Vasszigor várhat a szakértőkre

A közbizalom erősítése a célja az új igazságügyi szakértői törvény tervezetének.

Horváth Csaba László
2016. 01. 25. 5:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Korábbi ígéretéhez képest egy évet késett a szakminisztérium az igazságügyi szakértőkre vonatkozó szabályozás reformjával. Az Igazságügyi Minisztérium ugyanis már 2014 végén összegyűjtötte a rendszer problémáit, amelyekre főként a jelentős közérdeklődés mellett lezajlott Rezesová-per irányította rá a figyelmet. A halálos balesetet okozó szlovák milliomosnő ellen zajlott eljárásból két műszaki szakértőt is kizártak, akik ellen etikai eljárások indultak. Noha Patyi Gergely – a már lemondott – igazságügyi kapcsolatokért felelős államtitkár 2014 végén úgy nyilatkozott lapunknak, hogy néhány hónapon belül törvénymódosítási javaslatot tesznek az Országgyűlésnek, ez csak most történt meg.

A csaknem 150 oldalas tervezet kiemelten foglalkozik a szakértők minőségbiztosításával. A tárca javaslatai alapján az igazságügyi szakértők munkáját háromévente értékelné egy a kamara által felállított grémium, amely három kategóriába sorolná a szakértőket. Az osztályozást a névjegyzékben is fel kellene tüntetni, e szerint pedig alkalmatlan, alkalmas, illetve kiválóan alkalmas minősítésű szakértőket különböztetnének meg egymástól, az alkalmatlan minősítésű szakértők esetleges kizárásáról pedig a kamara hozna döntést.

Fontos változtatás a tervezetben a szakértők felelősségre vonásának szigorítása. Mindeddig csupán etikai eljárások indultak a szervezetben, amelyek ugyan kizárással is végződhettek volna, ám ez egyáltalán nem volt jellemző. Az Index.hu kérte ki 2014 végén az etikai eljárásokkal kapcsolatos adatokat a kamarától, amelyekből az derült ki, hogy egy évvel korábban, vagyis 2013-ban 125 beérkezett panasz és 39 lefolytatott etikai eljárás után 9 szakértőt marasztaltak el első fokon, ám senkivel szemben nem alkalmaztak kizárást, de még ideiglenes felfüggesztést vagy pénzbírságot sem. Az új tervezet szerint egyébként az etikai bizottság a továbbiakban a megalakuló 15 fős fegyelmi bizottság 5 fős albizottsága lenne, továbbá egy fegyelmi és etikai ügyekért felelős elnökhelyettes is lenne. A fegyelmi eljárás egyfokú lenne a kamaránál, jogorvoslatért bírósághoz lehetne fordulni.

A tervezet ügyében a pécsi igazságügyi területi kamara már állást is foglalt, több ponton bírálva azt. A szervezet legérdekesebb megállapítása a fegyelmi eljárásokra vonatkozik. Azt írták: „a javaslat vonatkozó része mélységes bizalmatlanságot mutat a jogalkotó részéről a kamara irányába abban a tekintetben, hogy képes megfelelő elfogulatlansággal, határozottsággal, következetességgel kezelni az etikai ügyeket”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.