Visszacsúszóban a magyar egészségügy

Tavaly még a 25. helyen volt a vizsgált 37 európai ország között a magyar egészségügy, idén már csak a 27.

Lukács Csaba
2016. 01. 26. 16:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még nagyobb a különbség a kapható pontszámokban: tavaly 601 ponttal honorálták Magyarországot a lehetséges ezerből, idén már csak 578 pont jutott a magyar egészségügy állapotára. A felmérést egyébként egy svéd vállalat készíti immár kilencedik éve, és negyvennyolc mutatót vizsgálnak, köztük például azokat is, meddig kell várjanak a betegek az ellátásra, milyen a kezelések hatékonysága (ezen a területen egyébként Románia holtversenyben utolsó Macedóniával), milyen a prevenció és a gyógyszerellátás.

Az idei általános megállapítások elgondolkodtatóak: órásit fejlődött a cseh egészségügyi rendszer, majdnem beérte az osztrákot – az ezerpontos skálán alig 14 ponttal maradnak le tőlük! Európa-szerte csökkent a gyerekhalandóság, nőnek a túlélés esélyei a szívinfarktusban vagy rákban szenvedőknek, annak ellenére, hogy több országban kevesebbet költenek az egészségügyre. Nyolc nyugat-európai ország kapott nyolcszáz pontnál jobb értékelést.

Az első Hollandia (916 pont a lehetséges ezerből), ők az elmúlt három év listáinak mindegyikén dobogós helyezést értek el. Második nem meglepő módon Svájc (894 pont), harmadik Norvégia (854). Finnország, Belgium és Luxemburg következik a sorban – az első kelet-európai a 13. helyen álló Csehország. Őket követi az Egyesült Királyság és Szlovénia, és meglepő Macedónia előkelő, 18. helye – ők egy esztendő alatt tizenegy pozíciót javítottak a helyezésükön. Magyarország a 27. Ciprus és Görögország között – az elemzésben kiemelik, hogy a mi 578 pontunk relatív szerény eredmény annak tükrében, hogy olyan patinás egészségügyi rendszerünk van, mint az angoloknak. Arról is szó esik, hogy komoly lemaradásban vagyunk a betegek jogainak és információhoz jutásának tekintetében, ugyanakkor rég várt előrelépések történtek a dohányzás megelőzése érdekében.

Szomszédaink közül Románia hátulról a negyedik a harmincötös listán, és utánunk van Szerbia is. A sereghajtók: Albánia, nagy meglepésre Lengyelország, a legutolsó pedig Montenegró – utóbbi alig 484 pontot kapott az ezerből. Bosznia Hercegovinát idén nem tudták értékelni, mert nem küldött be elég adatot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.