Tovább szűkül az egyetemek autonómiája

Februártól megalakulnak a konzisztóriumok a felsőoktatási intézményekben.

MTI
2016. 01. 27. 11:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Palkovics László elmondta: a testületek előzetes egyetértése szükséges az intézményfejlesztési tervek, az éves költségvetés, a vagyongazdálkodási terv elfogadásához. A konzisztórium tagja a rektor és a kancellár, három tagot pedig az oktatásért felelős miniszter delegál az intézmény gazdasági-társadalmi környezete, az intézmény és a hallgatói önkormányzat javaslatára. A tagok megbízatása öt évre szól, újraválaszthatók és társadalmi munkában végzik a tevékenységüket. Palkovics László jelezte: az intézményi jelöléseket 95 százalékban a miniszter elfogadta, és nagyon nagy arányban a hallgatói jelöléseket is jóváhagyta. Az államtitkár hangsúlyozta: az egyes kérdésekben a végső döntést továbbra is a szenátus hozza meg, de akkor kerülhet elé egy-egy téma, ha az egyeztetés megtörtént.

Palkovics László a konzisztóriumok összetételét érzékeltetve példaként említette a Budapesti Gazdasági Egyetemet, ahol Niklai Ákos, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke, Naszvadi György, a Magyar Nemzeti Bank főtanácsadója, és Kementzey Ferenc, a Raiffeisen Bank vezérigazgató-helyettese került a testületbe. Az Eötvös Loránd Tudományegyetemen (ELTE) Mészáros Csaba, az Evopro ügyvezető igazgatója, Szapáry György, a nemzeti bank elnöki főtanácsadója és Bogsch Erik, a Richter Gedeon biotechnológiai főosztályának vezetője, míg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen Béres József Károlyné, a Béres Gyógyszergyár igazgatósági tagja, Devich Márton, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. főszerkesztője és Gőz László harsonaművész, a Budapesti Music Center alapítója lett tag. A Színház- és Filmművészeti Egyetemen Jankovics Marcell rendező, Buglya Sándor, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem oktatója és Eszenyi Enikő, a Vígszínház igazgatója került a testületbe.

A konzisztóriumi tagok iránt a szakértelem és a tapasztalat az elvárás. Ezeknek a testületeknek a fenntartó olyan jogköröket ad át, amelyeket maga nem biztos, hogy jól meg tudna ítélni – jegyezte meg.
Palkovics László kitért arra is, hogy nem lehet tagja a konzisztóriumnak polgármester, központi államigazgatási szervek delegáltja, kormánytag, államtitkár, politikai pártban tisztséget betöltő személy vagy aki más felsőoktatási intézmény konzisztóriumának a tagja, valamint az adott felsőoktatási intézményben hallgató. Solti Péter miniszteri biztos közölte: kedden valamennyi intézmény levélben tájékoztatást kapott Balog Zoltántól, az emberi erőforrások miniszterétől a delegáltakról, hogy a testületek első ülésének előkészítése, a működési rend kialakítása minél hamarabb megtörténhessen.
Hozzátette: az elkövetkező két hétben az érintettek megkapják megbízólevelüket is.

Kitért arra is, hogy már a közeljövőben jelentős feladatuk lesz a konzisztóriumoknak, hiszen most következik az intézményfejlesztési tervek és az éves költségvetések elfogadása. Sándorné Kriszt Éva, a Magyar Rektori Konferencia társelnöke azt mondta: lehetőségként tekintenek a konzisztóriumokra, az intézményeken, illetve a tagokon múlik, ezzel hogyan élnek majd. Reményét fejezte ki, hogy szakmailag megalapozott és jó döntések születnek, és szakmai segítséget is kapnak. Jelezte: ajánlásokat készítenek majd az intézményeknek, a jó gyakorlatokat példaként állítva eléjük. Hozzátette: nemzetközi gyakorlat is alátámasztja az ilyen típusú testületek hatékony működését. A konzisztóriumok létrehozását hosszú előkészítés előzte meg, és ebben részt vett az MRK is – mondta. Kitért arra is, hogy már több intézménytől kapott visszajelzést, hogy javaslataikat meghallgatták.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.