is hozzá kell járulnia – olvasható a cikkben. A kiírásban a minimálár mellett a jelenlegi bérlők szerződéseit­ érintő passzusokat is meghatároznák. Az ingatlan-értékbecsléssel a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ (BFVK) Zrt.-t bízták meg – tájékoztatta a Népszabadságot Bagdy Gábor gazdasági főpolgármester-helyettes, aki egyúttal megerősítette a lapnak, hogy november óta tárgyal a Magyar Nemzeti Bank (MNB) képviselőivel az eladás kereteiről.

A Népszabadság értesülését azonban tagadta, miszerint az adásvételi szerződés gyakorlatilag készen várja, hogy aláírják. Olyannyira, hogy az erről szóló előterjesztést már szerdán tárgyalta volna a közgyűlés.

Bagdy a lapnak elmondta, hogy a nagy értékű ingatlanok eladását rendelet szabályozza, amely előírja pályázat kiírását. Hozzátette: a Bálna értékesítésekor az érvényes bérleti szerződésekre is tekintettel kell lenniük. A feltételrendszer kidolgozása folyamatban van, mint ahogy zajlik az ingatlan értékének felmérése is. Azt viszont nem tagadta, hogy eddig egyetlen komoly érdeklődőről tudnak, és az az MNB.

A Bálna eladásából származó pénzt elsősorban fejlesztésre költené a városvezetés, de nem kizárt, hogy a működési költségekbe is belefolyik egy része. Nagy kérdés azonban, hogy a perekkel „kipányvázott” ingatlanért hányan szállnak versenybe.

A lap emlékeztet arra, hogy tavaly az MKB és a Porto újabb pert indított az önkormányzat ellen a Fővárosi Törvényszék gazdasági kollégiuma előtt 29 millió euró­ és kamatai megfizetését kérve. A per ugyan „kiemelt jelentőségű”, de így is eltarthat két évig. Ennyi idővel számol a CET Event Kft. a 2015 júniusában indított, 407 milliós kártérítési perénél is. A cég 3164 négyzetmétert bérelt a fővárostól, de végül nem foglalhatta el a helyiségeket.

A bérleti díjból származó bevételek is jócskán elmaradtak a várakozástól. Négy éve még évi hárommilliárd forinttal számoltak, tavaly már a 400 millió forintra taksált üzemeltetési költség kitermelésével is elégedettek lettek volna – írja a Népszabadság.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.