Mit csinál a jegybank?

A törvényi felhatalmazás ellenére sem fékezi meg a Lombardot az MNB.

Horváth Csaba László
2015. 06. 19. 7:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Úgy tűnik, az igazságszolgáltatás egyetlenegy szerve és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) sem kényszeríti rá a főként autóhitelezéssel foglalkozó, német tulajdonú Lombard Lízing Zrt.-t arra, hogy tegyen eleget a vele szemben hozott jogerős bírósági ítéleteknek, és törvényesen járjon el adósaival szemben. Pedig a hitelintézeti törvényből kiderül, hogy az MNB visszavonhatná a Lombard tevékenységi engedélyét akkor, ha működése súlyosan veszélyezteti vagy sérti az ügyfelek érdekeit. Márpedig sérti, ennek ellenére a felügyelet érthetetlen módon nem lép fel a pénzintézet ellen.

A Lombard általános szerződési feltételeinek számos pontját először 2008-ban találta jogerősen is érvénytelennek a Szegedi Ítélőtábla, azonban a társaság nem törődött az ítélettel. A Lombard minden ügyfelére megszabott általános szerződési feltételei között továbbra is érvényben hagyott több tisztességtelennek, s így érvénytelennek ítélt kikötést. Ezek között volt olyan is, amelyet hat évvel a határozat kihirdetése után is alkalmazott a lízingcég.

Az ügyben lapunk tavaly az ügyészséget és a jegybankot is megkereste, arról érdeklődve, mit tettek azért, hogy rákényszerítsék a pénzügyi vállalkozást az ítéletben meghatározott jogkövető magatartásra. Az ügyészség megdöbbentő választ adott. Közölte, hogy az ítélet végrehajtása fogalmilag kizárt, vagyis nem tudnak mit tenni. Az MNB szintén feltette a kezét. Jelezte, hogy sem korábban a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének, sem a jegybanknak nincs jogszabályon alapuló felügyeleti hatásköre arra, hogy egy bírósági ítélet végrehajtását ellenőrizze, vagy kikényszerítse a felügyelt szervezet kapcsán.

Mára kiderült, hogy a Magyar Nemzeti Banknak korábbi álláspontjával szemben igenis van eszköze fellépni a pénzintézet ellen. A jegybankot azért kerestük meg újra, mert idén januárban – szintén a Szegedi Ítélőtábla – érvénytelennek ítélte a társaság több szerződési feltételét, ám az ítéletnek ugyancsak nem tett eleget a cég. A bíróság többek közt arról határozott, hogy a lízingcég nem adhatja ki ügyfelei adatait az érdekeltségi körébe tartozó társaságnak, illetve harmadik félnek, továbbá nem veheti önkényesen birtokba ügyfele gépkocsiját, még akkor sem, ha megszűnik a szerződés. Mint arról lapunk szerdán beszámolt, ítélet ide vagy oda, a társaság számos ügyfelére továbbra is behajtók vadásznak, s több esetben az is előfordult, hogy az adósok gépjárműveit el akarták venni a követeléskezelők munkatársai, akik egyébként mit sem tudnak a jogerős ítéletekről.

Az MNB tegnap már másként nyilatkozott, mint korábban. Válaszukban hivatkoztak a hitelintézeti törvényre, amely alapján akár a tevékenységi engedélyét is visszavonhatják a Lombardnak, ha a társaság tevékenysége sérti az ügyfelek érdekeit. Ugyanakkor a válaszból az is kiderült, hogy annak ellenére sincs vizsgálat az ügyben, hogy a társaság másodjára hagyja figyelmen kívül a bíróság jogerős ítéletét. A jelek szerint tehát a Lombard kénye-kedve szerint járhat el adósaival szemben, a jegybank pedig inkább közömbös ahelyett, hogy fellépne az adósok érdekei védelmében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.