Lombard-ügy: pert vesztett a jegybank

Jogerõs: tárgyilagosan tájékoztattuk olvasóinkat, az MNB nem kérhet helyreigazítást.

Horváth Csaba László
2016. 02. 04. 5:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Végérvényesen pont került annak a pernek a végére, amit a Magyar Nemzeti Bank (MNB) tavaly indított lapunk ellen. Bemutattuk ugyanis, hogy a pénzügyi fogyasztóvédelmet ellátó MNB szemet huny az egyik pénzintézet jogtipró magatartása felett.

A szegedi székhelyű, autóhitelezéssel foglalkozó Lombard Lízing Zrt.-ről van szó, amelyről nem egyszer derült ki, hogy fittyet hány a vele szemben hozott bírósági ítéletekre, az MNB pedig nem kényszerítette rá a jogkövető magatartásra. A jegybank visszavonhatta volna a Lombard tevékenységi engedélyét, ha annak működése veszélyezteti vagy sérti az ügyfelek érdekeit. Márpedig – mint azt bemutattuk – sérti, ennek ellenére a felügyelet nem lépett fel a pénzintézet ellen.

Cikkünk után a jegybank nyilvánosan megvádolta lapunkat azzal, hogy az MNB-ről megtévesztő cikksorozatot jelentettünk meg, majd pert indítottak újságunk ellen. Mára kiderült, hogy nem volt értelme.

A Fővárosi Törvényszék minden pontban elutasította a jegybank keresetét. Az ítélet szerint joggal következtettünk arra, hogy az MNB szemet huny a törvénysértő Lombard Lízing Zrt. gyakorlata felett azzal, hogy a jogerős ítéletek kikényszerítését sem segítik intézkedései.

A bíróságon az MNB nem tagadta, hogy a Lombard ügyében született ítéletet követően nem intézkedett hatékonyan, ami a jogsértésektől való tartózkodásra ösztönözte volna a szegedi pénzintézetet. Ráadásul a bíróság azt is megállapította: annak ellenére, hogy a jegybank felszólította a Lombardot arra, módosítsa jogsértő általános szerződési feltételeit, arról még csak tájékoztatást sem kért a vállalkozástól, hogy ennek miként tett eleget. Továbbá az is bebizonyosodott, hogy a jegybank a Magyar Nemzet többszöri megkeresésére egymásnak homlokegyenest ellenkező válaszokat adott arra, milyen hatásköre van a pénzügyi felügyelet felett őrködő állami szervezetnek a pénzintézetek ellenőrzésére. A Matolcsy György vezette jegybank beletörődött a bíróság határozatába, nem nyújtottak be fellebbezést.

Tegnap egyébként az MSZP is bejelentette, hogy pert nyert az MNB-vel szemben, így kiderülhet, hogy a jegybank mire költött el több milliárd forintot. Az MSZP beadványára a Fővárosi Ítélőtábla úgy ítélt, hogy az MNB által alapított Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány közfeladatot lát el, és közpénzzel gazdálkodik, így a jegybank köteles kiadni a gazdálkodásával kapcsolatos adatokat. Tóth Bertalan, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője tegnap az MNB székháza előtt tartott sajtótájékoztatón elmondta: azért indított pert, mert a jegybank alapítványai nem teljesítették közérdekű adatigénylésre vonatkozó kérését. Hozzátette: eddig nem lehetett megtudni, hogy az öt alapítvány mire költötte a jegybank által nekik adott több mint 250 milliárd forintot. Matolcsy György, az MNB elnöke – aki több jegybanki alapítvány kuratóriumában vállal szerepet – az ügyben korábban azt válaszolta, azért nem adják ki az iratokat, mert a jegybank nem közpénzzel gazdálkodik.

Nemsokára arra is fény derülhet, hogy honnan származik a pénz. Lapunk Péterfalvi Attilát, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnökét kereste meg, hogy közérdekű adatokhoz jusson hozzá a titkolózó, a kérdéseinkre rendre használhatatlan válaszokat adó MNB-től. Lapunk ugyanis arra kíváncsi, melyek azok a konkrét pénzforrások – illetve mikor és hogyan keletkeztek –, amelyekből az MNB társadalmi felelősségvállalás stratégiájára és az értéktár vásárlására költött összegek származnak. Közgazdászok szerint ugyanis erős a gyanú, hogy a monetáris politikából származó nyereségből és jogtalanul keletkeztek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.