Kövér Lászlónak nincs igaza

A magyarok nem gondolják úgy, hogy a nők legfőbb feladata a gyerekszülés lenne.

MNO
2016. 01. 23. 12:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az utóbbi időben komoly vihart kavart Kövér László fideszes házelnök kijelentése, miszerint a nők önmegvalósításának csúcsának a gyerekszülésnek kellene lennie – olvasható a Publicus Intézet honlapján. A közlemény felvezetése némiképp félrevezető, a politikus ugyanis valójában nem fogalmazott meg semmiféle elvárást, hanem inkább saját és egyes párttársai véleményét vagy kívánságát, amikor egészen pontosan ezt mondta a kormánypárt kongresszusán:

„Szeretnénk, ha lányaink az önmegvalósítás legmagasabb minőségének azt tartanák, ha unokákat szülhetnének nekünk.”

Szavai mindenesetre tényleg komoly vihart kavartak, erről például itt, itt és itt írtunk, kiváló kollégánk pedig itt fogalmazta véleményét a kérdésben.

A Publicus Intézet által a Vasárnapi Hírek megbízásából készített reprezentatív felmérés során megkérdezettek bő fele, közel kétharmada (61 százalék) nem ért egyet Kövér László kijelentésével, és mindössze egyharmaduk (33 százalék) helyesli valamennyire a házelnöki gondolatokat. Más a helyzet azonban a Fidesz szavazóinak körében. Az ő esetükben lényegében fordítottak az értékek, 58 százalékuk egyetért, 38 százalékuk nem ért egyet. A kijelentéssel legkevésbé az MSZP-szavazók tudnak azonosulni (70 százalék elutasító), a Jobbik szimpatizánsainak körében 64 százalékos ez az arány.

Az alacsony gyermekvállalási hajlandóság okairól egyértelmű kép rajzolódik ki. Tíz válaszadóból hét (71 százalék) úgy gondolja, hogy elsődleges oka a családok anyagi helyzete, a nők hozzáállását csupán tizedünk gondolja meghatározónak. Ebben a kérdésben minden párt szavazói hasonlóan vélekednek, bár a Fidesz és a Jobbik támogatói körében a hölgyek hozzáállását 19, illetve 12 százalék érzi fontosnak, az MSZP szavazók körében pedig csupán 3 százalék ez az arány.

A női és a férfifeladatokról szóló kérdésekre adott válaszok azt mutatják, hogy a klasszikus nemi szerepekkel kapcsolatos elvárások komolyan oldódnak. A többség (57 százalék) szerint a nők függetlenné válásának a legjobb módja a munkavállalás, és helyes (92 százalék), ha a férfi és a nő is hozzájárul a család jövedelméhez. Azzal a meglehetősen sztereotip állítással csak a kisebbség (42 százalék) ért egyet, hogy a „férfi feladata a pénzkeresés, a nőé pedig a háztartás és a család ellátása”.

Egyértelmű, háromnegyedes többség (76 százalék) úgy gondolja, hogy hogy a férfiaknak nagyobb részt kellene vállalniuk a gyermekek ellátásából, és hasonló többség (78 százalék) gondolja azt, hogy a gyermek és édesanyja szoros kapcsolatban lehet akkor is, ha az anya dolgozik.

A megkérdezettek több mint háromnegyede azt is el tudná képzelni, hogy több női politikus legyen fontos pozícióban (77 százalék), és azt is, hogy több nagyvállalatot vezessen nő (76 százalék). Azok aránya is kétharmados (65 és 65 százalék), akik szerint jót tenne az országnak és a gazdaságnak, ha több női politikai és cégvezető lenne. E kérdésekről minden társadalmi csoport hasonlóan gondolkodik, de az elmondható, hogy a Fidesz-szavazók körében 8-15 százalékkal többen vannak azok, akik nem látnának szívesen, az MSZP-szavazók esetében pedig az átlagnál 5-10 százalékkal többen vannak azok, akik szívesen látnának női vezetőket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.