Nem nyomoznak Kubatov-ügyben

A Fidesz alelnöke fenyegetve érezte magát, az államnak hárommilliót kell fizetnie.

Katona Mariann
2016. 02. 05. 7:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bő egyéves, több millió forinttal járó rendőrségi nyomozás után az ügyészség arra jutott: nem történt bűncselekmény, amikor Kubatov Gábor Fidesz-alelnök, FTC-elnök házának közelébe valakik gyalázkodó molinót feszítettek ki, illetve internetes oldalakon bírálták – esetenként minősíthetetlen képekkel – a kormánypárti politikust. Kubatov ügyében a – megalakulásakor magyar FBI-ként beharangozott – Nemzeti Nyomozó Iroda vizsgálódott személy elleni erőszakos cselekménnyel fenyegetve elkövetett zaklatás vétsége miatt, két gyanúsított is volt. A Magyar Nemzet birtokába került dokumentumok szerint ugyanakkor a X. és XVII. kerületi ügyészség a közelmúltban kiadta a nyomozást megszüntető határozatot.

Lapunk is beszámolt róla, hogy Kubatov Gábor asszisztense útján fordult a rendőrséghez még 2014 novemberében, miután otthonának közelében egyik éjszaka „A mi lelkünk a lelátón, a te lelked a halálsoron” feliratú molinót feszítettek ki. Az ügy kapcsán a Bűnügyi Szakértői és Kutatóintézet 378 DNS-mintát vizsgált meg több mint kétmillió forint értében, és még a ház közelében lévő mobilátjátszók úgynevezett cellainformációs adatait is összevetették a Fradi-drukkerek híváslistáival. (A Magyar Nemzet birtokában lévő dokumentumokból kiderül, hogy Kubatov Gábor egy listát is átadott a nyomozóknak, rajta több ferencvárosi szurkoló adataival, információink szerint a húsznál is több nevet tartalmazó lista nemcsak egy vagy adott esetben két telefonszámot tartalmazott, hanem az érintettek születési idejét és többek becenevét is.) A rendőrök még a Budapesti Közlekedési Központot is megkeresték, hogy a molinó kihelyezésének időpontjában arrafelé dolgozó BKV-sofőröket azonosíthassák.

A nyomozás részeként vizsgálták még azt is, hogy egy a Ferencváros szurkolóihoz köthető internetes, illetve az ahhoz kapcsolódó Facebook-oldalon több fotómontázs jelent meg, ami miatt Kubatov Gábor fenyegetve érezte magát és családját. Az egyik ilyen képen például az volt látható, amint a politikus narancssárga ruhában kivégzőosztag előtt ül. Információink szerint Kubatov a fenyegetettség érzését alátámasztandó arra is hivatkozott, előfordult, hogy a honlap egyik üzemeltetője az FTC stadionja előtt autójában ülve várt vagy körözött a székház előtt. A nyomozás közben többeket is meghallgattak tanúként, és még az ominózus internetes oldal doménnevét tulajdonló férfi barátnőjének laptopját is lefoglalták.

A Magyar Nemzet információi szerint az ügyészség az egyébként igen alapos nyomozás megszüntetésekor arra hivatkozott, hogy a molinón lévő szövegben nincs konkrét fenyegetés, ezért nem történt bűncselekmény. Az interneten található cikkek és képek esetében pedig – a kialakult joggyakorlat szerint – nem bizonyítható bűncselekmény, mert nem lehet megállapítani, hogy az elkövető azért tette-e közzé kijelentéseit, mert tudta vagy bízott benne, hogy biztosan eljutnak az érintetthez. A nyomozás közben keletkezett csaknem 3 millió forintos szakértői díjat így most az állam viseli.

A Kubatov Gábor és a ferencvárosi szurkolók közötti ellentét nem új keletű. Az ultrák már a Fradi elnökének házánál is tüntettek, egyebek között a Magyarországon egyedülálló módon bevezetett vénaszkenner miatt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.